Last news in Fakti

5 Февруари, 2014 07:00 2 614 1

Как да се предпазим от болки в гърба

  • болки в гърба-
  • съвети-
  • лечение-
  • болка

И три съвета как да се справите с болката

Болката в гърба е един от най-често срещаните медицински проблеми. Експертите твърдят, че тя засяга около 70% от хората. Те могат да се появят не само ако сте вдигали тежки предмети, но и от куп други фактори. Вие сте изложени на риск ако седите пред компютъра по цял ден или стоите изправен дълго време, ако изобщо стоите в неправилна поза, ако сте настинали или ако направите едно единствено движение в грешната посока. Причините, които могат да причинят болки са много и най-различни, но лошото е, че могат да се превърнат в дългосрочно нараняване или контузия и да променят изцяло начина ви на живот.

Ето няколко съвета, които могат да ви помогнат да се предпазите от ужасната болка:

1. Спете или по гръб, или на една страна

Тъй като всеки един човек прекарва между 6-8 часа в сън, целта е през това време гръбнакът да почива, без да усеща килограмите на тялото. Затова трябва да изберете най-подходящата поза, като специалистите препоръчват спането по гръб или в ембрионална поза.

2. Правете йога упражнения

Експертите твърдят, че едно посещение на курс по йога седмично спомага за намаляване на болките в гърба поне наполовина. Всяко едно упражнение поддържа мускулите и предпазва от появата на болки в гърба и неразположения на тялото.

3. Изберете си добър матрак и възглавница

Те са от изключително голямо значение за пълноценната почивка на гръбнака. Освен това избягвайте да седите и лежите на меки мебели.

4. Намалете стреса

Макар да се смята, че стресът оказва по-голямо влияние на душевното здраве, отколкото на физическото тяло, голяма част от пациентите, страдащи от депресия се оплакват от болки в гърба. Ето защо е добре да намалите стреса.

5. Стойте правилно

Когато сте седнали се опитвайте да държите гръбнака си изправен. Специалистите съветват често да променяте позата на работното си място, за да може гърба ви да не свиква в едно положение и да избегнете схващания. Наблюдавайте в какво положение е тялото ви, особено по време на работа. Ако прекарвате дълго време в офиса, изберете си удобен стол, с подходящи подлакътници и направете така, че мониторът на компютъра и ръцете да заемат прав ъгъл.

6. Стойте изправени и разпределяйте тежестта си когато вдигате тежко

Винаги изправяйте гърба, когато вдигате тежки предмети. Когато носите тежки неща, като покупките от пазара например, разпределяйте тежестта в двете ръце.

Ако все пак сте се докарали до там, че гърбът вече ви боли може да пробвате някой от следните методи, за да облекчите болката.

1. Правете компреси с топло и студено на равни интервали

Първо поставете на мястото, което ви боли, лед и задръжте за около пет минути. След това пет минути не слагайте нищо. Така редувайте двата компреса през 30 минути. Подобно охлаждане "подлъгва" тялото да увеличи кръвния поток към въпросния болезнен мускул, за да го лекува. На следващия ден можете да извършите същото, но с гореща кърпа.

2. Не се залежавайте

Болките в гърба със сигурност изискват почивка, но прекаленото залежаване или обездвижване също е вредно. Неактивност в продължение на 48 часа може да доведе до отслабване на мускулите, което ви прави податливи на контузии.

3. Топла торбичка с картофи ще излекува болките в гърба и кръста

Сложете около 2 килограма небелени картофи в количество вода, колкото да ги покрие. Варете ги около 20 минути, докато омекнат напълно. Смачкайте ги и сложете сместа в калъфка за възглавница или в торба от ленен плат. Поставете горещия картофен компрес върху гърба или областта на кръста и покрийте с одеяло. Задръжте така, докато картофите изстинат напълно, а после още около час останете в леглото.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    0 0 Отговор
    От болките в гърба можем да се предпазим като избягваме да работим!