Last news in Fakti

11 Март, 2024 09:05 3 311

Как да поддържаме килимите у дома

  • поддръжка-
  • килими

Полезни съвети, които ще ви помогнат при поддръжката на килимите вкъщи

Как да поддържаме килимите у дома - 1
Снимкa: Shutterstock

Килимът е не просто декоративен елемент от интериора на стаята – той внася уют и комфорт в нея и ѝ придава завършен вид. За да се запазят по-дълго време качествата и външният вид на килима, е необходима поддръжка, съобразена с материята и въздействащите му околни фактори.

Поддръжка на килими

Грижата за килимите трябва да бъде редовна практика. Особено ако искате не просто да поддържате дома си чист и уютен, но и да запазите килима си за по-дълго време в добро състояние. За целта трябва да вземете предвид различните фактори, които въздействат на килима, и да изберете най-подходящото почистване спрямо материята.

Видове килими според материята

Килимите могат да бъдат изработени от различни материи, така че да отговорят на нуждите и предпочитанията за всеки интериор. Всяка материя изисква съответната поддръжка, с цел запазване на визуалните качества и здравина възможно най-дълго.

  • Вълнени килими – използвайте прахосмукачка с накрайник за меки повърхности за периодична поддръжка, а при петна – подходящи за тъканта почистващи препарати;
  • Акрилни и полиестерни килими – също може да използвате прахосмукачка, а при петна – мека почистваща гъба, навлажнена с топла сапунена вода;
  • Килими от кожа – може да ги поддържате с мека четка. За петна прилагайте само специализирани продукти за почистване на кожа. Също така може да използвате и подхранващи продукти за кожа, които да поддържат добрия ѝ вид;
  • Килими от вискоза, от естествена или от изкуствена коприна – поддържащото почистване може да се извършва с фина прахосмукачка или четка. Съветваме да се избягва мокренето на килима, тъй като това може да повреди влакната му. За почистване на петна може да се използват специализирани почистващи препарати за фини тъкани.

Въздействащи фактори за замърсяване

Замърсяването и износването на килимите често се случва в следствие на някой от следните фактори:

  • Осветеност от слънцето;
  • Застъпване от мебели;
  • Домашни любимци;
  • Честота на ходене/стъпване върху килима;
  • Други причини.

Съвети за поддръжка

Следват няколко полезни съвета, които ще ви помогнат при поддръжката на килимите вкъщи:

  1. Почиствайте редовно килима – независимо, че може да не виждате видими петна и замърсявания, извършвайте периодично почистване. Използвайте прахосмукачка, пара или друг подходящ за материята метод. Редовното почистване ще удължи живота и ще запази визията на килима ви за по-дълго време.
  2. Почиствайте килима веднага щом се изцапа – никога не оставяйте зацапване на килима за по-дълго време. В случай на нужда винаги почиствайте своевременно. Така намалявате вероятността да останат петна или да се развият микроорганизми.
  3. Периодично използвайте професионални почистващи услуги за килими – колкото и старателно да почиствате килима у дома, препоръчваме периодично да се доверявате и да носите килима на професионално почистване. При такъв тип услуги се използват по-силни професионални препарати и специализирана техника. Така ще освежите значително вида на килима и ще го предпазите за по-дълго време.
  4. Периодично завъртайте килима – ако части от килима са застъпени от мебели, огрявани са от пряка слънчева светлина или през тях се стъпва по-интензивно, то препоръчваме да завъртате килима периодично. Така ще се избегне износването само на отделни части.

В случаите, когато е възможно, ограничавайте различните фактори, които водят до зацапване, износване или съсипване на килима.



Свързани новини