Last news in Fakti

29 Декември, 2013 09:36 28 307 9

Хиляди мъже - на гинеколог

  • хиляди-
  • мъже-
  • гинеколог

Това е заради поправка в здравната наредба

Поправка в здравна наредба праща мъжете със злокачествени новообразувания на простатата на диспансерно наблюдение при гинеколозите, т.е. при специалистите по женски полови болести, съобщи "Труд".

За това алармираха "Труд" общопрактикуващи лекари. Те били изумени, когато се запознали с написаните поправки във важната Наредба №40. Точно тя определя основния пакет от грижи, плащани от здравната каса.

Проверка на "Труд" е установила, че действително е записана такава промяна в приложение №11 към наредбата. Според новия текст излиза, че близо 3000 българи, на които годишно им се открива рак на простатата, периодично трябва да посещават гинеколог. Поправката стои на сайта на Министерството на здравеопазването (МЗ) от 4 декември т.г. А в мотивите за коригираните текстове пише, че проектът за изменение и допълнение на наредбата "е изготвен от работна група, определена със заповед на министъра на здравеопазването в която участваха и представители на БЛС и НЗОК". Актуализациите се налагали във връзка с подписването на новия Национален рамков договор за 2014 г.

"Подобен абсурд отдавна не е имало. И досега никой не е направил корекцията на сайта", възмутиха се джипитата, разкрили грешката, докато се усведомяват какви нови задължения им се вменяват от 1 януари догодина.

"Става дума за техническа грешка. Естествено, че тези пациенти диспансерно трябва да се наблюдават от уролог", коментираха от МЗ за "Труд". Оттам добавиха, че към качените на сайта поправки здравната каса също имала сериозни искания за корекции, така че всеки един член щял да бъде разгледан дума по дума и нередностите щели да бъдат отстранени.

"Тъй като здравната министърка д-р Таня Андреева е гинеколог, явно затова се опитва да осигури повече работа на колегите си", коментираха още наблюдателните семейни доктори от София, опитвайки се да превърнат в майтап случилото се. Добрата новина е, че още има време за коригиране на поправката, написана от подчинени на д-р Андреева. "Промените може да влязат в сила малко по-късно от първи януари", казаха от МЗ.

Приложението, в което са направени поправките, посочва диагнозите, изискващи диспансерно наблюдение, специалистите, които го извършват, продължителността и периодичността на прегледите за една година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    1 4 Отговор

    Коментиран от #8

  • 2 comments

    2 1 Отговор
    Еми-и ние си имаме{отзад}нещо,което специалиста
    да разгледа и огледа,ако не забележи разликата
    при пациента........
  • 3 Георги Григоров

    1 1 Отговор
  • 4 Иракли Иракли

    2 1 Отговор
    Ще ни гледат сливиците през г.зъ!
  • 5 susi

    1 1 Отговор
    И тази министърка ,ако има диплома3.60, егати държавата!
  • 6 Vasil Stoev

    2 1 Отговор
    Добре,че здравната ни министърка не е ветеринар.
  • 7 Vasil Stoev

    2 1 Отговор
    Думата гинеколог идва от човек знаещ за жените.Само п-си не сте ни направели още и това искате.
  • 8 Бай Иван

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Симеон Тасев":

    Симеон Тасев както винаги е изчерпателен по темата!
  • 9 comments

    1 1 Отговор
    Ха,ха-прав си,Иване-Симеон си ни е като бисер тука,
    като орисан талисман е на всички ни!
    С най-добри чувства го казвам,наистина,съвсем сериозно
    и приятелски,Мони,повярвай ми!