Last news in Fakti

15 Февруари, 2024 09:38 1 113 13

Как да убедите мъж да се откаже от пушенето

  • откаже цигарите-
  • пушенето-
  • подкрепа

Човек, който се опитва да се откаже от пушенето, се нуждае от подкрепа

Как да убедите мъж да се откаже от пушенето - 1
Снимкa: Shutterstock

Интересен факт е, че повече от половината мъже, които пушат, не виждат нищо добро в навика си и дори мечтаят да се отърват от него, но просто нямат сили да му се противопоставят. Най-вероятно мъжът ви дори се е опитал да се сбогува с цигарите, но не е успял да преодолее разрушителната си страст. Сега обаче той има вас - причина да опита отново.

Но трябва да сте наясно, че като му четете непрекъснати лекции за опасностите от цигарите, няма да постигнете нищо, освен може би само кавги. И заради тях мъжът може дори да си тръгне, дори и да ви обича.

Бъдете търпеливи. Човек, който се опитва да се откаже от пушенето, се нуждае от подкрепа. Най-често с помощта на цигарите хората успокояват нервите си в стресови ситуации, следователно, след като са загубили „успокоителното“, ще са изнервени и всичко ще ги дразни. Не го приемайте лично и изчакайте, докато това състояние премине и партньорът ви възвърне равновесие.

Ако човек сам не иска да се откаже, той никога няма да се отърве от зависимостта, но има няколко начина да го подтикнете към правилното решение.

Игра с егото

Мъжете обичат да им се възхищават и фактът, че отвращават някого, не ги радва. Опитайте се да изиграете коза с мъжкото его, като кажете на любимия си, че ви е неприятно да сте до него след всяка изпушена цигара и търпите целувките само от голямата си любов към него. Но не отивайте твърде далеч: не обиждайте любимия и не преигравайте. Бъдете естествени, споделете истинските емоции, които цигарите предизвикват у вас.

Деца или бременност

Малките деца понасят цигарите много по-зле от възрастните, така че напомнете на мъжа си за вредата, която им причинява. Ако той ги обича и се грижи за тях, той определено ще се опита да откаже пушенето в името на здравето на вашите деца.

Финансовият коз

За цигари се харчат много пари. Със сигурност вашият мъж вече знае това, но не се е опитал да преброи колко от бюджета ви се изразходва всеки месец за неговия лош навик. Направете го вместо него и му покажете числата - най-вероятно те ще го впечатлят неприятно. И след това се опитайте заедно да помечтаете за какво бихте могли да похарчите парите, които отиват за кутии цигари.

Когато човек е взел важно решение да се откаже от пушенето, трябва да разработите по-нататъшен план за действие заедно, защото трябва да сте там и да му помогнете да се контролира. Не можете само да изисквате от него да направи нещо, иначе няма да успее. Вярата и подкрепата на партньора ще му помогнат да се бори с никотиновата зависимост.

Започнете с малко

Опитайте се да започнете с дълги периоди без пушене. Например, да остане без цигари след като се прибере от работа до сутринта. Това също е чудесен начин да му докажете, че животът без пушене е напълно възможен. Докато се прибере от работа, докато вечеря, свърши някоя работата и си почине, ще минат доста часове. Постепенно ще може да увеличи времето без цигари.

Вярвайте в него

Човек, който се опитва да откаже от пушенето, е доста жалък: той е постоянно нервен, съжалява се, вярва, че е загубил нещо важно в живота си. Трудно е да се отървете от пристрастяването, така че ще търси от вас не само разбиране, но и съчувствие. Не му показвайте съжалението си, защото мъжът ще го приеме като подкрепа за обичайния си начин на живот и чудесна причина отново да сложи любимата цигара в устата си. Той няма нужда от съжаление, а от мотивация. Кажете му колко е страхотен, колко се гордеете с него, напомнете му, че вярвате в него и че той със сигурност ще се справи. Вашата вяра в силата му може да бъде отлична причина да продължите борбата срещу пристрастяването.

