Last news in Fakti

16 Януари, 2014 18:37 3 021 0

Сандра Бълок, Кейт Бланшет и Мерил Стрийп посягат към "Оскар"

  • оскар-
  • холивуд-
  • награди

С най-много номинации за филмовите топнагради са Гравитация и Американска схема

Номинациите за тазгодишните награди „Оскар“ вече са обявени. В директно предаване от Лос Анджелис актьорът Крис Хемсуърт и президентът на Американската филмова академия Черил Бон обявиха филмите и актьорите, които ще се борят за най-престижните отличия в киноиндустрията.


Очаквано „12 години робство“, „Гравитация“, „Американска схема“, „Капитан Филипс“ и „Вълкът от Уолстрийт“ оглавиха списъка с номинациите за най-добър филм. Големият фаворит в тази категория е драматичната лента „12 години робство“, но по-всичко личи, че тя ще срещне сериозна конкуренция от космическата сага „Гравитация“. Списъкът се допълва от заглавия като „Нея“, „Клубът на купувачите от Далас“, „Небраска“ и „Филомена“.

Най-оспорваната категория през тази година определено е тази за най-добър режисьор. Алфонсо Куарон отдавна показа, че е един от най-иновативните и революционни режисьори на своето поколение. Заглавия като „Децата на хората“ и „Лабиринтът на фавна“ го доказват. С „Гравитация“ обаче той промени начина, по който хората гледат на 3D киното, използвайки го, за да пресъздаде по перфектен начин драмата на останал сам в Космоса изследовател.

Стив Маккуин в същото време постигна върха в кариерата си с „12 години робство“, а и знаем, че в Холивуд много обичат филмите с политическо и социално послание. Дейвид О`Ръсел пък вече на два пъти бе номиниран за наградата за филмите „Боецът“ и „Наръчник на оптимиста“. Той се разминаваше с нея на косъм, но може и най-сетне да я вземе за „Американска схема“.

Александър Пейн атакува наградата с черната комедия „Небраска“. Независимият филм за старец, борещ се с деменцията, и неговия син обра похвалите на критиката и сега трябва да осребри труда на своя режисьор.

Естествено за "Оскар"-а ще се бори и вечно номинираната легенда на Холивуд - Мартин Скорсезе. В своя „Вълкът от Улстрийт“ той преплете всичко онова, което го превърна в може би най-добрия режисьор в историята. Еротика, понякога преминаваща в порнография, извънредно циничен език и сюжет, въртящ се около поквареността, наситен със сериозна доза хумор.

Основните фаворити в категорията за най-добра мъжка роля са Леонардо Ди Каприо и Матю Макконахи. Ди Каприо направи страхотно превъплъщение в образа на разюздения и жаден за пари, секс и дрога брокер Джордан Белфърт. Макконъхи пък е неузнаваем в ролята си на ХИВ-позитивен каубой, търсещ лечение за болестта си.

Той отслабна драстично за ролята, като обра овациите на критиката. Интересно е, че и двамата са сравнително недооценявани актьри. Макар и Леонардо отдавна да прави изключително силни и провокативни роли, образът му на симпатичното русо момченце от „Титаник“ още виси като меч над врата му.

 

Според специалистите Лео вече поне няколко пъти заслужи да вземе „Оскар“, но от Академията просто отказват да му го дадат. На Матю пък винаги се е гледало като на актьор красавец, който по-скоро позира на екрана, вместо да играе. Е, сега и двамата обраха всички точки и чакат бленуваната си първа награда. Сериозна конкуренция ще им правят Крисчън Бейл за ролята си в „Американска схема“,  Чиуетел Еджиофор от „12 години робство“и Брус Дърн от „Небраска“.

Като става въпрос за наградата за най-добра главна женска роля, по всичко личи, че Сандра Бълок ще получи втората си статуетка в тази категория. Тя може и да се подвизава основно в комедии, но от време на време събира очите с някое драматично превъплъщение. След фурора, който направи в „Сляпата страна“, сега с ролята си на изгубен в Космоса изследовател в „Гравитация“ тя стана и най-актуалната холивудска актриса. Естествено в тази категория няма как да се мине без Мерил Стрийп, която си получи 18-ата номинация за ролята си в „У дома през август“. Останалите номинации също са на любимки на Акдемията като Кейт Бланшет за "Син жасмин",  Джуди Денч за „Филомена“ и Ейми Адамс за „Американска схема.

Брадли Купър не успя да вземе миналогодишният „Оскар“ за главна мъжка роля, но е много вероятно да вземе този за поддържаща през тази година за превъплъщението си в „Американска схема“. Той ще срещне много сериозна конкуренция от Майкъл Фасбендър, направил може би ролята на годината в „12 години робство“. Специалистите дават много сериозни шансове за статуетката и на Баркад Абди за ролята му на сомалийски пират в „Капитан Филипс“. Другите номинирани са Джарет Лито за „Клубът на купувачите от Далас“ и Джона Хил за „Вълкът от Уолстрийт“.

Дженифър Лоурънс е само на 23 години, но вече е на път да спечели всичко в киното. След като през миналата година взе „Оскар"-а за главна женска роля, сега е фаворит при номинациите за поддържаща, след поредното перфектно превъплъщение в „Американска схема“. По-сериозна конкуренция може би може да й направи само Лупита Нионго за ролята си в „12 години робство“. Сред номинираните блестят Джулия Робъртс за „У дома през август“, Сали Хокинс за „Син жасмин“ и Джун Скуиб за „Небраска“.

В категорията за най-добра анимация, златната статуетка ще си оспорват блокбастърите на миналата година „Аз проклетникът 2“ и „Леденото кралство“.Конкуренция ще им правят продукциите „Круд“, „Ернест и Селестин“ и „Издигането на вятъра“.

С най-много номинации за наградите на академията са „Американска схема“ и „Гравитация“ - по 10.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА