Last news in Fakti

22 Май, 2024 15:32 1 097 1

5 хранителни навика трансформират нервната система и борят стреса

  • здравословно хранене-
  • навици-
  • хранителни навици-
  • стрес-
  • тревога-
  • нервна система

Диетолог съветва как да се храним добре, за да се преборим с излишния стрес и да не претоварваме тялото

5 хранителни навика трансформират нервната система и борят стреса - 1
Снимка: Shutterstock

С бързината на ежедневието стресът и тревожността за жалост стават неразделна част от ежедневието ни. Те допълнително карат нервната ни система да премине в режим на "бягство или борба". Този порочен кръг от стрес и нарушена регулация на нервната система може да ни засегне физически, психически и емоционално. С правилните промени в храненето и начина на живот можем да преобразим нервната система. "Никога не подценявайте мощното влияние на храната и храненето както върху нервната система, така и върху нивата на стрес," пише диетологът Марина Райт. Диетата трябва да бъде баланс между протеини, богати на фибри въглехидрати и мазнини, за да се регулират нивата на кръвната захар в организма. Всичко това влияе на цялостното ни здраве, в това число и начина, по който се справяме с напрежението. Пробиотичните и пребиотичните храни помагат за насърчаване на здравословен чревен микробиом. Това допълнително спомага за регулирането на нервната система, съветва още експертът. Хранителни вещества като холин, витамин В12, омега-3 мастни киселини, пробиотици и полифеноли помагат за поддържането на блуждаещия нерв на организма. Възпалението в червата може да задейства нервната система. Консумирането на разнообразна, пълноценна храна може да помогне за облекчаване на чревното възпаление. Приемането на всяка хапка, бавното сдъвкване и преглъщане на храната и обръщането на внимание на усещанията за глад и ситост могат да допринесат за здравословни хранителни навици, които облекчават нивото на стрес и тревога в организма.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 инж технолог по хранене

    3 0 Отговор
    Всеки човек сам избира храната и хранителния си режим. Ние сме различни организми с различни микробиоми и стомашни настройки. Трябва да се съобразяваме с храните ,които са ни полезни и тези,които не са ни вкусни и не понасяме.