Last news in Fakti

3 Април, 2024 16:32 1 475 3

Топ 10 на най-добрите плодове за намаляване на възпалението

  • възпаление-
  • редуциране на възпалението-
  • плодове-
  • антиоксиданти

Ако страдате от възпаления, плодовете могат да се окажат естествения начин да ги прогоните и да заживеете здравословно

Топ 10 на най-добрите плодове за намаляване на възпалението - 1
Снимка: Shutterstock

Плодовете са пълни с важни хранителни вещества като витамини, минерали, антиоксиданти и фибри, които могат да помагат в борбата с възпаленията. Освен това хранителните вещества, открити в плодовете, могат да подсилят имунната система, да регулират кръвното налягане и да предложат антибактериални и антивирусни свойства, за да се чувствате невероятно.

Макар че възпалението е естествен отговор на имунната система, хроничното възпаление може да доведе до различни здравословни проблеми, включително сърдечни заболявания, диабет тип 2 и рак. За щастие, много плодове имат противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на хроничното възпаление и да понижат риска от хронични заболявания.

Ето кои са 10-те най-добри плодове за намаляване на възпаленията и подобряване на общото ви здраве.

1. Горски плодове

Горските плодове като боровинки, ягоди, малини и къпини са богати на антиоксиданти като флавоноиди, които изследвания върху животни показват, че могат да помогнат за намаляване на възпалението в организма. Горските плодове са пълни с антиоксиданти и противовъзпалителни съединения като флавоноиди и витамин С, които помагат в борбата с възпалението и оксидативния стрес в организма. Включването на разнообразни плодове в диетата ви може да подпомогне цялостното здраве и да намали риска от хронични заболявания.

2. Ананас

Този тропически плод съдържа бромелаин - ензим с мощни противовъзпалителни свойства, който може да помогне за намаляване на отоците и синините. Ананасът също така е добър източник на витамин С (осигуряващ 48 милиграма на 100-грамова порция, според USDA), който може да помогне за укрепване на имунната ви система.

Благодарение на съдържанието на храносмилателни ензими, редовната консумация на ананас или сок от него може да помогне за облекчаване на възпалението, особено при състояния като артрит, и да насърчи здравето на храносмилателната система.

3. Авокадо

Макар че много хора погрешно смятат авокадото за зеленчук, то всъщност е плод, който според изследванията има потенциала да помогне в борбата с възпаленията. Авокадото е богато на мононенаситени мазнини и антиоксиданти като витамин Е, за които е доказано, че намаляват възпаленията и подпомагат здравето на сърцето. Добавянето на авокадо към диетата ви може също да помогне за регулиране на нивата на кръвната захар и да насърчи усещането за ситост, което го прави универсален и хранителен избор на плодове.

4. Портокали

Портокалите са обичан плод и отличен източник на витамин С. Според проучване от 2015 г. приемането само на 500 милиграма витамин С два пъти дневно може да помогне за намаляване на възпаленията и да подсили имунната ви система.

Витамин С е мощен антиоксидант, който помага за намаляване на възпалението чрез неутрализиране на свободните радикали в организма. Освен това флавоноидите, които се съдържат в портокалите, имат противовъзпалително действие и могат да допринесат за здравето на сърдечно-съдовата система и имунната функция.

5. Папая

Папаята съдържа ензим, наречен папаин, който според едно проучване върху животни има противовъзпалителни свойства за подобряване на здравето на храносмилателната система. Папаинът, който е подобен на бромелаина, съдържащ се в ананаса, притежава противовъзпалителни свойства и подпомага храносмилането. Този тропически плод е богат и на витамин С, бета-каротин и други антиоксиданти, което го прави ценно допълнение към противовъзпалителната диета.

6. Череши

Черешите са богати на антиоксиданти, наречени антоцианини, за които е доказано, че намаляват възпалението и могат да помогнат за облекчаване на симптомите на артрит и подагра. Консумацията на череши или черешов сок може да помогне за намаляване на мускулната треска, облекчаване на симптомите на артрит и понижаване на нивата на възпалителните маркери в организма.

7. Ябълки

Ябълките са с високо съдържание на фибри и антиоксиданти, които според изследване от 2023 г. могат да помогнат за намаляване на възпалението и подобряване на храносмилането. Ябълките са добър източник на кверцетин - флавоноид с противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Поради високото съдържание на фибри и фитонутриенти, яденето на ябълки може да помогне за намаляване на възпалението, предпазване от сърдечни заболявания и поддържане на белодробната функция.

8. Киви

Обогатено с 93 милиграма витамин С на 100-грамова порция, кивито е фантастичен плод за борба с възпаленията, тъй като неговите антиоксидантни свойства помагат за оптимизиране на имунното здраве.

Кивито е богато на витамин С, витамин Е и полифеноли, които допринасят за противовъзпалителните му свойства. Включването на киви в диетата ви може да помогне за намаляване на възпаленията, подобряване на храносмилането и подпомагане на имунната функция поради високата му хранителна плътност.

9. Диня

Този вкусен летен плод съдържа мощен антиоксидант, наречен ликопен. Според проучване от 2021 г. ликопенът може да помогне за намаляване на възпаленията, да подобри здравето на мозъка и да предпази от някои заболявания.

Ликопенът може да намали риска от хронични заболявания като сърдечни болести и рак. Освен това динята е хидратираща и нискокалорична, което я прави освежаващ и хранителен избор за борба с възпаленията.

10. Грозде

Гроздето съдържа антиоксиданти, наречени полифеноли, които, както показват изследванията, могат да помогнат за понижаване на възпалението и да намалят риска от хронични заболявания. Гроздето, особено червените и лилавите сортове, съдържа ресвератрол - съединение с противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Консумацията на грозде или гроздови продукти като сок или стафиди може да помогне за намаляване на възпалението, защита от сърдечни заболявания и поддържане на здравето на мозъка.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САТЪРА НА ХАНА

    1 3 Отговор
    И КОЙ ОТ ТЕЗИ ПЛОДОВЕ СЕ ПРОИЗВЕЖДА В БЪЛГАРИЯ ??
  • 2 Маг

    2 0 Отговор
    Ако нямате подръка нещо от аптеката , смесете мед , чесън , и куркума . При външен проблем мажете , при вътрешен - яжте ! В подходящ сезон се добавят и пресни листа от цветовете на розите , наситени !
  • 3 Иджипт, УПС Египет

    1 0 Отговор
    Чесъна е природния антибиотик. Има спекулации, че е с извънземен произход.