Last news in Fakti

11 Февруари, 2014 21:28 102 029 6

5-те най-чести причини за вагинални гъбички

  • вагинални гъбички-
  • причини

Вагиналните гъбички са сред най-честите причини за оплаквания от бяло течение и се причиняват предимно от кандида албиканс и по-рядко от други видове кандида. Счита се, че при до 75% от всички жени в определен етап от живота им се появяват оплаквания от вагинална кандидоза, а при 5 % от жените има често повтарящи се инфекции.

Симптомите на вагиналните гъбички са добре известни и включват оплаквания от сърбеж, парене, вагинална секреция с белезникав цвят и плътна консистенция, болка при полов контакт, а в някои случаи и поява на обрив по кожата в съседство.

Има широко разпространени митове за това как можем и не можем да се заразим с кандида. Едни от най-широко разпространените митове са, че гъбичките се „хващат“ в басейна, че се лекуват с антибиотици, че мъжете не страдат от кандидоза и че всяко бяло течение е характерно за гъбична инфекция.

Не трябва да се пренебрегва факта, че кандидата е микроорганизъм, който заедно с други микроорганизми нормално обитава влагалището, което е среда, в която непрекъснато си взаимодействат различни микроорганизми, с цел да поддържат нормалния баланс. Ето защо и причините неизменно са свързани с този важен факт.

Ето кои са 5-те най-чести причини за вагинални гъбички:

1. Приемът на лекарства

Приемът на лекарства не е безобиден процес и неизменно води до промяна в организма. От лекарствата най-често вагинални гъбички се появяват след прием на някои антибиотици, противозачатъчни, при хормонално-заместителна терапия, лечение с кортикостероиди. Причината е промяна в баланса между микроорганизмите във влагалището – при лечението с антибиотици се намалява количеството на т.нар. полезни бактерии, хормоналните лекарства  повишават естрогеновите нива, а кортикостероидите променят имунитета.

2. Някои заболявания

Всички причини, които нарушават имунитета като преболедувана инфекция, кортикостероидно лечение, ХИВ, както и някои заболявания като захарният диабет могат да бъдат предпоставка за вагинална кандидоза. Причината отново се крие в нарушаване на нормалното съжителство между микроорганизмите във влагалището.

3. Бременност и състояния с повишени нива на женски полови хормони

До 33% от бременните жени страдат от кандидоза, което означава, че всяка трета бременна жена има оплаквания. Бременността, приемът на някои противозачатъчни, а през последните години използването на хормонална заместителна терапия водят до повишаване на нивата на естрогените – женските полови хормони. Това повишаване на естрогените води до промяна във влагалищната среда, която улеснява и създава по-добри условия за разрастване на кандида.

4. Сексуалният живот

Кандидата не се счита за полово предавано заболяване, защото се среща и при хора, които нямат полови контакти, а освен това се открива нормално във влагалището.

Въпреки това кандидозата се пренася при полов контакт. Най-висока честота на инфекциите с кандида има при практикуване на орално-генитален и генитално-анален полов контакт. Причината е, че кандидата е още по-разпространена в храносмилателните отдели на човека.

5. Използването на вагинални душове

Използването на вагинални душове е доста често срещано явление. Често измиване и недоброто подсушаване създава влажна среда на гениталиите. Освен това използването на вагинален душ е твърде агресивно към нормалната флора, а допълнителното приложение и на лубриканти и антисептици допълнително влошава деликатния баланс, чиято цел е да ни защитава от въздействие на вредни фактори.

Подробна информация за гъбичките, причините за възникване, симптомите, видове гъбични инфекции прочетете на: http://problem.framar.bg/гъбички

Автор: д-р Виолина Тодева


Поставете оценка:
Оценка 4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иракли Иракли

    1 5 Отговор
    Страхотен форум !....В живота има разумни и други хора!
    Тук сред нашата компания има доктор шев на ЕКГ!.......П-к ПЪРВАНОВ
    му казва,че ще му гледа сливиците през г..а!.......дано модераторите
    са широко скроени!
  • 2 Печенкатаа

    1 2 Отговор
    Гинеколога ми изписа много лекарства и се чудя как да ги пия заедно ли или.... Не ми обясни... Свещички , капсули през 3дни , спазмалагон, ципрофлоксацин тинидазол и клион Д...
    Започнах да пия сутрен от ципрофлоксацина , спазмалагона и тинидазол , а вечерта си сложих свещичка и цяла вечер повръщах .. Дайте съвет какво да правя
  • 3 Ваня

    14 6 Отговор
    Най-ефикасното средство срещу гъбички, бактерии, възпаления и ранички по шийката на матката, е медът. След години ходене по мъките....това се оказа решението. Прави се тампон от марля, в която се връзва с дълъг конец топче захаросан мед, пъха се дълбоко във влагалището. Тампонът стои 5 часа и се изважда с помощта на конеца. Лечението трае 5-10 вечери. Същевременно всеки ден се изяждат по 100 гр.мед на 5 пъти през деня по 30 гр /това е около една препълнена супена лъжица/ и се правят промивки на влагалището един път дневно с 30% меден разтвор /в 1 литър вода се разтварят 30 гр.мед/. Успех на всички!
  • 4 Ваня

    14 5 Отговор
    Най-ефикасното средство срещу гъбички, бактерии, възпаления и ранички по шийката на матката, е медът. След години ходене по мъките....това се оказа решението. Прави се тампон от марля, в която се връзва с дълъг конец топче захаросан мед, пъха се дълбоко във влагалището. Тампонът стои 5 часа и се изважда с помощта на конеца. Лечението трае 5-10 вечери. Същевременно всеки ден се изяждат по 100 гр.мед на 5 пъти през деня по 20 гр /това е около една препълнена супена лъжица/ и се правят промивки на влагалището един път дневно с 30% меден разтвор /в 1 литър вода се разтварят 30 гр.мед/. Успех на всички!

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.