Last news in Fakti

3 Януари, 2024 16:32 4 265 9

Диетолог сподели своята идеална закуска - лек при махмурлук

  • закуска-
  • махмурлук-
  • здравословно хранене-
  • алкохол-
  • възстановяване-
  • храна

Всеки елемент от тази рецепта е полезен по различен начин за тялото, което трябва отново да заработи нормално след тежка вечер

Диетолог сподели своята идеална закуска - лек при махмурлук - 1
Снимки: Shutterstock

Колкото и забавни да са празненствата на Нова година несъмнено, нещата започват да се чувстват определено по-малко празнични на следващия ден, когато за пореден път си обещаете никога повече да не докоснете бутилка с алкохол.

Естествено, много от нас ще продължат да посягат към добре познатите ни храни в отчаян опит да успокоим туптящото главоболие и бунтуващия се стомах, но е възможно да търсите облекчение на грешните места.

Диетолог препоръча своя изпитан лек - закуска за махмурлук, която трябва да излекува много от неволите след тежките празненства.

Тази рецепта също така няма нищо общо с мазните пържени продукти или удобните ястия за вкъщи, а подготвя тялото за един по-здравословен януари.

Диетоложката Кара Шоу каза пред Metro, че идеалната закуска за махмурлук трябва да постига две много важни неща. Сутрешното ви меню трябва да ви помогне да доведете кръвната си захар до нормално ниво, като същевременно помага да подкрепяте черния дроб в незавидната работа по разграждането на целия този алкохол.

Имайки това предвид, Кара посъветва: „Ако сте пили през целия ден, особено бира или коктейли с високо съдържание на захар, вероятно кръвната ви захар полудява в ранните часове след събуждане. За да поддържате кръвната си захар на първо място, закусете в рамките на 90 минути след събуждане, но не забравяйте да изберете опция с високо съдържание на протеини. Що се отнася до черния дроб, алкохолът оказва голям натиск върху черния дроб, така че детоксикацията на тялото ще се нуждае от допълнителна подкрепа. Можете да си набавите това от подходящи протеини, но също и витамини от група В и антиоксиданти."

Според Кара най-добрата закуска за махмурлук трябва да се състои от:

Всички вълшебни съставки в тази рецепта работят заедно, за да сглобят отново крехкото ви тяло, като всеки елемент предлага различна полза. Както обяснява Кара, освен че са прекрасен източник на протеини, яйцата са и богат източник на холин, който може да помогне за детоксикацията на черния ви дроб.

Натъпкани с витамини от група В, гъбите също предлагат на черния ви дроб много TLC, докато калият и витамин Е, намиращи се в авокадото, могат да помогнат за изхвърлянето на всякакви неприятни токсини. Протеинът и B12, открити във сиренето, могат да предложат енергиен тласък, докато доматите осигуряват антиоксиданти и са известни с противовъзпалителни свойства.

И накрая, зехтинът осигурява полифеноли и има отлични противовъзпалителни свойства, помагайки за успокояване на всеки продължителен оксидативен стрес.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Знаещ

    18 0 Отговор
    Абе манете ги тези диетолози...-шкембе чорба или топла пача с много чесън и оцет-лют червен пипер и една студена бира--това е изпитано от години!!!!!
  • 2 Блъди мери

    4 0 Отговор
    Най-доброто средство срещу махмурлук е да не спирате да пиете.

    Коментиран от #4, #6

  • 3 Ко речи?

    3 0 Отговор
    Точно на тази от снимката такъв "шпек" е й подавам, че ще изкриви кълките в обратната посока.
  • 4 Ахъм!

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Блъди мери":

    Клин клин избива, ама последния остава.

    Коментиран от #7

  • 5 Ал Бунди

    5 0 Отговор
    Абсолютни глупости.. яйца с гъби..добре ли сте бе. Най-доброто- шкембе чорба или телешки крак на топла пача.. може и една биричка. А другия лек е .. зелева чорба с праз лук и препечено сухо люто чушле..и стой та гледай как се пие ока червено домашно..
  • 6 Смърфиета

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Блъди мери":

    В един даден момент не може повече, защото човек спира да се храни и повече от десет дена в този режим не може да издържи. След това идва махмурлука.
  • 7 Смърфиета

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ахъм!":

    Именно.
  • 8 Ще ви споделя!

    2 0 Отговор
    Своята идеална закуска - лек при махмурлук е...:
    Мацката от снимката...!
  • 9 ганю

    0 0 Отговор
    сутрин биричка или бульон трезве(зелева чорба)