Last news in Fakti

5 Януари, 2024 12:28 3 223 13

Най-големите породи кучета в света

  • порода-
  • порода кучета-
  • породи-
  • големи породи-
  • кучета-
  • гиганти

Коя е най-голямата порода кучета в света?

Най-големите породи кучета в света - 1
Снимки: Shutterstock

Най-добрият приятел на човека пристига в най-разнообразни размери и породи. Както сме виждали по цял свят има малки и големи кучета, мини декоративни породи, както и гиганти.

За гигантски породи се смятат кучетата, стигащи до височина от минимум 70 см. Тези огромни породи са били отглеждани през вековете за лов на големи животни, за защита на добитъка от хищници или за защита на дома и семейството от недоброжелатели.

Нека видим кои са най-големите породи кучета на света.

Санбернар

Височина: мъжки 70-90 см, женски 65-80 см.

Родина: Швейцария.

От 18 век се знае, че кучетата на планинските водачи от хотела към манастира Свети Бернар им помагат да намерят пътя през нощта и в мъглата, както и да търсят изчезналите из планините, пише actualno.com. Древните манастирски кучета са произлезли от червените и бели селски кучета от околните долини. Те са мощни, но по-пъргави от съвременните санбернари. Дългокосместите кученца първоначално са собственост на селяни от долината, но по-късно предизвикват интереса на развъдчиците на кучета и стават модерни, особено в Англия.

Днес Санбернарът е чудесно семейно куче, което обаче се нуждае от голямо пространство. Отглеждането на млад санбернар е скъпо и изисква много усилия. Кучето няма прекомерна нужда да тича, но има нужда да се движи редовно. Може да бъде своенравен, заради което се нуждае от упорито възпитание от ранна възраст. Ако санбернарът свикне с деца от малък, ще показва любовта и предаността си към тях с възрастта. Санбернарът има силен защитен инстинкт и не винаги е толкова безкрайно добродушен, колкото обикновено се смята. Дългокосместите санбернари трябва да се разресват редовно.

Ирландски вълкодав

Височина: мъжки 81-86 см, женски най-малко 71 см.

Родина: Ирландия.

Тези кучета са били използвани от древни времена за лов на вълци, елени и лосове. Те са били не само участници в лова, но и постоянни, почитани спътници на кралски особи, включително царе. Тази порода изисква много внимание и постоянство по отношение на отглеждането и възпитанието им още от малки.

Немски дог

Височина: мъжки не по-малко от 80 см, женски не по-малко от 72 см.

Родина: Германия.

Още древните германци са използвали мастифоподобни кучета за лов на мечки и диви свине. Немският дог е наречен "Аполон на кучешкия свят" заради гордия си, могъщ, но благороден вид. Представители на тази порода бяха два пъти включени в Книгата на рекордите на Гинес като най-високите кучета в света.

За такова голямо и темпераментно куче характерът е изключително важен. Немският дог трябва да бъде нежен, добродушен и лесен за обучение от кученце. За да бъде контролиран, той трябва да се вслушва във всяка дума на стопанина си и никога да не бъде развива страх или агресия. Тези, които ще отглеждат немски дог, ще имат нужда от пространство и време, тъй като немският дог иска да живее в дом сред семейството, а в същото време се нуждае от добри разходки и упражнения. Отглеждането на малки догове изисква много усилия и грижи поради бързия им растеж, така че те се нуждаят от подходяща храна, за да поддържат костите и връзките на младите догове. Грешките по време на развъждането се отразяват на здравето на кучето през целия му живот.

Мастифи

Когато говорим за големи кучета няма как да не споменем и гигантите мастифи. Дали говорим за английски или тибетски мастифи, тези огромни четирикраки също се нареждат сред най-големите породи. Любопитното е, че въпреки внушителните си размери, мастифите са известни със своята дружелюбна природа. Много често те са доста спокойни, дори мързеливи, но биват обучавани да бъдат добри и верни пазачи на стопаните си. Тренирани по подходящ начин, мастифите са чудесни семейни кучета, които се привързват силно към членовете на семейството и са готови да ги пазят на всяка цена.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз пък имам

    11 1 Отговор
    Мини пинчер вълкояд.
  • 2 Благой от СОФстрой

    15 0 Отговор
    Cелендуpите се набутаxa по апартаменти в градовете и кучетата станаха по малки и от котките!
  • 3 Баскервилското куче

    19 3 Отговор
    Що няма Кане Корсо и каракачанка?

    Коментиран от #5

  • 4 честен ционист

    7 1 Отговор
    От тая година много актуални ще са афганските хрътки.

    Коментиран от #12

  • 5 Кане Боко

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "Баскервилското куче":

    Щото са мутренски породи.

    Коментиран от #11

  • 6 отгоре , отгоре

    16 0 Отговор
    Ни дума за Кавказката овчарка и САО-Алабай .
  • 7 Егати

    13 1 Отговор
    Тъпата статия….я виж мойто пале на 15 месеца и 60 кила ги има одма

    Коментиран от #9

  • 8 Турския

    16 1 Отговор
    Кангал и той не е дребно кученце.
  • 9 моето е БОК

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Егати":

    ама и той не лъже ...

    Коментиран от #13

  • 10 ???

    7 1 Отговор
    Къде е Нюфаундленда?
  • 11 ГМО мастия

    9 3 Отговор

    До коментар #5 от "Кане Боко":

    По селата такива кръстоски има, че ги ползеат вместо магарета.
  • 12 хмм

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    Разбрах какво каза и го намирам за тъпо. Иначе това е една от най-старите породи кучета и мисля, че са много симпатични.
  • 13 777

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "моето е БОК":

    И мойто е такова, обаче женско около 50кг