Last news in Fakti

23 Май, 2024 10:58 673 1

Накъсване на косата: Защо се случва и как да се предпазим?

  • коса-
  • грижа за косата-
  • накъсана коса-
  • накъсване-
  • накъсване на косата-
  • суха коса

Много от нас страдат от накъсване на косата, докато изглежда сякаш полагаме всички необходими грижи косата да бъде здрава и блестяща. Защо обаче продължава да се накъсва?

Накъсване на косата: Защо се случва и как да се предпазим? - 1
Снимки: Shutterstock

Какви са най-честите причини за неприятното накъсване на косата и как можем да го предотвратим? В следващите редове ще разгледаме всичко, което трябва да знаем за накъсването на косата, включително как да разберете дали косата е накъсана или изтощена, какви са най-честите причини и решения.

Защо се накъсва косата?

Косата се чупи при напрежение. Къдравата коса е естествено по-крехка и изисква специално внимание, за да се предотвратят накъсванията и заплитанията. Също така, кичурите се късат при опъване, когато има ниска еластичност. Косата губи своята еластичност, когато няма достатъчно здравина.

Признаци на накъсване

  • Къси косъмчета, които стърчат нагоре по горната част или в областта на короната
  • Накъсани и хвърчащи косми
  • Къси косми по линията на косата и задната част на шията, които не се задържат в опашката
  • Забелязвате къси косъмчета навсякъде по мивката, когато разресвате или оформяте косата си
  • Имате проблеми със запазването на дължината на косата и изглежда, че косата ви никога не пораства след определена дължина
  • Имате неравномерна линия на косата си, а някои участъци са по-къси от останалите

Причини за накъсване на косата и решения

Увреждане на кутикулите

Увреждането на кутикулата може да бъде причинено от много фактори, по-специално:

  • Химическо третиране
  • Изрусяване и кичури
  • Силна боя за коса
  • Термични средства за стилизиране
  • UV слънчеви лъчи
  • Хлор
Накъсване на косата: Защо се случва и как да се предпазим?

Нацъфтелите краища и уврежданията трябва да бъдат подстригани, за да се възстановят напълно. Въпреки това има някои продукти, като например продукти за изграждане на връзки и протеини, които могат да помогнат за укрепване на косата по време на израстването ѝ. Протеиновите съставки временно запълват празнините в кутикулата на косата ни, за да я укрепят и да предотвратят загубата на влага. Съставките за изграждане на връзки възстановяват прекъснатите връзки на кератина в косата ни, като я правят по-силна отвътре.

За да предотвратите разцепването на краищата от топлинно увреждане, избягвайте да използвате прекалено горещ сешоар. Използвайте само топъл или хладен въздух, когато сушите косата си. Избягвайте да държите сешоара до краищата на косата си твърде дълго, а вместо това го движете равномерно около главата си.

Суха коса

Косата, на която липсва влага, губи еластичност и е по-вероятно да се накъса. Хидратирайте косата си с вода и използвайте продукти, които помагат за задържане на влагата. Хидратиращи продукти, които образуват предпазен слой върху косъма ще помогнат на косата ви да запази влагата и ще предотвратят изсушаването ѝ между измиванията. Те са особено подходящи при много сух климат. Много от тези съставки помагат и за осигуряване на лесно преминаване на гребена през косата, за да се намали заплитането, което води до накъсване.

Обикновени влагозадържащи средства, които образуват слой:

  • Ленено семе
  • Алое вера
  • Пектин
  • Гума гуар
  • Карагенан
  • Аминокиселини
  • Хидролизирани протеини
Накъсване на косата: Защо се случва и как да се предпазим?

Небалансирано pH и триене при миене на косата

Забелязвали ли сте, че когато миете косата си с шампоан, тя се заплита повече? Косата естествено е от киселинната страна, а шампоанът е по-алкален, за да може да отстрани мазнините и продуктите от косата и скалпа ни. Прекалено суровите шампоани обаче, като тези със сулфати, могат да повлияят на киселинното ниво на косата и да я изсушат. Дори леките шампоани без сулфати могат да причинят това.

За да предотвратите изсушаването на косата с шампоан и причиняването на триене, използвайте масла преди измиване. Това създава бариера върху косъма, която предпазва кутикулите. Най-важното нещо, което трябва да направите, когато използвате масло за предварително измиване, е да го оставите да престои достатъчно дълго в косата, за да проникне, в противен случай ще имате проблеми с разпенването на шампоана. Специалисти препоръчват това да се прави вечерта преди деня на измиване или поне 30 минути преди измиването с шампоан.

Хигрална умора

Водата всъщност може да увреди кутикулата на косата, ако миете косата си твърде често или я оставяте мокра за дълъг период от време. Това води до прекомерно овлажняване на косата, която става прекалено еластична и губи формата си. Т. нар. хигрална умора се определя като:

Увреждане на космените фоликули, причинено от многократното им подуване и отпускане. То се появява, когато прекомерната влага проникне във външния слой на косъма и достигне до вътрешната му кора. С течение на времето повтарящото се подуване от хигрална умора може да доведе до симптоми като накъсване, крехкост и изтощение.

Хигралната умора може да се коригира чрез използване на богат на протеини балсам или маска. Включете протеини в продуктите си за стилизиране.

Претоварване с протеини

Макар да са полезни, третирането на косата с твърде многото протеини води до накъсване, защото косата става чуплива, лесно се къса и се заплита. Ако косата ви не е силно увредена, не е необходимо да правите много протеинови процедури. Богатите на протеини балсами и маски трябва да се използват на ротационен принцип, като се редуват с по-леки и щадящи косата продукти.

Механично увреждане

Този тип увреждане се появява, когато има твърде голямо триене и напрежение, обикновено от:

Грубо разресване

Когато косата ни се намокри, тя набъбва, което води до повдигане на кутикулата. Тази повдигната кутикула може да причини триене, заплитане и е по-слаба. Косата ни е много по-здрава, когато е суха, затова е за предпочитане да бъде разресвана, когато вече е изсъхнала. За да добавите малко плъзгане, използвайте масла или леки балсами без отмиване.

Сложни прически, плитки, ластици и щипки

Ежедневното носене на вдигната коса, спането на стегнат кок или конска опашка, както и многото аксесоари за коса могат да причинят накъсване. Вместо това използвайте сатенени ластици, които не предизвикват триене и не накъсват косата.

Не защитавате правилно косата си през нощта

Триенето с възглавницата може да доведе до заплитане и накъсване на косите. Вместо това спете върху сатенена или копринена калъфка за възглавница. Освен за косата, копринената или сатенената калъфка е прекрасна и за кожата на лицето, защото предпазва от изсушаване.

Използване на кърпа за баня за подсушаване на косата

Кърпите за баня са тежки и в материала им има малки влакна, които полепват по косата, особено ако увивате косата си плътно в кърпа за баня, когато косата ви е мокра и е в най-крехкото си състояние. Вместо това използвайте памучна тениска. Памукът няма да закача косата, а и е по-абсорбиращ. Микрофибърните кърпи също не са препоръчителни, защото те също имат малки влакна, които се захващат за косата, въпреки че са по-добър вариант от обикновената кърпа за баня.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 за момите с хормонални излишъци

    1 1 Отговор
    за спиране на Накъсване на косата
    редовно протеинови добавки от зрели щедри господа