Last news in Fakti

27 Януари, 2014 14:29 10 929 0

Джинджифилът - хит в народната медицина

  • джинджифилът-
  • народна-
  • медицина

Вярвате или не, джинджифилът притежава силата да замени каквито и да било лекарства. Коренът е ароматен и се отнася към групата на "горещите подправки", които "палят огън" в човешкото тяло и подобряват кръвообращението. Освен това, той е истинско находище на полезни вещества. Уникалните му свойства са известни в Индия и Китай поне 500 г. пр. Хр. Европа се запознава с растението през 9 - 11 век. Първо то се появява във Франция и Германия, последвани от Англия, а след това и в други страни. За лечебната му сила започва да се говори през 12 век. Препоръчвало се за употреба срещу чума.
Към днешна дата джинджифилът е известен по целия свят със своите целебни възможности.

Състав

Джинджифилът съдържа: витамини А, С, В1, В2; минерали - магнезий, фосфор, желязо, калций, натрий, цинк, калий; аминокиселини - триптофан, фенилаланин, треонин, валин, метионин;
 етерични масла (борнеол, цитрал, феландрен, камфин).

Защо е полезен?

Коренът се добавя в храната като подправка за борба с токсините в човешкия организъм. В Япония е популярен като противоглистно средство, използва се при приготвянето на суши.
Приеман профилактично, джинджифилът предпазва от развитието на редица заболявания. Препоръчва се като общоукрепващо, имуностимулиращо, противовъзпалително и болкоуспокояващо средства. Целебните му свойства помагат при простуда, грип, стомашни болки, главоболие, бъбречни заболявания.

И още: отлично подсилва паметта; увеличава сексуалната потентност; разсейва газовете в червата; използва сe при травми и болки в гърба под формата на паста; може да се дъвче след хранене, тъй като убива вредните микроби и неприятния дъх в устата; помага при припадъци, остри натравяния, стоматит, бронхит, ларингит, фарингит; отличен стимулатор на апетита, помага за преработването на животинските белтъчини;
използван правилно, помага за отслабване;  понижава нивото на холестерола; помага при токсикоза при бременни жени; подпомага храносмилането, стимулирайки отделянето на стомашен сок;  действа отхрачващо.

Различни източници  твърдят,  че джинджифилът унищожава злокачествените клетки при рак на яйчниците и може да помогне при рак на простатата.

Коренът се употребява пресен или в сушено състояние. Сушеният е подходящ при артрит, болезнена менструация. При лошо храносмилане е полезен пресният.
От растението се приготвят отвари, настои, прах.

Как въздейства храната върху нашия организъм, какви продукти са полезни и кои вредни за консумация при различни заболявания и още полезна, любопитна и вкусна информация за храненето четете на http://hranene.framar.bg/.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА