Last news in Fakti

10 Януари, 2024 12:15 2 807 11

Ето кои са българските породи кучета

  • български породи-
  • кучета-
  • каракачанско куче-
  • български барак-
  • българско гонче-
  • овчарско куче

За български са признати 4 породи кучета, а именно каракачанско куче, българското овчарско куче, българския барак и българското гонче

1. Каракачанско куче

Каракачанското куче е овчарско куче, което се счита за българска порода. То е едно от най-старите кучета, използвано за охрана на стада и селскостопански животни в Европа. В България кучето си има своите синоними: Овчарско куче, Чобанско куче, Вълкодав, Влашко куче. Каракачанското куче е местна порода с древен произход, отглеждана с цел пазене от хищници и крадци, пише actualno.com. Породата е съхранена до днес благодарение на животновъдни традиции на каракачаните овцевъди по нашите земи. Овцевъдството още от зараждането си е било немислимо без използване на специално селекционирани кучета за охрана от нападенията на едри хищници и разбойници. Исторически, развитието на Каракачанското куче протича успоредно с това на охраняваните от него породи овце. Най-чистата порода овце е оцеляла и до днес - това е черната Каракачанска овца.

2. Български барак

Българският барак е древна порода с не докрай изяснена история. Смята се, че с идването си на Балканите прабългарите са довели кучета, които по описание приличат на съвременния барак. По-късно за развитието на породата допринасят и ловните кучета на османските турци. Българският барак има уравновесена нервна система, с жив темперамент и силно развита ловна страст, привързан към своя стопанин и недоверчив към непознати хора. Българският барак се използва за лов на дребен и едър космат дивеч. Има добре развито обоняние и чувство за ориентация.

3. Българско лудогорско гонче

Българското лудогорско гонче е порода кучета от български произход. Това е най-популярната ловна порода кучета в България. Българското лудогорско гонче, не е признато като расова порода. Българското лудогорско гонче се използва при лова на диви свине, но може да бъде използвано и за лов на други видове космат дивеч. То притежава великолепни физически качества, съчетани с отлично обоняние, пъргавина при търсене и проследяване на дивеча, чувство за ориентация, неизчерпаема енергия и издръжливост.

4. Българско овчарско куче

Българското овчарско куче е новосъздадена порода куче. Формирането на съвременното българско овчарско куче е стремежът към създаване на едро куче компаньон, подходящо за градска среда и изложбен ринг. Няма данни екземпляри от новосъздадената порода да са използвани като традиционно пастирско куче. Използва се за охрана на селскостопански животни. Подходяща е за участия в изложби, разходки в парка, охрана на дворове, вили, складове и други охранявани обекти.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 124

    23 0 Отговор
    По една снимка да бяхте сложили ,че да знаем как изглеждат.

    Коментиран от #3

  • 2 ГОЛЯМ СМЯХ

    18 8 Отговор
    Българско овчарско куче

    ми то няма вече овце за какво ни е това куче? нали евро съюза ни изби животните?

    помните ли как избиваха във странджата насилственно животни ? ако щете помнете
    сега ще пазарим замразено месо от аржентина и ще се радваме че сме въздушен шенген

    паметник ще правите на бай тошо , в учебниците ще го учите вие, и ще го търсите защото ядяхте истинска храна и кучета имаше сега само тролове създаваме и инфлуенсъри, блогъри, влогъри и други подобни ... мани ги тия кучета
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 НИЯ

    8 2 Отговор
    На вилата имаме Каракачанка,мъжки е и е много лош
    Той посяга даже и на мен и ми ръмжи,особено ако има храна.Той не е вързан а е заграден с мрежа от всички страни.Влизаш при него оставяш му храната ,и веднага излизаш,в противен случай може и да не излезеш.Вечер го пускаме из двора,страхотен пазач,мишка не може да мине.

    Коментиран от #8

  • 5 Знаеме ги

    10 1 Отговор
    Кинолога от Банкя ги показваше и подаряваше преди години.
  • 6 Варненски Моряк

    14 3 Отговор
    Пропусна ли сте "Българско улично куче" г-це Найденова:)
  • 7 Аре

    8 6 Отговор
    Да идват виетнамците , и да изпоизядат всички помияри !

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Да идват

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Аре":

    южнокорейците на кулинарен туризъм. От догодина там забраняват яденето на кучета.
  • 10 Гост

    1 2 Отговор
    Да бяхте сложили по една снимка на всяка от породите, да не ме карате, да ги търся в гугъла. Ама, ако беше някоя силиконова чалгажийка, щяхте да я наснимате на сто кадъра по бански.
  • 11 Циник

    1 0 Отговор
    Най-популярната и разпространена порода в момента е "американски пудел"; имаме много такива в правителството и парламента.