Last news in Fakti

10 Февруари, 2024 21:32 3 642 8

Махнете тези растения от дома си, вредни са за възрастните

  • стайни растения-
  • цветя-
  • растения-
  • опасно-
  • вредно

Пет растения могат да доведат до сериозни проблеми със здравето

Махнете тези растения от дома си, вредни са за възрастните - 1
Снимка: Shutterstock

Стайните цветя са неразделна част от интериора на много домове. Те внасят уют на обитателите им, като красят със своя вид и понякога аромат. Растенията изпълняват редица полезни функции - участват в процеса на фотосинтеза и поддържат оптимален микроклимат в помещенията. Също така добре знаем, че пречистват въздуха.

Малцина обаче знаят, че някои от тях могат да се превърнат в реална заплаха за здравето, особено за възрастните хора. Тук ще изброим пет стайни растения, от които трябва да се откажете, колкото и любими да са ви те.

Мушкато - задушлив аромат

На пръв поглед мушкатото може да изглежда като невинно и дори приятно растение. Това цвете обаче може да се превърне в реална заплаха за здравето на възрастните хора.

Листата на мушкатото съдържат опасно вещество - примин, което може да причини тежки алергии, хрема и кожни раздразнения. При по-възрастни хора с дихателни проблеми това растение може да стане причина за влошаване на състоянието им.

Монстера - просто чудовище

Монстерата, въпреки че изглежда като екзотично растение, може да се превърне в огромен проблем в дом, в който живеят възрастни хора. Тя абсорбира големи количества въздух, което може да бъде вредно за възрастните хора.

В допълнение, цветето има отровни листа, които, ако влязат в контакт с лигавицата, могат да причинят възпаление и парене.

Фикус - не го пипайте

Популярният фикус може да бъде опасен за здравето на по-възрастните хора. Млечният му сок предизвиква алергични реакции, дерматит и кожни раздразнения. При поглъщане може да причини болка, подуване на лигавицата, повръщане и диария.

Азалия - нектар убиец

Не само листата, но и нектарът на азалията съдържат отровен сок. Ако този сок попадне в организма, той може да причини прекомерно слюноотделяне, сълзи, сополи и дори повръщане. При по-възрастните хора такива реакции могат да бъдат особено силни, което прави азалията опасно растение в дом, в който живеят старци.

Токсично "женско щастие"

Спатифилумът, известен още като "женското щастие", може да се окаже още едно отровно растение. Той съдържа калциев оксалат, който предизвиква дразнене в устата и стомаха. Поглъщането на това вещество може да доведе до коремни болки, гадене и диария.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РЕАЛИСТ

    10 2 Отговор
    Това растение на снимката кво е, бе? Имам го в стаята и не се чувствам добре . Жена ми нарочно го е сложила.

    Коментиран от #2, #4

  • 2 Филодендрон

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "РЕАЛИСТ":

    ".... Monstera deliciosa е умерено токсична както за котки, така и за кучета, защото съдържа неразтворими кристали на калциев оксалат (игловидни). Този кристал може да причини нараняване на устата, езика и храносмилателния тракт. 25 Освен това причинява дерматит при директен контакт с кожата на котка и куче. 26... "
    .... Не го яж!

    Коментиран от #5

  • 3 бай Даньо

    6 1 Отговор
    Ама да не правим чай ли от тях
  • 4 Соваж бейби

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "РЕАЛИСТ":

    Имам го и аз Монстера има и дву ветна с бяло се казва можеш да направиш на жена си креативно дърво от морето не си спомням да хвърлят вълните дървета ако има я зарадвай .На океана има много това лято ще събирам обработва се с дремел и огън.И Монстерата се пуска по дървото катерлива е може да се вкоренят орхидеи и някой други тропични цветя.Да си живеят както в природата,по принцип всички екзотични цветя са токсични ама не ги ядете на салата като го пипаш после си миеш ръцете.
  • 5 Соваж бейби

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Филодендрон":

    Нищо им няма на котките моя даже я препика и други цветя ама от стрес .Сестрата на мъжо се домъкна с новото си куче на гости и после препика салона типично било за животни да си маркират територията ако друго влезе у дома ветеринера каза така никога не е правил бели преди и се върти на всякъде по цветя няма здравословен проблем .

    Коментиран от #6

  • 6 Филодендрон

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Соваж бейби":

    :)) 🐾🐈👍
  • 7 Наблюдател

    3 3 Отговор
    Съвсем сте изпер кали. Кучета, котки си удовлетворяват нуждите в хола ви и ръсят косми, бълхички, яйца на пара зитти и т.н. по дивани, легла, в кухнята ви... а статията е за още по-големи от ка чалки. Кой "старец" е тръгнал да яде стайните растения илу да им пие сока, осибено след като са били обилно препиккани и нато рени от домашните ви любимци както и от любимците на роднините ви и половината махала?
  • 8 Трендафил Карамфилов

    6 2 Отговор
    Изхвърлете кактусите, преди случайно да седнете върху някой.