Хладилникът е един от онези битови предмети, без който човек не може да си представи модерното ежедневие. Благодарение на хладилника продуктите могат да се съхраняват дълго време, запазвайки своята свежест. Но е важно да запомните, че това устройство изисква подходяща грижа. В противен случай хладилникът се превръща в източник на повишена опасност, каза имунологът Евгения Паршина.
Факт е, че поддържаната в него температура не може да убие бактериите, включително животозастрашаващи, така че те продължават да се размножават върху храната. Имунологът предупреди, че става дума за салмонела, листерия, клостридия и Е. коли.
Всички тези бактерии могат да попаднат в хладилника с яйца, месо, морски дарове и немити зеленчуци и плодове и млечни продукти.
Що се отнася до срока на годност на продуктите, струва си да следвате периодите, написани на опаковката. Там най-често пише и при какви температури трябва да се съхраняват определени продукти. Също така не е препоръчително да поставяте храна, която не е изстинала в хладилника.
Важен момент от грижата е хигиената на самия хладилник, която се постига като редовно го размразявате и забърсвате с влажна кърпа. В този случай трябва да използвате дезинфекционни препарати за почистване на патогени от стените, като някои модерни климатици имат опция за поставяне и на освежители или пречистватели на въздуха.
Спазването на всички тези правила и съхраняването на продуктите в съответствие с продуктовата гама не само ще запази експлоатационния живот на самото устройство, но и ще ви предпази от здравословни проблеми, уверен е лекарят.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 0001
14:47 08.08.2024
2 цербер
15:28 08.08.2024
3 Ноу Хау
16:17 08.08.2024