Last news in Fakti

18 Януари, 2024 14:32 1 068 2

10 неща забавят растежа на косата

  • коса-
  • грижа за косата-
  • растеж на косата-
  • дълга коса

Как да засилим растежа на косата и да я направим здрава

10 неща забавят растежа на косата - 1
Снимка: Shutterstock

Скоростта на растеж на косата се влияе от много различни фактори. Гените и здравословният живот допринасят тя да расте здрава и блестяща бързо. Но ето кои фактори пречат на бързия растеж на косата:

1. Възраст

С напредване на възрастта всички наши метаболитни процеси се забавят, включително растежа на косата, пише actualno.com. С отслабването на метаболитните процеси се забавя скоростта на делене на клетките и съответно се забавя и деленето на космените клетки.

2. Генетика

Вторият фактор са гените. Дължината, цветът, обемът и здравината на нашата коса зависи от нашите гени. Ако никой във вашето семейство не е имал гъста коса и косата му расте бавно, тогава се пригответе, че ще имате подобна история, тъй като факторът на плътността и скоростта на растеж се предава генетично.

3. Околна среда и екология

Лошото качество на водата, мръсният въздух и радиоактивното излъчване също оказват негативно влияние върху растежа на косата.

4. Стрес

Физическият или психологически стрес е вреден за растежа на косата. При прекаран стрес, след 2-3 месеца косата може не само да забави растежа си, но и да падне.

5. Хронични болести

Нашите заболявания също са стрес за тялото, когато той отново се опитва да спаси жизненоважни органи и първо да ги насити с кръв. Косата е по-слабо обезпечена, расте по-бавно и понякога дори пада.

6. Грешна диета

Много важен фактор за забавяне на растежа на косата са грешките в диетата и липсата на важни хранителни вещества. Затова се уверете, че диетата ви е балансирана и тялото ви получава достатъчно протеини. Протеинът ще бъде разграден на аминокиселини и косата ще бъде изградена от аминокиселини.

7. Прием на лекарства

Обикновено, когато лекарят предписва лекарство, той обсъжда всички странични ефекти с пациента. Следователно, ако приемате такива лекарства, трябва да бъдете уведомени за намаляване на скоростта на растеж на косата.

8. Бременност и период на кърмене

По време на бременността тялото се опитва да снабди плода с хранителни вещества колкото е възможно повече, така че косата може да расте по-зле.

9. Менопауза

По време на менопаузата женското тяло претърпява много значителни промени. Хормоналните нива се променят драстично, всички процеси на регенерация се забавят и косата, разбира се, расте по-бавно.

10. Пролет и есен

Времето на годината също може да повлияе на скоростта на растеж на косата. Например през пролетта и есента наблюдаваме по-интензивно линеене. И по това време трябва да подсилите диетата си с витамини. По правило, лекарят може да предпише прием на биотин, фолиева киселина и витамини D, A, C и E. Това може да помогне за нормализиране на скоростта на растеж на косата.

Как да ускорим растежа на косата

В допълнение към приема на витамини, трябва да промените диетата и начина си на живот. На първо място, яжте навреме, разнообразно и със задължително включване на протеини. Поддържайте правилни модели на сън и будност. И, разбира се, използвайте специални продукти, създадени за растежа на косата (например с кофеин, екстракт от червен пипер). И накрая, тествайте професионални процедури - мезотерапия, плазмотерапия. Масажът на главата е страхотно средство, което можем да приложим у дома.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха

    0 2 Отговор
    Божидара найденова струва 5 стотинки ръждясали
  • 2 Моята КОСА

    1 0 Отговор
    Расте 1 година и половина още 642 дена й остават за да ми стигне до раменете и гърба ,общо 465 дена още хляб има в КОСАТА ,ще я оставя да расте още 4000 дни без да я пипам с ножица само с шапмоан и естествен балсам от кератин