Last news in Fakti

9 Февруари, 2024 16:45 1 774 4

3 лесни начина да повишим самочувствието си

  • самочувствие-
  • навици-
  • психолози

Според психолозите има няколко простички навика, с които ниското самочувствие може да бъде преодоляно

3 лесни начина да повишим самочувствието си - 1
Снимка: Shutterstock

Самочувствието (или да приемаме и ценим себе си и личната си стойност, както гласи определението) е крайъгълният камък за успеха в отношенията ни както в личен план, така и на работното място. То ни дава увереността да приемаме нови предизвикателства без страх, да се чувстваме по-мотивирани, решителни, сигурни и спокойни. Затова и е необходимо да бъде приоритет за всеки.

Според психолозите обаче има лесен начин, с който ниското самочувствие може да бъде преодоляно. И той се състои в изграждането на няколко простички навика.

Първият от тях има за цел да "пребори" вътрешния ни личен критик. Според специалистите всеки човек има такъв - това обикновено е онова гласче в главата ни, с което понякога водим спор и ни натрапва негативни мисли.

Когато обаче усетим, че това се случва, психолозите съветват да прекъснем потока ни от мисли и да се запитаме има ли нещо позитивно в тях, или са по-скоро негативни, пише lifestyle.bg. Тогава ще си дадем сметка, че се критикуваме и съмняваме в себе си, което единствено ни вреди. А на това можем да противодействаме като си поемем дълбоко въздух, усмихнем се сами на себе си, докато издишваме и заменим негативните мисли за себе си с положителни такива.

Когато тази практика се превърне в навик и започнем по-често да си водим позитивни "разговори" със себе си, с времето ще усетим, че самочувствието ни се е повишило.

Друг начин, препоръчван от психолозите, с който можем да постигнем това, е съставянето на списъци. Реализирайки идеите си и отхвърляйки задачите, в течение на деня ще се чувстваме по-продуктивни. А това няма как да не даде отражение и на самочувствието ни, пише Parade.

Още един полезен навик, който можем да си изградим, е да започваме всяка сутрин с припомняне как сме помогнали на някого вчера и с мисълта какво можем да направим днес, за да усмихнем още някого. Понякога е достатъчно просто да се чуем с близките си, които са далеч от нас или да отделим време да се видим с онези, с които можем.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 за моми като на снимката

    5 5 Отговор
    редовни протеинови добавки от щедри господа за лесни начини за повишаване на самочувствието когато кифленските номера не вървят

    Коментиран от #2

  • 2 Изчезни!

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "за моми като на снимката":

    Момите като на снимката не се занимават със стари зомбита като теб!
  • 3 Тринити

    1 2 Отговор
    Или три ракии или нов телефон, нови обувки и нова прическа.
  • 4 Анонимен

    4 0 Отговор
    Близките хора взаимно си вдигат самочувствието!