Last news in Fakti

18 Декември, 2023 12:16 929 5

Стрес по време на празниците – 6 стратегии за справяне

  • стрес-
  • депресия-
  • празници-
  • тревожност-
  • коледа-
  • нова година

Ето как да се преборим с тревожността около Коледа и Нова година

Стрес по време на празниците – 6 стратегии за справяне - 1
Снимка: Shutterstock

Най-прекрасното време от годината е изпълнено с радост и празнуване – за повечето от нас. Въпреки това, има много хора, които изпитват противоположния набор от емоции по време на празничния сезон. Ако сте човек, който се опитва да се справи с тежка загуба, трудна семейна динамика, разбито сърце или прекарване на празниците сам, това може да бъде грубо напомняне за това, което пропускате.

Колкото и изолиращо да се чувствате, дори когато сте с хора в празнично настроение, помнете, че не сте сами. Празничните депресии могат да започнат още на 1 ноември за много хора. Но бъдете сигурни, че все още е възможно да се насладите на празничния сезон с помощта на тези шест стратегии за справяне със стреса и тъгата.

Стрес по време на празниците – как да се справите с тъгата

Не се сравнявайте с другите

Сравняването с другите никога не е добра идея – онлайн или в реалния живот. Не забравяйте, че сравнението е крадец на радостта, така че полагането на съзнателно усилие да избегнете подобно нещо, особено по време на празници, ще ви помогне значително. Ако усетите, че се чувствате тъжни или завиждате, че нямате това, което другите имат през този период, отдръпнете се от социалните събирания за няколко дни. Също така може да си дадете почивка от социалните мрежи, което ще се почувства като рестарт на живота ви.

Започнете нова традиция

Традициите не трябва да са винаги десетилетни – може да започнете нова по всяко време! А празниците са идеалното време за това. Между избора на нова традиция, планирането ѝ и включването на други хора в нея, може да се забавлявате много и да отвлечете вниманието си от всяка тъга, която може да изпитвате. Има безброй нови неща, които може да започнете с членове от семейството, приятели, вашата половинка или пък самостоятелно. Направете си филмов маратон, пригответе няколко вкусни коледни ястия или десерти или пък си създайте малък литературен клуб, в който да обсъждате книгите, прочетени през годината.

Дарете

Проучванията показват, че даряването може да подобри вашето физическо и психическо здраве, а по време на празниците има различни възможности за доброволческа работа, в която може да се включите. Може да станете доброволец в сиропиталища и да раздавате подаръци, да приготвите вкусни гозби за бездомни, да осигурите необходимите продукти за празничната трапеза за пенсионери в нужда и много други. Изберете кой обществен проект или организация ви харесва, и насочете поглед към това как можете да промените живота на други хора чрез доброволчество. Можете дори да го направите традиция – да го вършите всяка година!

Създайте си очаквания

Ако единственото нещо, до което броите, е първият ден, в който се връщате на работа след празниците, считайте това за вашия знак, че трябва да планирате нещо много по-вълнуващо от това, което да очаквате с нетърпение! Дали искате да планирате нещо по време на празничния сезон или след него (или и двете!) зависи от вас, но наличието на нещо, за което да се вълнувате и в двата случая, ще повиши настроението ви. Можем да ви предложим самостоятелен спа ден, почивка или пазаруване с вашите приятелки.

Поставете граници

Поставянето на граници може да ви помогне да се справите с евентуална по-нататъшна тъга и стрес през празничния сезон. За да направите това, започнете с идентифициране на вашите нужди и/или всякакви неудобни въпроси, които очаквате, и създайте план, за да си поставите граници около тях, за да защитите мира си. Например, ако наскоро сте преживели раздяла и не искате да навлизате в подробности с никого или изобщо да мислите за това, не забравяйте да уведомите хората в живота си, че няма да го обсъждате. Решете какви трябва да бъдат вашите граници и ги кажете ясно, за да предотвратите навлизането в по-дълбока тъга.

Потърсете подкрепа

Системата за подкрепа е от решаващо значение, независимо кое време на годината е или как се чувствате, но е особено полезна, когато се чувствате най-зле. Уверете се, че имате някого, с когото се чувствате комфортно да говорите, независимо дали е член на семейството, най-добрият ви приятел или специалист по психично здраве, и разчитайте на него през целия сезон. Ако най-близките ви хора не знаят, че имате нужда от допълнителна подкрепа в този момент, помислете дали да им разкажете какво преживявате, за да могат да бъдат до вас.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Варненски Моряк

    1 0 Отговор
    Стрес и тревожност се преборва само с качествен Секс!

    Коментиран от #2

  • 2 Шмъркан

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Варненски Моряк":

    Аз па пукам по 5 грама.

    Коментиран от #4

  • 3 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    3 2 Отговор
    Какъв стрес поюпразници осен ако си на работа може . Не знам някой да се стресира . Може да важи за западняци те се стресират от всичко.

    Коментиран от #5

  • 4 Сила

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Шмъркан":

    Оха, браткооооо....... чукни две детски от сърце, само да подуша
  • 5 Соваж бейби

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Ами как да не е стрес ?Излизаш по центъра пуснали на тонколи коледни банални песнички от кметството за друго иначе пари няма!Досадните кичозни лампички които светят,витрини с коледна украса които се нареждат за децата цялата тази сингания кой я плаща ?данакоплатеца +фактурата за ток.В магазините всичко на двойна цена + досадните играчки и декори за две седмици и хоп в кашони до година но магазините препълнени и не намираш това което ти трябва зарди кол.играчкидосадните коледни филми.Ако пък си малко преко в главата си слагаш лампички на двора да си увеличиш сметката допълнително за ток и разходи да купиш нова .Някой в България оли...ни бях чела че тегли кредит после плаща солено с лихва да си нареди маса/живота свършва един ден само се яде/ и купи алкохол който ще яде и пие за месец в корема си не можеш го побра може и хр.натравяне да получиш но простотията чрез която изкарват от джобовите парите на глупаците тарикатите измислили празника.После ще седи без пари и в борчиве няколко месеца