Last news in Fakti

15 Февруари, 2024 11:56 831 3

Лекари са на косъм да извършат първата операция в Космоса

  • космос-
  • мкс-
  • международна космическа станция-
  • операция-
  • хирурзи-
  • хирургия

Група хирурзи извърши първата симулация на хирургична интервенция на МКС

Лекари са на косъм да извършат първата операция в Космоса - 1
Снимка: Shutterstock

Шестима хирурзи в щата Небраска управляваха медицински робот, който се намираше на 402 километра над земната повърхност на Международната космическа станция. Технологията е създадена специално за работа в Космоса, пише NOVA.

Целта на проекта е не само да направи хирургическите операции в Космоса възможни, но и технологията да се използва за извършването на животоспасяващи процедури в отдалечени райони или във военни зони, до които лекарите нямат директен достъп.

Сред най-големите предизвикателства за хирурзите по време на симулацията беше работата при нулева гравитация и закъсненията във времето с половин секунда.

"Част от секундата или половин секунда е от голямо значение. Така че това си беше сериозно предизвикателство. Адреналинът ми беше изключително висок, усещах как сърцето ми препуска. Беше страшно вълнуващо, а в момента, в който усетих, че роботът върши всичко по начина, по който съм свикнал да работя, се успокоих", заяви хирургът д-р Майкъл Джобст.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    4 2 Отговор
    А примитивната вата качва икони и кандила в космоса и чака от аятолаха и дебелия кореец помощ!
  • 2 ДюДю

    1 2 Отговор
    Този филм руснака го снима преди години на МКС:"Предизвикателство" ("Вызов") на режисьора Клим Шипенко. Доста добър е - препоръчвам!

    Коментиран от #3

  • 3 ТаУмВзе

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "ДюДю":

    Копейка смешна.