Last news in Fakti

13 Февруари, 2024 14:56 1 412 12

Студеният душ носи забележителни ползи за здравето

  • студен душ-
  • леден душ-
  • ледена вана-
  • ледена вода-
  • полезно-
  • здравословно

Ледената вана и студеният душ са чудесен начин да засилите имунната си система

Студеният душ носи забележителни ползи за здравето - 1
Снимка: Shutterstock

Мислили ли сте какво може да се случи с вас и тялото ви, ако всяка сутрин си взимате не какъв да е душ, а студен. Някои народи от дълги години имат в традициите си ледени вани и шокови ведра с ледено студена вода, защото знаят, че те каляват перфектно за студените сезони. Но ползите от студения душ или ледената вана не се изчерпват до тук. Ето защо е полезно от време на време да се къпете със студена вода:

Ставате по-енергични

Студената вода сутрин е шок за тялото и му дава мощен тласък към действие. Тя предизвиква прилив на адреналин. Мозъкът е стимулиран – ще бъдете по концентрирани и ефективни. Това е доказано и от множество изследвания.

Много от спортистите практикуват именно взимането на студен душ, вместо пиенето на чаша кафе сутрин.

Мускулите ви няма да се възпаляват повече

Не случайно ледът се слага върху наранени места. Той облекчава болката.

Разбира се студеният душ ще подобри значително здравословното ви състояние. Някои атлети облекчават травмите си именно със студени компреси или потапяне в ледена вана.

Ще станете по-стройни

Човешкото тяло има два вида мазнини – бели и кафяви. Белите са ‘лоши”, а кафявите – „добри”. Именно от белите ще се отървете, ако взимате студен душ. Точно тях горите и при отслабване. Функцията на кафявите мазнини е да генерират топлина за тялото. Когато кафявата мазнина се активира от студа, тя изгаря калории, за да може да поддържа температурата на организма и така отслабвате.

Ще станете по-здрави

Студеният душ ускорява метаболизма. Ускоряването му пък активира имунната система, която започва да възпроизвежда повече бели кръвни клетки, които се борят с вирусите, пише jenata.blitz.bg.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    14 6 Отговор
    Денков излъга за бежанците от Австрия.Днес дойдоха 2 самолета. ЕС ще си изчисти мигрантите през Австрия за към Булгаристан. Нашите са подписали документ без максимален брой на терористите, които ще ни върнат!!!

    Коментиран от #3

  • 2 Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.

    10 5 Отговор
    Всичко е вярно Този път .Практикувам студен душ от много години.Този път Мара не лъже

    Коментиран от #8, #9

  • 3 Тея..

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    Перекендета винаги лъжат и продават територията за центове и шекели!
  • 4 да бе все едно

    6 0 Отговор
    сауната да ме оформи и така или иначе да ме храни . Водата маха бактериите . от повърхността на кожата , да дишаме . студът свива порите и свива рязко мускулите . закаляването е ок , но вредата е повече . Няма маймуна или човек да живее с ледени и студени климати . казано е над 25 спорт, по-тежък труд . под 25 Не . Адекватноста на човешкото тяло на всяка възраст е в този закон . Под 20 се навличаме , а не обратно .
  • 5 Механик

    14 1 Отговор
    Преди няма и месец ни уведомихте за един студент, дето влазал в студения басейн и после го извадили студен.
    Сега пропагандирате обратното.
    Не мислите ли, че относно здравето, съвети трябва да дават хората с подходящо образование (лекари), а не писачи учили в НБУ в паралелките на Сорос?
    Кой ще носи отговорност, ако някое шиле верно вземе да се подложи сабахлян под студения душ и после стане така, че няма кой да спре водата?

    Коментиран от #6

  • 6 Това

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Механик":

    беше много добро.
  • 7 Гацо

    2 0 Отговор
    Язе за това се къпем коги вале киша и съм джелезо...
  • 8 сенко

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.":

    Браво на Мара е вече умница ! - взема не от къде да е от сериозни места информацията има напредък . На Мара не й стигнала смелостта да каже ,че Руснаците я практикуват защото нещо хубава и полезно не може да имат те . Всичко лошо е при тях веднага ще й покажат вратата, на другият ден ще им отрежат парите защото Американският посол следи цялата медия и нашите лицемерни предатели дето се редят да лизнат зад...ка му веднага ще му докладват -- само някой да има смелостта , тъй като те я финансират.
  • 9 Соваж бейби

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.":

    Даммм хората тогава сме прости че плащаме за топла ,не напразно е измислено.Рядкост са моржове като теб ,или от икономия да не плащаш много ток си се адаптирала ама това си е чиста пропаганда.Изкъпи си бебето /детето с студена вода,или пък жена цистит,бъбреци веднага се окаже влияние

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.