Last news in Fakti

2 Март, 2024 17:48 3 350 9

Знаете ли кой български град е известен като "градът на халвата"?

  • халва-
  • ябланица-
  • история

Историята на едно сладко изкушение

Знаете ли кой български град е известен като "градът на халвата"?   - 1
Снимка: Shutterstock

Днес ще ви разкажем историята на едно вкусно изкушение - халвата. Ще разберете как тя се е наложила по нашите земи и се превръща в истински символ за един български град. За повече информация на темата, прочетете следващите редове.

Историята на халвата по нашите земи

Приема се, че халвата е била създадена в древна Персия и след това постепенно се разпространява в Близкия изток. Тя стига до Източна Европа, следвайки възхода на Османската империя през XIV, XV и XVI век. По нашите земи се смята, че това сладко изкушение започва да се налага чак през XVI век. Така поне пишат пътешественици, които са преминавали през българските земи.

Яхнаджийници и бозаджийници

Интересното е, че османските власти явно се опитват да популяризират това сладко изкушение, като държат цената ниска и достъпна за населението. Затова в почти всички градове има майстори по халва, които освен халва приготвят и боза. Това довежда до изразът "халваджия за бозаджия", защото първоначално двете лакомства се произвеждали от едни и същи хора и едното изделение подпомагало консумацията за другото.

Кой е градът на халвата в България

Отговорът на въпроса е град Ябланица. Интересно е, че популярността на града като столица на халвата настъпва много след Освобождението и е свързана с един конкретен човек - Иван Стефанов Богоев, известен като Иван Сладкаря. Той е родом от Прилеп(Македония), където усвоява умението за изработване на сладки деликатеси като халва, локум и различни бонбони. След опити да започне собствен бизнес в София в началото на XX век. Той се оказва неуспешен и той се мести из няколко населени места, като най-накрая се установява в Ябланица около 1930 година. Тук Иван Богоев не само продължава да развива сладкарските си умения, но и добавя към асортимента си местното бяло ябланска сладко, което прославя и развива. Бизнесът му процъфтява в Ябланица, където той успява да си създаде сериозна популярност.

Кога се появява популярността на Ябланската халва

Това се случва по-късно. Ябланица е една от първите важни спирки по автобусния маршрут между София и Варна, пише actualno.com. След промените през 1944 г., местните власти решават, че не бива да прекратяват производството на халва в Ябланица, а по-добре да го преобразуват в държавно. По този начин се стъпва върху разработената основа от Иван Богоев и към него се добавя подходящото местоположение на Ябланица. По този начин, градът става задължителна спирка за всички пътуващи между Варна и София и става известен като "градът на халвата". Нещо, което нашите читатели над 50 години със сигурност си спомнят много добре!


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 разбира се

    9 6 Отговор
    Халвата е турска дума и ни е останало при съвместното ни съжителство. Бейовете учили нашите баби как да правят халва

    Коментиран от #4

  • 2 Е кой

    16 7 Отговор
    не знае , че е Ябланица ? Беше задължителна спирка при пътувания , сега халвата не струва нищо ! Майсторът не издаде тайната на рецептата на назначените за директори без хал хабер , молили го многократно , на конфискуваните от комунистите захарни фабрики
  • 3 един от стадото

    13 1 Отговор
    Халваджиян ко прай сега. Само халва не прави. Горкия, умря гладен. А иначе е цар на всякакви бози
  • 4 ганю

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "разбира се":

    по скоро на други работи са ги учили бейовете
    а кадъните са тези дето готвят не бейовете
  • 5 Неразбрал

    2 0 Отговор
    Одрин?
  • 6 Халвата

    4 5 Отговор
    Е от арабите.
  • 7 Соваж бейби

    3 0 Отговор
    Тахан халвата е хубава мека,има една твърда като камък лепкава с фъстъци това е кошмарно нещо и тука съм я виждала ама не ме е интересувало никога историята и .Като малка ми залепна пломбата естественно фобия от зъболекър и болката не само ужасният шум на машинките.Повече не съм кусвала тази гадория

    Коментиран от #8

  • 8 един от стадото

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Соваж бейби":

    сигурно имаш в пред вид бялата халва, с ядки или без. Да, не е и тук много популярна, но се купува основно на заговезни/сирни/ прошка. Нареждат се малчуганите под лампата, че и по големи за калабалък, връзва се конец горе, а на края му парче от бялата халва. Всички в кръг долу на пода, ръцете отзад и най възрастния върти. С уста трябва я хванеш. Джюмбюш става иначе, забавно е. Е, най малкия печели винаги. Не сте ли го правили тук. А за другата халва/тахан/ има и приказка. Праща майстора чирака да купи пирони, а той, ако няма пирони, да купя ли халва..
  • 9 Я го знам !

    0 0 Отговор
    Халва и турцизъм,а Ябланица циганско гето.