8 Август, 2024 14:29 1 635 3

Как правилно да почистваме и да се грижим за хладилника

  • хладилник-
  • почистване-
  • поддръжка-
  • грижа-
  • уред-
  • кухня

Като един от най-важните уреди в домакинството, е редно да знаем как да поддържаме доброто състояние на хладилника

Как правилно да почистваме и да се грижим за хладилника - 1
Снимка: Shutterstock

Хладилникът е един от онези битови предмети, без който човек не може да си представи модерното ежедневие. Благодарение на хладилника продуктите могат да се съхраняват дълго време, запазвайки своята свежест. Но е важно да запомните, че това устройство изисква подходяща грижа. В противен случай хладилникът се превръща в източник на повишена опасност, каза имунологът Евгения Паршина.

Факт е, че поддържаната в него температура не може да убие бактериите, включително животозастрашаващи, така че те продължават да се размножават върху храната. Имунологът предупреди, че става дума за салмонела, листерия, клостридия и Е. коли.

Всички тези бактерии могат да попаднат в хладилника с яйца, месо, морски дарове и немити зеленчуци и плодове и млечни продукти.

Що се отнася до срока на годност на продуктите, струва си да следвате периодите, написани на опаковката. Там най-често пише и при какви температури трябва да се съхраняват определени продукти. Също така не е препоръчително да поставяте храна, която не е изстинала в хладилника.

Важен момент от грижата е хигиената на самия хладилник, която се постига като редовно го размразявате и забърсвате с влажна кърпа. В този случай трябва да използвате дезинфекционни препарати за почистване на патогени от стените, като някои модерни климатици имат опция за поставяне и на освежители или пречистватели на въздуха.

Спазването на всички тези правила и съхраняването на продуктите в съответствие с продуктовата гама не само ще запази експлоатационния живот на самото устройство, но и ще ви предпази от здравословни проблеми, уверен е лекарят.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 0001

    0 0 Отговор
    Кара се на водоструйка и е като нов. Няма проблем всичко е водозащитено и издържа такова почистване.
  • 2 цербер

    0 0 Отговор
    имуноложката- Евгения Паршина
  • 3 Ноу Хау

    5 0 Отговор
    Една седмица преди заплата, когато хладилникът е почти празен, го изключвате. Изваждаге всички вътрешни елементи и ги измивате. Вътрешността не се почиства със силни дезинфектанти, а само с вода и сапун, а след това само с вода. След като вземете заплата/пенсия го включвате и на другия ден може вече да напазарувате и да го напълните. Донякъде.