Last news in Fakti

17 Януари, 2024 14:15 1 668 7

Колко често трябва да мием лицето си?

  • лице-
  • почистване на лице-
  • измиване-
  • кожа-
  • грижа за кожата

Кожата ни влиза в контакт с толкова много потенциални дразнители и ние наистина трябва да се погрижим да ги премахнем

Колко често трябва да мием лицето си? - 1
Снимка: Shutterstock

Вярно е – насоките относно измиването на лицето са малко размити, но едно е сигурно – всеки трябва да го прави. Това е дейност, която проправя път за последващи продукти и улеснява процесите на ексфолиране и регенериране на клетките. Измиването на лицето ви е важна стъпка, когато подготвяте кожата си за всички продукти, които нанасяте, но също така е необходима стъпка, която трябва да предприемете в края на дългия ден – независимо дали сте носили грим или не – за да се отървете от всяка излишна мръсотия и масло, преди да си легнете.

Кожата ни влиза в контакт с толкова много потенциални дразнители и ние наистина трябва да се погрижим да ги премахнем в края на деня, за да ѝ позволим да си почине, да се регенерира и обнови, пише Tialoto.bg.

Имайки предвид това, колко често наистина трябва да миете лицето си? И как точно трябва да го правите? Въпреки че някои отговори зависят изцяло от вашия тип кожа, има някои неща, които трябва да направите независимо от всичко.

Колко често трябва да миете лицето си?

Въпреки че стандартното правило за измиване на лицето е да го правите два пъти на ден, сутрин и вечер, то варира от човек до човек. При мазна кожа, склонна към акне, може да почувствате нужда да се миете два пъти на ден. Но ако имате суха кожа, може да се миете само веднъж, защото прекаляването може да раздразни лицето.

Ако имате по-зряла кожа, склонна към сухота, измиването веднъж на ден може да е най-доброто решение, тъй като така няма да премахнете естествените масла. Ако започнете да забелязвате промени в кожата си, като загуба на еластичност или производство на мазнини, особено по време на перименопауза и менопауза, това може да е знак да започнете да се миете само веднъж на ден.

И когато става въпрос за сутрешно или вечерно измиване, изберете второто. Това е времето, когато кожата ви естествено се регенерира. Освен това кожните клетки естествено се ексфолират през нощта.

Трябва ли да миете лицето след тренировка?

Това зависи от кожата и колко се потите. Ако имате кожа, склонна към акне, носите лента за глава или каска, или просто се потите много, докато тренирате, вероятно е добра идея да измиете лицето си веднага след приключване на упражненията.

Обикновено искате да премахнете тази пот, а също и всички микроби, на които сте се натъкнали във фитнеса. Въпреки това, ако имате суха кожа и не се потите много по време на тренировката си, добре е да се откажете от това допълнително миене на лицето.

Какви продукти да използвате?

Винаги трябва да използвате почистващ продукт, когато миете лицето, никога само вода, защото това не е достатъчно, за да се разтвори мръсотията, маслото и други примеси от грима. Водата няма повърхностно активно вещество, което е основният компонент на почистващото средство за разграждане на мазнините и мръсотиите в кожата.

Колко дълго да миете лицето си?

В крайна сметка е трудно да премахнете слънцезащитен крем, грим или нещо друго от лицето си само след няколко секунди измиване. В период от цяла минута трябва да сте в състояние да масажирате кожата и да стигнете до линията на косата, за да премахнете замърсяванията, замърсителите и маслото.

Помислете за това – правилото за миене на ръцете е 20 секунди, а там имаме по-малко повърхност за покриване, отколкото на лицето. Така че ще искате да прекарате около 20 секунди на всяка област на лицето си, но ако числата не ви харесват, просто направете две пълни минавания от централната част на лицето и носа си и след това нагоре и навън.

Може ли да прекалите с миенето?

Краткият отговор е... донякъде. Въпреки че няма точен брой, когато става въпрос за каквото и да е почистване, един до два пъти на ден обикновено е достатъчно, когато става въпрос за измиване на лицето. Твърде много може да изсуши кожата, правейки я по-уязвима за раздразнение. Твърде малко може да запуши порите, което прави появата на акне по-вероятна. Отново, колко често трябва да се миете обикновено зависи от вашия тип кожа и начин на живот, тъй като ще искате да миете лицето си редовно, ако тренирате или носите грим.

Как да миете лицето си като професионалист?

Първо, трябва да използвате само пръстите си, а не други инструменти, като луфа или кърпа. Има много вариации в начина, по който те взаимодействат с нашата кожа. Някои от тях имат тези ексфолиращи свойства или текстура към тях, която всъщност може да нарани кожата.

Освен това използвайте хладка вода, тъй като тя взаимодейства най-добре с кожата и отваря порите, след което нанесете почистващо средство. Направете леко кръгово движение по лицето си, като започнете от центъра, насочите се към зоната около носа и над устата, след което тръгнете към челото, ушите и линията на челюстта.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 провинциалист

    1 2 Отговор
    Евроатлантическите ценности не включват миенето на лицето. Но пък може да си лягаме с обуввките.
  • 2 Разбирач от Факултето

    4 0 Отговор
    Два пъти годишно стига.

    Коментиран от #6, #7

  • 3 Идън

    6 0 Отговор
    Да се чуди човек как е живял до сега без да си измие,, професионално,, лицето... Миенето е не само да премахнеш мръсотията- то може да облекчи стреса- да премахне умората от очите- да подобри вида на самото лице.... и дори да премахне негативна енергия- от лоши очи - които причиняват главоболие ...
  • 4 Сила

    3 0 Отговор
    За лицето не знам, обаче дупето на влизане в Парламента..... ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!!!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Еее...

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Разбирач от Факултето":

    Много бе !
  • 7 Точно!!!

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Разбирач от Факултето":

    За Великден или Гергьовден и за Коледа! Другото време – само по извънредна необходимост!