Last news in Fakti

23 Февруари, 2024 14:28 1 722 4

Най-старото куче на света - Боби, загуби посмъртно рекорда си

  • боби-
  • най-старото куче-
  • португалия-
  • рекорд-
  • рекорд на гинес

Ветеринарите не могат да докажат, че той наистина е живял 31 години

Най-старото куче на света - Боби, загуби посмъртно рекорда си - 1
Снимки: БГНЕС/ EPA

Световните рекорди на Гинес отнеха титлата "най-старо куче в света" от Боби, която беше присъдена на починалия миналата година на кучето от Португалия, предаде Ройтерс.

Причината е, че не са открили убедителни доказателства кучето действително да е живяло повече от 31 години, съобщиха от организацията.

След оплаквания от ветеринарни лекари, които изразиха съмнения за възрастта на животното, миналия месец от Световните рекорди на Гинес започнаха официално преразглеждане на титлата. Боби стана рекордьор през февруари 2023 г., като се твърди, че той е на 31 години и 165 дни, с което подобри рекорда от 1939 г. на австралийско куче, починало на 29 години и пет месеца, припомня БТА.

Боби, който е чистокръвен представител на породата португалски мастиф (Rafeiro do Alentejo), е прекарал живота си в село в централната част на Португалия. Той почина през октомври миналата година. Продължителността на живота на породата е обикновено от 12 до 14 години.

Марк Маккинли, директор на регистрите в Световните рекорди на Гинес, каза, че данните от микрочиповете, получени от официалната база данни на Португалия, са били основно доказателство за възрастта на Боби. Но се оказало, че при чипирането не се изисква доказателство за възраст за кучета, родени преди 2008 г.

"Дори и с допълнителната ветеринарна декларация, предоставена като доказателство за възрастта на Боби, в която се цитира и информация от микрочипа, не разполагаме с убедителни данни, които да показват категорично датата на раждане на Боби", отбелязва той. "Без да разполагаме с убедителни доказателства, просто не можем да запазим титлата на Боби и честно да твърдим, че поддържаме високите стандарти, които сме си поставили".

Собственикът на Боби - Леонел Коща, не отговори на запитване за коментар, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бойкот на алчните О.Л.Х.

    3 0 Отговор
    Сигурно пък рекордьорът от 1939 година е бил с чип...

    Коментиран от #3

  • 3 Читател

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бойкот на алчните О.Л.Х.":

    Те в Австралия още от 1900 година почват да поставят чипове, тъй че като се е родило 1910 година веднага са му поставили чип - абе трябва да има някаква интрига че да си занимават плебеите с нея а да не гледат в канчето на богатите.
  • 4 Тъпако

    1 0 Отговор
    Има ли значение !