Last news in Fakti

1 Март, 2024 15:58 1 500 4

7-те най-трудни неща във връзката и как да ги преодолеете

  • връзка-
  • отношения-
  • предизвикателство-
  • чувства-
  • партньори

Психолози направиха списък на 7-те най-предизвикателни неща в една връзка

7-те най-трудни неща във връзката и как да ги преодолеете - 1
Снимка: Shutterstock

Ако влюбването е вълнуващата част, то да останем влюбени е трудната част. Връзките изискват много работа. А пътят към създаването на дълготрайна, дълбока и значима връзка с някого невинаги е очарователен или забавен като романтична комедия.

От проблеми в общуването до трудности при отделянето на време за лична среща - има няколко общи трудности, които повечето хора във връзки изпитват на един или друг етап.

The Independent разговаря с експерти по връзките, за да ги идентифицира и, което е изключително важно, да обясни как можете да ги преодолеете.

1. Взаимно уважение

Може да звучи очевидно, но докато преминавате през приливите и отливите на живота с друг човек, със сигурност ще се сблъскате с периоди от време, в които нивото на уважение, което изпитвате един към друг, ще се промени. Понякога към по-добро, понякога към по-лошо.

Но незачитането на мирогледа, границите, интересите и семейството на партньора ви може да доведе до сериозни проблеми във връзката, казва дипломираният психолог Дария Кус.

“Уважавайте ги, че може да са различни, да харесват различни неща и да имат различни мнения и нужди във връзката“, предлага тя.

“Да се надявате да ги промените не е реалистична стратегия и вероятно ще се провали в дългосрочен план. Признайте, че може да не сте винаги съгласни с всичко, и бъдете благодарни за това, което са, и за ролята им в живота ви.”

2. Определяне на взаимоотношенията

Благодарение на появата на приложенията за запознанства имаме по-голям избор по отношение на това с кого искаме да бъдем във връзка, отколкото когато и да било преди. Новата среща е буквално само на едно плъзване на пръст. Това обаче може да затрудни започването на връзка с някого, тъй като и на двамата партньори може да им отнеме повече време да разберат, че вече не се срещате просто за забавление.

“Един от най-големите проблеми в съвременните връзки е кога да разберем дали "виждането с някого" се е превърнало в сериозна връзка”, казва треньорът по запознанства Хейли Куин. “Изведнъж се налага да проведем разговор, за да проверим къде се намираме.”

За да стигнете до етапа, в който можете да определите връзката, Куин съветва да се вслушате в това, което другият човек ви съобщава относно позицията си по отношение на обвързването.

“Ако кажат, че “не търсят нищо сериозно в момента", приемете думите им за истина. Второ, съсредоточете се върху това да търсите партньорства с хора, които споделят същите ценности като вас по отношение на обвързването. Не се опитвайте да убеждавате себе си, че искате по-малко, отколкото сте тръгнали да търсите, само защото сте срещнали някого, който ви харесва."

3. Липса на комуникация

Неефективното общуване с партньора е една от най-честите причини за спорове, най-вече заради това колко разочароващо може да бъде, когато имате чувството, че някой не ви слуша.

За да се решат проблемите в общуването, независимо дали става въпрос за липса на комуникация или за неправилно общуване, Кус препоръчва да се отделя специално време за разговори, да се практикува активно слушане и да се перифразира казаното от другия човек.

“Избягвайте обвиненията и упреците”, добавя тя, като отбелязва, че това само ще влоши нещата. ”Бъдете открити и уважавайте чувствата и нуждите на другия”

4. Отделяне на време насаме

Всички сме заети хора, така че може да е лесно понякога да оставите една връзка, особено дългосрочна, на заден план, когато социалният ви календар стане прекалено натоварен.

“Всички вече трябва да знаем, че не можем да задоволим всичките си нужди чрез един човек и че връзките процъфтяват, когато в тях има достатъчно сигурност, за да могат и двете страни да се наслаждават на независими дейности и приятели”, казва Куин.

