Last news in Fakti

23 Януари, 2014 07:00 31 338 3

6 бързи начина да се отървете от лошите миризми в хладилника

  • лоша миризма-
  • хладилник-
  • съвети

3 прости начина да премахнете миризмата и 3 начина да не й позволите да се завърне

Случвало ли ви се е да отворите хладилника и оттам да се разнесе необяснима лоша миризма? Това е нещо доста неприятно, особено ако имате намерение да готвите. Тогава не само апетитът ви може да избяга, но често е трудно да определите откъде идва този „аромат“ и какво го причинява.

Навярно на всяка домакиня или нейната половинка се е случвало да се сблъска с подобен проблем.

Има ли развалена храна? A нещо разлято на долния рафт? Дали зад вратата не се развива колония от плесени? Каквато и да е причината, трябва да действате бързо, защото в противен случай вонята може да се запази за наистина дълго време.

Ето три прости начини да премахнете миризмата и три начина да не й позволите да се завърне в бъдеще.

1. Почистете хладилника напълно

Първата стъпка може да изглежда най-трудна, но е изключително необходима. Разровете се във вашия хладилник и изхвърлете всичко, което може да е изгнило или развалено, както и онези неща, които нямате намерение да ядете през следващите няколко дни. Сложете останалата храна в хладилна чанта или съд, пълен с лед (сега е зима, така че можете да се възползвате от студа навън и да извадите всичко на балкона или прозореца), и изключете хладилника.

После се захванете с истинското почистване. Въоръжете се с леген с вода и препарат и гъбичка и парцал и изтъркайте всяко кътче от хладилника. Извадете чекмеджетата и ги накиснете, изтъркайте рафтовете и стените и не забравяйте уплътненията (те събират доста мръсотия, защото никога не сте сигурни какво е покапало по тях).

2. Използвайте естествени почистващи разтвори

Без значение какви съставки са изброени в почистващия препарат, малко е рисковано да  използвате химикали около храна. За щастие съществуват естествени почистващи разтвори, които могат лесно да бъдат направени с домашни съставки.

Безопасно е да изтъркате всички повърхности с разтвор от половин чаша сода за хляб и 2 литра топла вода. Използвайте комбинацията от половин чаша ябълков оцет и половин чаша вода, за да накарате хладилника си да блесне.

3. Сложете абсорбатори на миризми по рафтовете

Можете да оставите отворена кутия сода за хляб във вашия хладилник, за да прогоните лошите миризми. За да бъдете по-ефективни, можете да разделите содата по всички рафтове. Оставете изключен и отворен хладилника за няколко часа и не забравяйте да изхвърлите содата след като приключите. Можете да я смесите с ванилия, ако трябва да се борите с по-упорити миризми.

Сега, след като сте изчистили хладилника си основно, е време да се захванете със следващите 3 стъпки, които ще предотвратят появата на лошата миризма повторно.

4. Дръжте свежите и пресни храни на видно място

Не поставяйте плодовете и зеленчуците в някой далечен ъгъл или чекмедже, защото може да забравите за тях! Дръжте ги на най-горния рафт, така че да ги виждате всеки път, когато отворите вратата. По този начин ще бъдете наясно кога нещо започва да се разваля и да го изконсумирате преди това да се случи.

5. Ползвайте херметически затворени контейнери

Не съхранявайте остатъците от пица или китайска храна в техните картонени кутии, не оставяйте купички с храна, без да са покрити с фолио например. Съхранявайте всичко в херметически затворени контейнери. Това не само ще опази остатъците за по-дълго време, но и ще държи миризмата им далеч от останалите продукти.

6. Поставяйте етикет и дата на остатъците от храна

Може да звучи досадно и трудоемко, но това ще ви спаси да отваряте капаците на кутиите с неидентифицирани храни. Така няма да ви се налага да си спомняте дали сте яли спагети този понеделник или миналия. Вие винаги ще знаете точно кога храната е опакована, кое става за вечеря и кое е по-добре да изхвърлите.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 крюшо

    1 0 Отговор
    Не може да се оттървем ,напаст Божия! миризлив хладилник, като нехигиенично вещество?
  • 2 Александър

    1 0 Отговор
    Невероятна,неприятна,отвратителна миризма!До сега такова нещо не беше се случвало и въпреки основното почистване,миризмата отново и отново се появява.Ще опитаме с оцет,но силно се съмнявам.Проведохме "терапия" с кафе-временен ефект.Просто няма изход!
  • 3 Sis

    1 0 Отговор
    Онзи ден една приятелка ме посъветва, да сложа една филия хляб. Още стои и вече почти не се усеща миризма. Не зная обаче, като я махна.