Last news in Fakti

23 Януари, 2014 13:18 973 1

Омбудсманът се застъпи за лекарствата на онкоболните

  • омбудсман-
  • пациенти-
  • права-
  • наредба-
  • нзок

Константин Пенчев писа на здравния министър против изменение в наредба на НЗОК, нарушаващо правата на пациентите

В писмо до министъра на здравеопазването националният омбудсман препоръчва да бъдат предприети своевременни мерки за осигуряване на гражданите с онкологични и вродени хематологични заболявания на достъп до адекватно индивидуално лечение, съобразено с иновативните процедури и лекарствени продукти, за гарантиране на правата на пациентите, закрепени в Европейската харта, заявиха от пресцентъра на институцията.

Повод за препоръката е изменение и допълнение от края на 2013 г. на Наредба № 40 за определяне на основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК.

Според нова точка в наредбата, касата веднъж годишно, в срок до 25 декември, извършва анализ на включените през годината в Позитивния лекарствен списък (лекарствени продукти, заплащани от бюджета на лечебните заведения) от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина нови международни непатентни наименования на лекарствени продукти и на новите показания на съдържащи се в него лекарствени продукти, които не е заплащала. За тях НЗОК заплаща от началото на следващата календарна година.

Пациентски организации изразяват притеснение, че касата ще заплаща с едногодишно закъснение новите лекарства за лечение на онкологични заболявания, като по този начин се забавя достъпът на болните до нови терапии и закъснението може да е фатално за тях.

Част от жалбоподателите предлагат финансирането да е на период от три месеца. В някои от сигналите се твърди, че новият текст не е съществувал в публикувания в уебстраницата на Министерството на здравеопазването проект за изменение и допълнение на наредбата и не е бил подложен на обществено обсъждане.

В препоръката до министъра Константин Пенчев пише: „Като национален омбудсман съм запознат с недостигащия финансов ресурс на НЗОК. Приемам обаче, че още при подготовката на проекта на Закона за бюджета на НЗОК за 2014 г. е трябвало да се отчете необходимостта от финансиране на включените през годината в Позитивния лекарствен списък (ПЛС) нови лекарствени продукти и на новите показания на съдържащи се в него лекарствени продукти. Неоправдано е след приемането на закона, чрез изменението и допълнението на наредбата, да се отлага за 2015 г. заплащането на нови лекарствени продукти, включени в ПЛС през предишната година и засягащи граждани с онкологични и вродени хематологични заболявания. Създава се впечатление за по-голяма загриженост към бюджета на НЗОК, а не за своевременния достъп на гражданите до нови лекарствени продукти”.

Той допълва, че с новата норма трайно се регламентира ежегодно отлагане на заплащането на включените през календарната година в ПЛС нови лекарствени продукти.

„Силно съм разтревожен, че се посяга на достигнатата възможност за лечение на хората в България от тези тежки социално значими заболявания, като се преустановява досегашната практика за заплащане на продуктите през текущата година. Влошава се достъпът на гражданите до здравни услуги, съобразени с техните нужди по преценка на лекарите. За хората с онкологични и вродени хематологични заболявания – особено уязвима част от обществото, бързото и навременно лечение, съобразено с новите достижения на медицината, е пряко свързано с тяхното право на живот” – категоричен е омбудсманът.

В писмото до министъра Константин Пенчев пише, че със спорното допълнение на наредбата се нарушава правото на пациентите на достъп до иновации и персонализирано лечение. Освен това промяната е направена, без да бъдат предложени алтернативни и гъвкави механизми за достъп до новите възможности за лечение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    0 0 Отговор
    А стига бе! Браво!