Last news in Fakti

5 Януари, 2024 08:52 1 634 9

Вижте защо е наклонена Кулата в Пиза и ще падне ли

  • наклонената кула в пиза

Кулата е построена върху подобна на блато почва

Вижте защо е наклонена Кулата в Пиза и ще падне ли - 1
Снимкa: Shutterstock

За да разберете защо Наклонената кула в Пиза така и не е паднала, трябва да погледнете назад към нейната 850-годишна история, включваща подобна на желе земя, десетилетия война и някои радикални промени в плановете.

Наклонената кула в Пиза е високата 57 метра камбанария, намираща се на Пиаца дел Дуомо на катедралата в Пиза.

Големият ъгъл на наклон на кулата в Пиза не е оптична илюзия. В началото на 90-те години тя се наклонила под ъгъл от 5,44 градуса, приближавайки катастрофалния праг от 5,5 градуса, който ако постигне почти сигурно ще означава, че това ще е краят на сградата. За щастие, хитрата инженерна работа, завършена през 2008 г., успя да я върне обратно до ъгъл от 3,99 градуса.

Наклонът е проблем от векове. Строежът на кулата, която вероятно тогава се е наричала просто "Кулата в Пиза“, започнал през 1173 г. сл. н. е. Само след пет години строителни работи подобната на блато почва в Пиза започнала бавно да поглъща основите на южната страна, което е и причината за наклона.

Ако инженерите просто бяха продължили със строежа, почти сигурно е, че кулата щяла да се събори под тежестта си. След издигането на няколко етажа обаче, внезапно строителството било спряно защото Република Пиза била погълната от вълна от битки с Генуа, Лука и Флоренция.

Едва през 1272 г. строителството било възобновено, като по това време почвата се консолидирала леко, което позволило на строителите да издигат сградата все по-високо и по-високо. С нарастването на етажите обаче архитектите осъзнали нарастващия наклон и адаптирали първоначалните планове, за да направят южната страна на кулата малко по-висока.

Това се доказва от различния брой стъпала, открити на горния етаж: шест на юг, четири на север. Това също означава, че структурата е леко извита, въпреки че това е едва забележимо с просто око.

По онова време вече било твърде късно. Кулата придобила емблематичния си наклон, причинявайки безсънни нощи на градостроителите за векове напред, припомня vesti.bg. Когато настъпил XX-ти век, инженерите искали да се справят с проблема, но някои от опитите им били по-успешни от други.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да ви имам изказа

    11 1 Отговор
    "почвата се консолидирала ... "
  • 2 Мишел

    8 1 Отговор
    Наклонена е , защото не е строена от трънски майстори. 😄😄😄
  • 3 херодот

    3 0 Отговор
    От правилната гледна точка зависи дали стърчи или виси този наклонен израстък......
  • 4 Зевс

    10 0 Отговор
    Проблема с наклона отдавна е решен чрез сондажи и отстраняване на почва под основите в северната част на кулата. Кулата леко се е изправила, могат и напълно да я изправят, но тогава ще си загуби чара и най-вече приходите от туризъм ;)

    Коментиран от #8

  • 5 ухвдвудуйф

    5 0 Отговор
    МНОГО стара статия....поне на 40 години. Този проблем отдавна е решен. Няма да падне!
  • 6 АФРО АМЕРИКАНСКИ ДЖАЗ ТРОМПЕТ🎺

    5 0 Отговор
    ПРАТЕТЕ ИНЖЕНЕРИТЕ ОТ
    (сос)...ТЕ РЕШАВАТ ПРОБЛЕМИТЕ
    КАЧЕСТВО ОЦЕНКА .К
    ........👌...ВЖ.БРОНЗОВИЯ войник...
    .
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 бобо

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Зевс":

    Пич, тази статия не е направена да научиш нещо ново, а просто да кликнеш.
  • 9 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор
    ......кулата е снобска атракция...Претъпканите двуетажни влакове изсипват нови и нови зяпачи, готови да чакат 24 часа за да им дойде реда да се изкачат на нея. Целият музеен комплекс в Пиза е една невероятна машина за пари...от НИЩОТО!