Last news in Fakti

26 Декември, 2023 16:13 2 289 3

5 ползи от ранното ставане сутрин

  • ранно ставане-
  • ползи за здравето-
  • навик

Ето защо да си създадете този полезен навик

5 ползи от ранното ставане сутрин  - 1
Снимка: Shutterstock

Kомфортното легло обикновено винаги ни пречи да направим нещо: да станем рано. И все пак можем да се опитаме да създадем този полезен навик.

Първо трябва да дефинираме какво означава „рано“. Хората, които стават късно, вероятно смятат 8 сутринта за „рано“. Ранобудните хора, от друга страна, вероятно нямат проблем да скочат от леглото в 5 сутринта. Е, това е твърде рано. Затова е най-добре да се споразумеем за златната среда и да определим 6:30 сутринта като златна среда.

Повече енергия

След като успеете да се измъкнете от леглото, всъщност вече сте спечелили. Разбира се, това звучи по-лесно, отколкото е на практика, но вероятно можете да свикнете с всичко. Ако станете по-рано и измиете лицето си със студена вода, определено ще започнете деня с повече енергия. Това може да се дължи и на факта, че качеството на съня се подобрява значително. Ранното ставане означава, че ще избегнете късното лягане. Вечер ще бъдете толкова уморени, че дори няма да си помислите да останете до късно, а вместо това спокойно ще се отпунете в света на сънищата. Това означава, че ще бъдете по-отпочинали сутрин и по-енергични.

Имате повече време за себе си

Логичен извод от ранното ставане? Имате много повече време. Как искате да използвате това, разбира се, зависи от вас. Сутрешен душ, упражнения, кратка медитация или четене на страница или две от книга, ще ви помогнат със събуждането.

Спокойствие

Моментът, когато всичко и всички още спят, слънцето тъкмо изгрява и не чувате нищо освен чуруликането на птичките – и може би кафемашината – тогава просто трябва да спрете за момент и да почерпите сили за остатъка от деня. Можете да се възползвате от момента и да започнете с проекта, върху който работите, защото ще ви бъде по-лесно да се концентрирате, без да вдигате много шум. Освен това със спечеленото време можете да закусите обилно и да не се налага да хапвате кафе и кифлички на път за метрото.

По-голяма продуктивност

Не толкова лош страничен ефект от ранното ставане е, че сте по-продуктивни. От една страна, това може да се дължи на факта, че вече сте свършили много сутрин (като спорт, малко домакинска работа или подготовка за важни срещи) и тогава вече сте по-мотивирани да започнете работния ден. Не напразно някои от най-успешните хора в света са известни с това, че стават рано.

Рискът от депресия може да намалее

Изследователите са открили, че хората, които се събуждат по-рано, са по-малко склонни да развият депресия, според проучване в Journal of Psychiatric Research, цитирано от БГНЕС. Смята се, че рискът намалява с 25% за ранобудните (от 6 сутринта). Как е възможно? Явно даваме на тялото си здравословен баланс на понякога стресиращото ежедневие, ако се събудим по-рано и се подготвим правилно за деня.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Найденова

    1 1 Отговор
    И самолета винаги е вдигнат.
  • 2 Варненски Моряк

    2 2 Отговор
    Аз предлагам за се споразумеем за златна среда 8:00ч.!тъкмо да пропуснем звуците от тоалетните на съседите?щот не заглушават чуруликането на птичките:)
  • 3 бай Даньо

    1 0 Отговор
    За другото не знам, но ранното събуждане ти дава шанс да си първи и да ти е първа за деня