Last news in Fakti

20 Февруари, 2024 15:58 1 442 8

Как захарта се отразява на настроението и психическото здраве?

  • захар-
  • сладко-
  • мозък-
  • мозъчна дейност-
  • когнитивни способности-
  • психично здраве

Въпреки, че много от нас обичат сладкото, е добре да знаем точно как то влияе на мозъка

Как захарта се отразява на настроението и психическото здраве? - 1
Снимка: Shutterstock

Захарта може да ви даде мигновено усещане за удовлетворение и наслада, което да ви накара да я желаете постоянно. Захарта обаче може да повлияе на мозъчната функция и на когнитивните ви умения. Ето какво трябва да знаете за начините, по които тя афектира психичното здраве.

Захарта е утешителна храна и ви кара да се чувствате добре незабавно. Силно пристрастяващият ѝ характер обаче може да ни провокира да консумираме големи количества от нея. Честото посягане към сладки храни може да причини хронично възпаление, което може да доведе и до влошаване на способността на мозъка да обработва и запазва информация. Диетологът Каришма Шах в неотдавнашна публикация в Instagram разказва за начините, по които захарта може да повлияе на настроението и психичното ви здраве.

Тя може да ви направи уморени, раздразнителни и стресирани: Захарта може да доведе до краткотраен скок на настроението и енергията, благодарение на бързото освобождаване на допамин. Често обаче това е последвано от срив, който ви кара да се чувствате уморени, раздразнителни и по-стресирани.

Възникват промени в настроението: Редовният и голям прием на захар може да доведе до промени в настроението, тревожност и депресия, създавайки цикъл, в който търсите още захар за временно облекчение.

Възпаление и психично здраве: Прекомерната консумация на захар може да засили възпалението, което е свързано с повишен риск от депресия и други проблеми с психичното здраве.

Мозъчна мъгла: Нездравословното меню, съдържащо високо съдържание на захар може да влоши когнитивните функции, което води до трудности с паметта, фокуса и вземането на решения.

Подобни на пристрастяване симптоми: Захарта задейства центровете за възнаграждение в мозъка по начин, подобен на този при пристрастяващите вещества, което води до глад и симптоми на оттегляне, оказвайки влияние върху психичното ви състояние.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нури

    6 0 Отговор
    Благодаря Ви За Полезната Статия Уважаема Госпожа Андреева
  • 2 Идън

    9 0 Отговор
    Всичко в статията е истина! Дори от много мед- горчи. Захарта не е само в сладките неща- тя е и в тестените- хляб- соленки-- банички.- мекици и всякакви вкусотии нагъвани безразборно и често- сякаш е за последно.. Ако това спре след три дни човек се чувства по друг начин- някак по- лек- пречистен и енергичен...

    Коментиран от #4, #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Механик

    0 4 Отговор

    До коментар #2 от "Идън":

    Най-лекото, бързо усвояемо и бързогорящо гориво за организЪма, мой човек, това са въглехидратите.
    Разбие се, ако по цял ден лежиш и мааш захар, няма да ти е добре. Но за хората,които се занимават с АКТИВЕН живот, писаното по-горе е валидно.
  • 5 Пич

    8 0 Отговор
    Първо , захарта е по добра от всички свои заместители ! А второ - захарта не е добра като храна , и не трябва да се прекалява с нея. И трето - преяждане с каквото и да е , съсипва здравето и тялото !
  • 6 Джукиана Ганьос

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Идън":

    Дори в така наречените салами има захар
  • 7 Щукар

    1 0 Отговор
    Захарта не е жена,та да я желая. Една целувка ми дава мигновенно усещане за удовлетворение и наслада.
  • 8 ганю

    1 0 Отговор
    Мозъчна мъгла:
    това е нещото което имат най-много нашите политици в главите си
    затуй сме на тоз хал