Last news in Fakti

16 Януари, 2024 14:49 1 036 7

Какво намират за забавно мъжете и жените – има ли разлика?

  • смях-
  • смешно-
  • мъже-
  • жени-
  • хумор

Ето какво показва ново проучване

Какво намират за забавно мъжете и жените – има ли разлика? - 1
Снимка: Shutterstock

Всички обичаме добрите шеги, но това, което намираме за смешно, е индивидуално за всеки от нас. Влияе ли обаче нашият пол на чувството ни за хумор? Според едно ново проучване, което идентифицира някои прилики (но и разлики) в това, което мъжете и жените намират за смешно, това може да не е толкова смешен въпрос, колкото звучи.

Констатациите, публикувани в подходящото за случая списание Humor, показват, че „мъжете оценяват визуалните шеги по-високо от жените, докато жените предпочитат шеги, които включват политически коментари или динамиката на близки взаимоотношения“. Междувременно вицове за сложността на романтичните връзки накарали хора и от двата пола да се търкалят по пода от смях, пише vesti.bg.

Тези разлики вероятно отразяват начина, по който се социализираме, теоретизират авторите на изследването, вместо да са показателни за някаква биологична разлика.

За да стигне до тези заключения, екипът използва изложба от печатни карикатури, датиращи от 1930 до 2010 г. в The Cartoon Museum, Лондон. Били събрани данни от 3380 души, които били помолени да оценят 19 двойки карикатури и да посочат своята възраст и пол.

Карикатурите са се превърнали в обичайна част от нашия културен живот, както като средство за забавление, така и като начин за правене на политически и социални коментари под формата на сатира“, обясняват изследователите избора си да ги включат в проучването. Като такива, те представляват начин за предаване на сложни идеи в проста визуална форма и „ни предоставят нови прозрения в аспекти на нашата психология, които често са трудни за изучаване“.

Всеки от участниците, след като посочи пола си, трябвало да оцени коя шега го разсмива повече. Като цяло по-сложните шеги били приети по-положително от шегите, които разчитали на по-прост, преувеличаващ ситуациите хумор.

Точно както при словесните вицове, състоянията на ума – възможността човек да разбира намеренията на трета страна, т.е. „Знам какво мисли тя за това, което той казва“ – повлия на възприемането на карикатурите.

Възрастта на даден човек не е повлияла значително на това колко забавна е бил карикатурата, нито пък датата на публикуването ѝ – но същото не може да се каже за техния пол.

„От всички резултати може би разликите между половете са най-изненадващи: не очаквахме, че те ще бъдат толкова големи, колкото са“, пишат те.

Техните констатации предполагат, че като цяло жените дават по-високи оценки на по-широк кръг от теми и е по-вероятно да бъдат объркани от шеги за политика и интимни отношения. Мъжете, от друга страна, предпочитат преувеличен или ситуационен хумор, докато и двата пола се забавляват с шеги за динамиката на социалните взаимоотношения.

Ние твърдим, че тези разлики в предпочитанията в хумор възникват от забележителните разлики в социалния стил на двата пола“, каза водещият автор на изследването професор Робин Дънбар. „Това обяснение преди това е било пренебрегвано, тъй като психолозите и другите провеждащи подобни проучвания са се концентрирали върху разликите от типа на IQ, които са минимални.“

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Да напишем песента със

    2 0 Отговор
    Сатира и забава! Забавлявайте се с шеги!Живейте весели на този Свят!
  • 3 Една статия

    3 0 Отговор
    констатираща едно голямо НИЩО.
  • 4 Еее...

    6 0 Отговор
    Най мръсните вицове , които знам , съм ги научил от жени !

    Коментиран от #6

  • 5 Забавно е

    2 0 Отговор
    От дума на дума и да ти потрябва гума.
  • 6 възможно е

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Еее...":

    Обзалагам се обаче, че те са ги научили от мъже.

    Коментиран от #7

  • 7 Както и да е !

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "възможно е":

    Исках да кажа , че мъжете и жените не са толкова различни !