“Когато обаче времето един на един се свие почти до нула, във взаимоотношенията може да започне да липсва физическа и емоционална интимност.

С други думи, не искате да стигнете до момента, в който единственото време, което прекарвате с партньора си, е пред телевизора или когато миете чиниите и вършите битови неща.

“Опитайте да не се занимавате с нищо и да изключите технологиите, излезте на разходка (това често улеснява провеждането на емоционално интимни разговори), сглобете пъзел или дори обядвайте заедно с изключени телефони”, предлага Куин.

5. Физическа интимност

Ако с партньора ви преживявате суша по отношение на физическата ви интимност, което е често срещано явление, това може да доведе до други проблеми във връзката.

“Сексът и физическото докосване произвеждат окситоцин - "хормона на любовта", който изгражда доверие и сближава двойката”, отбелязва Кус. “Следователно това трябва да се насърчава, за да се поддържа нивото на близост между партньорите.”

6. Компромис

Това е най-старият съвет за взаимоотношения: научете се да правите компромиси с партньора си. Но това наистина е важно, казва Куин, и често е източник на спорове във взаимоотношения, които не вървят толкова добре.

Въпреки че правенето на компромиси е неразделна част от успешната връзка, важно е също така да сте наясно каква е правилната степен на компромис, добавя тя.

“Да имате реалистични очаквания за връзката си и да не е необходимо да имате 100 процента еднакви предпочитания е важно, тъй като това ще ви позволи да оставите по-малките проблеми настрана, да създадете хармония и да приемете някои добри старомодни "дай и вземи" в партньорството си. Понякога обаче компромисът може да отиде твърде далеч и да се превърне в пренебрегване на важни нужди и граници, които имате, за да запазите статуквото."

За да възстановите баланса, Куин предлага да помислите кога е подходящо да се оставите на течението и кога е необходима ясна комуникация, за да изразите нуждите си, ако се сблъскате с партньора си по някакъв въпрос.

7. Несъгласия

Споровете са неизбежна част от всяка връзка. Важното е как спорите, казва Куин.

"Това, което ще промени ситуацията, е способността ви да продължите ефективно напред, след като не сте постигнали съгласие", казва тя. "Това може да означава, че вместо да се натъжавате и да спите на дивана, ще прегърнете партньора си, дори след като сте имали разногласия. Може също така да означава, че ще си обещаете да се придържате към темата на конкретния проблем, вместо да вкарвате в дискусията други неща, за които не сте се разбирали през годините."

Възможно е също така просто да се опитате да достигнете до етап на приемане на навиците на партньора ви, които ви дразнят.

"Както гласи максимата, "или можеш да си прав, или да си щастлив", така че вместо да се опитвате да се състезавате и да побеждавате партньора си всеки път, постоянно напомняйте на себе си (и на него) за важността на това да се сплотите като екип."


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    7 0 Отговор
    Няма случайности ! Всички които идват във вашият живот , и нещата които донасят , са тези които трябва , и носят това , което заслужавате ! Едни идват при вас като разрушители , други , като съзидатели ! Едни идват като наказатели , други като спасители ! Но , лошото не винаги е лошо ! Понякога разрушителите разрушават веригите , които не ви позволяват да мръднете , а наказателите ви наказват за собствената ви тъпотия , която ви кара да понасяте безропотно униженията , на които ви подлагат. В резултат ви превръщат в човека , който вече знае , кой е !!!

    Коментиран от #2

  • 2 Стига проповеди

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Спазвай си Седмата Божа заповед!Дори и да има изкушения....

    Коментиран от #3

  • 3 Пич

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Стига проповеди":

    Отпуснете се , и дишайте спокойна ! Вие никога не сте ми била изкушение !!! Завиждайте се с хората за точките и тиретата - там ви е силата !!!

    Коментиран от #4

  • 4 ...

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Пич":

    ...заяждайте се с хората...