Last news in Fakti

14 Януари, 2024 13:48, обновена 14 Януари, 2024 10:22 1 472 8

Кои са бъдещите крал и кралица на Дания?

  • крал-
  • кралица-
  • дания-
  • принц фредерик-
  • монарси

"Модерните монарси"

Кои са бъдещите крал и кралица на Дания? - 1
Снимка: БГНЕС

Повече от 100 хиляди датчани се очаква да изпълнят улиците на Копенхаген днес за коронацията на новия крал, принц Фредрик, пише NOVA.

Принц Фредрик, който е изключително популярен в страната, ще поеме трона след безпрецедентната абдикация на майка му. 82-годишната кралица Маргрете обяви, че по здравословни причини се оттегля след 52-години на трона.

„Модерните монарси“

Бъдещите крал и кралица на Дания се опитаха да балансират своите кралски задължения с модерен семеен живот и ангажираност с прогресивни каузи, помагащи за запазване на популярността на монархията в скандинавската страна, пише Reuters, цитиран от btvnovinite.bg.

55-годишният Фредерик ще заеме трона в неделя. Той ще стане крал Фредерик X, а до него ще бъде кралица Мери. Тя е родена в Австралия и е бивш маркетингов и рекламен директор.

Двойката ще заеме трона в момент на огромна обществена подкрепа и ентусиазъм за монархията в Дания, показват последните проучвания на общественото мнение.

Каузите им за околната среда, устойчивостта, общественото здраве и правата на момичетата и жените са добре приети в Дания.

Фредерик и Мери Елизабет Доналдсън са забелязвани по улиците на Копенхаген, водейки децата си на училище с товарен велосипед - популярно транспортно средство за датчани.

За разлика от майка си, която е била заклет пушач през по-голямата част от живота си, Фредерик е привърженик на активния и здравословен начин на живот. Той и семейството му организират изключително популярно ежегодно събитие за бягане в Копенхаген и други градове в страната.

Двамата се запознават по време на Олимпийските игри в Сидни през 2000 г. Тогава тя не знаела, че Фредерик е датска кралска особа. Неин познат ѝ казва след първата среща с Фредерик. Двойката се жени четири години по-късно на грандиозна церемония в Копенхаген.

Фредерик и Мери имат четири деца – принц Кристиан на 18 години, принцеса Изабела на 16 години, принц Венсан и принцеса Жозефин на 12 години.

Кои са бъдещите крал и кралица на Дания?
Снимка: БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Горно Уйно

    3 2 Отговор
    Голям празд!
  • 2 хххх

    2 3 Отговор
    Семейство джендъри!

    Коментиран от #4

  • 3 Монархиите не лъжат всеки трябва да има

    3 0 Отговор
    Семейство с деца с църковен брак
    Бог Семейство Нация
  • 4 като

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "хххх":

    вашето
  • 5 глоги

    0 1 Отговор
    Тя е родена в Австралия и е бившА маркетинговА и рекланА директорКА.
  • 6 глоги

    0 1 Отговор
    РЕКЛАМНА. Грешка,извинете!
  • 7 глоги

    0 1 Отговор
    Рекламна пауза.
  • 8 Бреййй...

    0 1 Отговор
    Тоя малкия да не е от градинаря от Гана,че нещо много църен ?!