Last news in Fakti

22 Януари, 2024 13:29 1 952 6

Кой е първият български филм? (ВИДЕО)

  • първият български филм-
  • българско кино-
  • български филм-
  • васил гендов-
  • българан е галант

Любовта към киното у нас датира още от 1915 г.

Българското кино има дълга и богата история, която започва още преди почти век и половина. През 2015 година това младо изкуство отпразнува своя стотен рожден ден. Първият български филм е излъчен в София на 13 януари 1915 година.

Но преди този исторически момент, още през 1896 година, българската публика първоначално се докосва до киното чрез т. нар. "жива фотография". Този новаторски опит се осъществява с първата прожекция на кинематограф в страната и е дело на братята Люмиер, представена във Франция. Този момент несъмнено бележи началото на българската любов към седмото изкуство, пише actualno.com.

Първият български филм

Първият български филм, излъчен през 1915 г., носи заглавието "Българан е галант". Този ням, черно-бял филм, е режисиран и написан от Васил Гендов, който освен че играе главната роля в него, поставя и началото на българската кинематография. За съжаление, само няколко кадъра от филма са запазени, оставяйки ни със загадъчни спомени от дебюта на българското кино.

Оригиналната лента на "Българан е галант" за жалост е унищожена по време на бомбардировките над София, когато и домът на Гендов попада под ударите, а там е бил съхраняван филмът.

Въпреки че съхранените фрагменти не ни позволяват да се насладим на целия филм, "Българан е галант" остава в историята като първият стъпки в развитието на българската кинематография. През 1998 г. е направен римейк на филма, като той ни предоставя възможността да надникнем в новаторската идея на Васил Гендов. Актьорите и режисурата се водят по оригиналните записки и сценарий на Гендов, а кратката лента е снимана в София на същите локации както в оригинала от 1915.

Първият български филм със звук

След успешния дебют на българското кино, Васил Гендов набира още повече скорост. През 1933 г., той поставя началото на нова ера, режисирайки първия български филм със звук, озаглавен "Бунтът на робите". Този исторически филм, посветен на Васил Левски, вдъхновява със своята тематика и събужда интерес към родната история.

От първите стъпки на "Българан е галант" през 1915 г. до просветената звукова революция с "Бунтът на робите" през 1933 г., историята на българското кино е история на усилията и таланта на творците зад екрана.

Днес вече българското кино може да се похвали с шедьоври, които радват не само българския зрител, но и някои от тях надскочиха границите на родината. София пък се превърна в снимачна площадка на не една холивудска продукция през последните години.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Сатана Z

    2 2 Отговор
    "На всеки километър" е най-лесният български филм з всички времена.

    Коментиран от #3

  • 3 Сатана Z

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана Z":

    Най-гледаният
  • 4 Сатана Z

    2 7 Отговор
    В топ 3 на най-добрите филми се нарежда и "Черните ангели" след "Време разделно",чието излъчване по медиите е забранено от режима в България
  • 5 Госあ

    4 3 Отговор
    Аз харесвам “Да обичаш на инат” ;)
  • 6 Гост

    4 0 Отговор
    Да обичаш на инат; Оркестър без име; Господин за един ден; Дами канят; Адио Рио; Време разделно; Капитан Петко войвода; Двойникът; Опасен чар; Маневри на петия етаж; Темната курия........ Ще ми трябват поне още два коментара, да опиша всичките хубави български филми.