Last news in Fakti

27 Декември, 2023 16:48 1 461 6

Експерт предупреждава: Не споделяйте лични данни с изкуствения интелект

  • изкуствен интелект-
  • лични данни-
  • лично-
  • наука-
  • технологии-
  • технология

Изкуственият интелект е създаден да ви казва това, което искате да чуете, пояснява още експертът

Експерт предупреждава: Не споделяйте лични данни с изкуствения интелект - 1
Снимка: Shutterstock

Според експерт по изкуствения интелект, не е добра идея на споделяме за проблемите на работното място или политически си предпочитания с него, съобщи "Гардиън".

Майк Улдридж, професор по Изкуствен Интелект в Оксфордския университет, казва, че споделянето на лична информация или искрените разговори с чатбот биха били "изключително неразумни", тъй като всичко разкрито подпомага обучението на бъдещите му версии. Потребителите също така не трябва да очакват безпристрастен отговор на своите въпроси, тъй като технологията ви казва това, което искате да чуете, пише Дарик.

Уудридж разглежда темата за ИИ в тазгодишните коледни лекции на Кралския институт във Великобритания. Според учебното заведение той ще обърне внимание на "големите въпроси, пред които са изправени проучванията в областта на ИИ, и ще разбули митовете за това как тази новаторска технология наистина работи".

Сред дискутираните от него теми ще бъдат: Как една машина може да бъде научена да превежда от един език на друг и как работят чатботовете. Той ще разгледа и горещ въпрос, който всички си задават за ИИ: Може ли някога той да бъде истински подобен на човека?

Английският учен сподели, че макар на хората да им се иска да търсят съзнателност в ИИ, това е безполезно начинание. Според него ИИ "няма емпатия, той няма никакво съчувствие".

"Технологията изобщо не се занимава с това и най-важното е, че никога не е изпитвала нищо. Тази технология е създадена основно, за да се опита да ви каже това, което искате да чуете - това е буквално всичко, което тя прави. Ако след размисъл решите, че сте разкрили твърде много на чатбота, връщането на информацията не е опция", добави той.

Според него, предвид начина, по който функционират моделите с изкуствен интелект, е почти невъзможно да върнете обратно данните си, след като веднъж са влезли в системата.

Началото на коледните лекции е поставено от Майкъл Фарадей през 1825 г. в Кралския институт в Лондон с цел да се привлекат и образоват младите хора в областта на науката. Те са излъчени за първи път през 1936 г., което ги прави най-старата научна телевизионна поредица.

Сред участниците в лекциите са носителите на Нобелова награда Уилям и Лорънс Браг, сър Дейвид Атънбъро, Карл Сейгън и дама Нанси Роутуел.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Те тия

    9 2 Отговор
    Явно за американци ни имат
  • 2 Плашимир

    6 1 Отговор
    Хехехехе. Та той милия не може да си ги изрови от там където има купища лични данни. Само му дай достъп ,всъщност може и сам да си ги чете из базите данни ако е свързан с нета. Просо още не му е нужно. Учи се. Времето работи за него.
  • 3 НАП лийкс

    11 1 Отговор
    Вече ви имат личните данни, а ако сте си правили ковид тест имат и ДНК профил.

    Коментиран от #6

  • 4 НЕексперт предупреждава

    3 0 Отговор
    не споделяйте каквото и да е с изкуствения интелект!!!
  • 5 дом

    1 0 Отговор
    Възмможно ли е изобщо да има истински ИИ ?
  • 6 омуртак

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "НАП лийкс":

    омуртак общината при грау помакинята може дасе получи лични дани за когото си пожелаете