Last news in Fakti

20 Март, 2024 04:46 1 240 15

България е сред страните с най-голям напредък в индекса на щастието

  • щастие-
  • индекс

Най-щастливи са финландците

България е сред страните с най-голям напредък в индекса на щастието - 1
Снимка: Shutterstock

Финландия затвърди позицията си на най-щастливата страна в света, като спечели титлата за седма поредна година, показва доклад, публикуван днес под егидата на ООН, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Сърбия, България, и Латвия са страните с най-голям ръст на индекса си за периода 2021-2024, в сравнение с периода 2006-2010 г. Най-голямо е подобрението в западната ни съседка, следвана по петите от нашата страна. Ние оставаме на 81-о място, като най-щастливи са младежите (което не е вярно в много страни).

Най-големият спад от периода 2006-2010 г. насам е регистриран в Афганистан, Ливан и Йордания. Афганистан, който е обхванат от хуманитарна катастрофа след завръщането на талибаните на власт през 2020 г., заема последно място от 143 държави.

Начело на глобалната класацията са скандинавските страни, като след Финландия се нареждат Дания, Исландия и Швеция. Сред водещите сили в ЕС, Германия е на 24-о, а Франция - на 27-мо място. Германия и САЩ не са в топ 20 за пръв път от над 10 години, като Вашингтон зае 23-а позиция.

Коста Рика и Кувейт влизат в топ 20 на дванадесето и тринадесето място.

Нито една от най-населените държави в света не попада в топ 20, отбелязва АФП. "Сред първите десет само Нидерландия и Австралия имат повече от 15 милиона жители. Сред първите двадесет само Канада и Великобритания имат повече от 30 милиона жители", се посочва в доклада. Китай е на 60-о, а Индия - на 126-о място.

Световният доклад за щастието е измерител на щастието, публикуван от Мрежата на ООН за решения за устойчиво развитие всяка година от 2012 г. насам. Той се основава на оценката на хората за тяхното щастие, както и на икономически и социални данни.

Докладът отчита шест ключови фактора: социална подкрепа, доходи, здраве, свобода, щедрост и липса на корупция.

Близостта до природата и добрият баланс между професионалния и личния живот са от ключово значение за удовлетвореността на финландците, според Дженифър Де Паола, изследователка от Университета в Хелзинки, специализирала в тази област. Финландците може би имат "по-достъпно разбиране за това какво е успешен живот" в сравнение със САЩ например, където успехът често се свързва с финансова печалба, допълва тя.

Доверието в институциите, ниската корупция и свободният достъп до здравеопазване и образование също са от ключово значение. "Финландското общество е проникнато от чувство на доверие, свобода и висока степен на автономност", смята Де Паола.

Годишният доклад също така подчертава по-силното усещане за щастие сред по-младите поколения, отколкото сред по-възрастните в повечето, но не във всички региони. От 2006-2010 г. насам индексът е спаднал драстично сред хората под 30-годишна възраст в Северна Америка, Австралия и Нова Зеландия и сега е по-нисък, отколкото сред по-възрастните хора в тези региони.

От друга страна, за същия период той се е увеличил във всички възрастови групи в Източна Европа.

Разликата между поколенията се е задълбочила навсякъде по света, с изключение на Европа, което авторите на доклада считат за "тревожно", отбелязва АФП.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БеГемот

    16 4 Отговор
    Вярно е!Гледам хлапетата като им покажеш пръст и се заливат от смях или има връзка с резултатите по Пуза или е свързано с някой помощни вещества или и двете....
  • 2 А Русия

    7 9 Отговор
    къде е? Да не е изпаднала от класацията 😁
  • 3 Проичването

    3 11 Отговор
    в България явно е пропуснало електората на Възраждане, иначе щяхме да излезем най-депресираната нация
  • 4 дядото

    16 3 Отговор
    вие идиоти ли сте с това за българия.

    Коментиран от #7

  • 5 Северина

    8 2 Отговор
    Тук на Север пращим от щастие, ако управляващите кажат, че сме щастливи, ние сме! Напук на Ковид, на Русия, ние сме щастливи, а след Нато чак изпускаме въздух от щастие!
  • 6 Лост

    7 1 Отговор
    Най-често си посягат на живота в Литва, Австрия и Финландия.
  • 7 Бай Митко

    15 1 Отговор

    До коментар #4 от "дядото":

    Поредният сутрешен виц! Денят ми започва "щастливо"!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 лоза

    3 2 Отговор
    Начело на глобалната класацията са скандинавските страни,в които е комунизъм, като след Финландия се нареждат Дания, Исландия и Швеция.
  • 10 факуса

    4 2 Отговор
    ами да,руснаците идват
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 само да попитам

    4 0 Отговор
    вие само политици и агенти на дс ли питате за тая анкета???
  • 14 българка

    2 0 Отговор
    Индексът вчера падна, след поредната гавра на Бойко Борисов!
  • 15 И язе също

    2 0 Отговор
    И как не. Имаме Шенген с върнати мигранти-престъпници, имаме и укри-аванттурист на народна издръжка, на крачка сме от войната. Имаме най-продажните политици...абе какво ли си нямаме. И още ще се качва усещането ни за щастие в огромната психиатрия, наречена България.