Last news in Fakti

25 Март, 2024 16:45 1 366 9

Емблематично френско сирене е застрашено от изчезване

  • камембер-
  • френско сирене-
  • бактерия-
  • застрашено

За това алармираха френски учени

Емблематично френско сирене е застрашено от изчезване - 1
Снимка: Shutterstock

Емблематичното сирене камамбер е застрашено от изчезване. За това алармираха френски учени. Търговци и производители обаче не приемат толкова насериозно информацията. Причината - основната бактерия, необходима за направата му, намалява заради индустриалното производство.

За да правят сирена в големи количества, производителите избират щамове бактерии, които придават добър вкус и вид на продукта. В резултат на това основната бактерия, необходима за направата на камамбера не може да се възпроизвежда, а това застрашава производството на млечния продукт.



"С рокфора това няма как да се случи, защото бактерията с която се прави, се добива от ръжен хляб, освен ако той не изчезне. Плесента се вкарва директно в сиренето. При камамбера проблемът са индустриалните количества, в които то се произвежда, както и вкусовете на хората, които се променят. Тук проблем могат да имат големите търговски вериги, ние като занаятчии сме по-малко засегнати", твърди Жером, управител на най-стария магазин за сирена в Ница, предаде NOVA.

В него има асортимент от 130 различни вида. Жером споделя, че макар камамберът да е една от емблемите на Франция, мекото сирене не е най-търсеното от неговите клиенти, а вкусовите предпочитания на французите са различни в районите на страната.

Търговецът със съжаление констатира, че средната класа във Франция изчезва. "За първа година толкова категорично прави впечатление, че финансово хората не се справят. От 35 години съм в този бизнес и досега такова нещо не бях виждал", допълва Жером.

Въпреки че кризите лишават все повече французи от млечните изкушения, сиренето остава един от стълбовете на френската гастрономия.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ма ше ревем ли?

    18 3 Отговор
    Абе то нашето истинско сирене изчезна-за френското ми пишете...Палмово масло,химия и т.н.... ни пробутват за сирене-та за френското ли да ревем???

    Коментиран от #3

  • 2 Гост

    14 2 Отговор
    Индустриализацията съсипа качеството и автентичността на продуктите.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ганьо

    7 3 Отговор
    Ми да го праща на фронта като не вървят продажбите! Макрононаполиончетата поне за последно да хапнат!
  • 5 Читател

    7 4 Отговор
    Това няма да изчезне със сигурност има го на всякъде,но не се купува и сега му правите реклама
  • 6 Сила

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    То и в нашето "президентство" така мирише......
  • 7 ммм даааа

    9 1 Отговор
    Ами застрашено е не само френското, защото колкото и опити да са правени още никой не е успял да направи сирене от тебешир.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 морския

    6 1 Отговор
    най-добре да го заменят с британско сирене от бикове .