Last news in Fakti

14 Март, 2024 09:49 760 9

САЩ забраняват TikTok, ако не се отдели от китайския си собственик

  • сащ-
  • tiktok-
  • забрана-
  • китайски собственик

Законодателите гласуваха с 352 гласа "за" и 65 "против" предложения закон

САЩ забраняват TikTok, ако не се отдели от китайския си собственик - 1
Снимка: Shutterstock

Камарата на представителите на САЩ одобри с огромно мнозинство законопроект, който принуждава Tiktok да се отдели от китайския си собственик или да бъде забранен в САЩ.

Законодателите гласуваха с 352 гласа "за" и 65 "против" предложения закон в рядко срещан момент на двупартийно единство, съобщи CNN, предава БГНЕС.

Решението ще бъде сериозна пречка за приложението за споделяне на видеоклипове, което рязко увеличи популярността си по целия свят, като същевременно предизвика нервност заради китайската си собственост и потенциалното подчинение на комунистическата партия в Пекин.

Съдбата на законопроекта е несигурна в Сената, където някои ключови фигури се опасяват от предприемането на толкова драстичен ход срещу приложение, което има 170 милиона потребители в САЩ.

Президентът Джо Байдън ще подпише законопроекта, известен официално като "Закон за защита на американците от приложения, контролирани от чуждестранни противници", ако той попадне на бюрото му, заявиха от Белия дом.

Мярката, която набра скорост едва през последните няколко дни, изисква компанията майка на TikTok ByteDance да продаде приложението в рамките на 180 дни или то да бъде изключено от магазините за приложения на Apple и Google в САЩ.

Тя също така дава право на президента да определя други приложения като заплаха за националната сигурност, ако са под контрола на държава, смятана за противник на САЩ.

Главният изпълнителен директор на TikTok Шоу Зи Чу е във Вашингтон и се опитва да събере подкрепа, за да спре законопроекта.

"Това законодателство, което се прокарва с безпрецедентна скорост, без дори да се ползва от възможността за публично изслушване, поражда сериозни конституционни опасения", пише Майкъл Бекерман, вицепрезидент на TikTok за обществената политика.

TikTok категорично отрича всякакви връзки с китайското правителство и е преструктурирала компанията така, че данните на американските потребители да останат в страната, твърдят нейни служители.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ахахаха

    17 5 Отговор
    Каквото и да правят пак ще го ползваме

    Коментиран от #9

  • 2 Е, все ще се намери

    10 0 Отговор
    някой български клошар, на когото да го припишат Тиктока.
  • 3 Фончо

    4 2 Отговор
    Бе кой го знае тва тикток, пишете за Гонзовица моля
  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    16 1 Отговор
    Китай забранява до-лара, ако не се отдели от американския си собственик😀😀😀
  • 5 Ахахаха

    6 3 Отговор
    Бесните старчета се разсърдиха и ми сложиха минуси, малеле какво ще правя сега ,)
  • 6 Демокрация

    7 0 Отговор
    В действие!
  • 7 Ретроградие

    1 4 Отговор
    макар че и в Китай е блокиран Фейсбук и Ютюб така че има някаква симетрия
  • 8 Китайски собственик?

    1 0 Отговор
    Сега го научавам това лее колко съм назад
  • 9 Лайфкоч

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ахахаха":

    И за какво го ползвате ... и вие сами те не знаете, но важното е да нагрявате атмосферата :-D :-D :-D :-D :-D