Точните думи

В опитите за преодоляване на зависимостта правилната мотивация означава много. Мотивацията означава не само постоянно напомняне за опасностите от тютюнопушенето и как човек губи вкуса си към живота заради цигарите, но и насърчителни думи. Никога е ужасна дума, плашеща, създаваща впечатлението, че борбата със зависимостта е безнадеждна. Не използвайте тази дума, когато насърчавате мъжа си да откаже цигарите. По-добре я заменете с думата "днес" - днес няма да пушиш и ще се справиш страхотно. В началото мъжът ще се вкопчи в тази дума: да, трудно е за него, но това е временно, трябва да издържи до края на деня и тогава ще дойде следващият ден. И такива "днес" могат да са огромен брой - до края на живота. Не се ядосвайте, ако се пречупи и се изкуши, но и не крийте лекото си разочарование. Напомнете му, че това се случва понякога и че вече е добре, че е издържал толкова дълго. Отново му напомнете колко се гордеете с него. Една цигара не е причина да се откаже и следващия път ще успее.

Понякога е невъзможно човек да се промени. Но можете да вдъхновите своя мъж сам да пожелае промяната. Разберете простата истина - той може да не се справи сам, вие трябва да сте там и той да вижда, че и вие вървите по този път с него, че и на вас ви е трудно да го гледате нещастен и нервен. Но все пак вярвате в него, което означава, че и той трябва да вярва в себе си. Само тогава ще успеете.

Автор: Лора Костова, happy-woman.bg


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Освалдо Риос

    2 0 Отговор
    Като му готвите по-вкусни гозби.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 АБВ

    7 1 Отговор
    Ако го искаш го правиш аз отказах цигарите за 24 часа след 35 години пушене
  • 4 Гледна точка

    4 4 Отговор
    Мъж може да се убеди с разговор или логика на прочетено, но жена никога, особено феминистка. От там идва и проблемът за нацията. Мъжете принципно са създадени да рискуват и да загинат при този риск, във войни, лов, други опасни действия и от това родът не може да загине. Ако жените са увредени или загинат, тогава и народът изчезва.

    Коментиран от #11

  • 5 Ха Ха

    0 1 Отговор
    Докато си мисли, че щастие с цигари се купува -.....
  • 6 Големи

    6 1 Отговор
    Глупости ! Никой не може да те убеди да направиш нещо , което не искаш ! И поредната феминистка тъпотия ! Само мъжете ли пушат , а пушещите жени на какво миришат ?! В заключение , ако някоя ми пили за отказване на цигарите , така безапелационно ще излети , че няма да и се повярва !
  • 7 И като ме оставиш на сухо

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ели Енчева":

    аз ще си го приместя в другият крачол!
    Не си единствената жена на земята.😁
    На някой без да пушат устат им мирише на 🚾.Научно е доказано, че устата е толкова мръсна дори и повече от там където човек вади обработената храна.За справка попитай зъболекар.
  • 8 Хаха

    5 1 Отговор
    Най-лесният вариант е като си хванете мъж който не пуши
    Имах бивш колега пушеше 3 кутии на ден
    Работеше само за да пуши 🤣
  • 9 Идън

    3 0 Отговор
    Няма нищо по- вредно от непоискани и грешни съвети . Вместо да променяте човека трябва да се потърсят причините за всяко нещо. Спирането на цигарите изведнъж е шок за психиката - а от там и за тялото. Те са свързани. Въпросът е в това ти да контролираш бройката на цигарите и да ги сведеш до минимум- а не те да контролират теб и да те карат да увеличаваш тази бройка. Отказът е много по- лесен и безвреден когато пушиш малко.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Нямаш си на идея

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Гледна точка":

    колко си прав и как споделям мнението ти. Повече от 70% от увредата в поколенията идва от жените.

    Коментиран от #12

  • 12 Идън

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Нямаш си на идея":

    А мъжете защо не са взели участие в отглеждането на поколението?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.