Last news in Fakti

26 Май, 2024 11:14 1 436 5

Археолози се натъкнаха на древен манастир в Созопол (ВИДЕО+СНИМКИ)

  • созопол-
  • археологически разкопки-
  • строеж-
  • манастир-
  • храм-
  • древност

Учените смятат, че храмът датира от 12-13 век

Археолози се натъкнаха на древен манастир в Созопол (ВИДЕО+СНИМКИ) - 1
Снимки: БГНЕС

Д ревен християнски манастир лежи на 6 м под повърхността, на входа на Стария Созопол. На него попадат археолозите при проучване на терена, върху който се предвижда да бъде изградена новата автогара в стария град.

Според учените е датиран около 12-13 век. В края на 13 век манастирът и църквата са унищожени от пожар. За това свидетелстват както пластовете от въглени, така и обгорелите стенописи. Те са падали в продължение на няколко години и са разпръснати почти в целия обем на църквата, включително и в пространството на притвора, съобщава NOVA.

„В централната част на обекта имаме еднокорабна църква с притвор, в която има погребения и препогребения от началото на 12-13 век. Един от акцентите на тазгодишната ни кампания, че в църквата открихме голямо количество ферментирали стенописи. В притвора на църквата имаме голям фрагмент около 59 на 40 см, ферментиран надпис на гръцки,което може би става въпрос за молитва и дали ще разберем може би нещо повече. Предстои да се установи от реставраторите”, разказва археологът Явор Иванов.

Археолози се натъкнаха на древен манастир в Созопол (ВИДЕО+СНИМКИ)

Църквата е била част от християнски манастир. От манастира е проучен детайл, който обхваща сграда, състояща се от три помещения от северното крило на манастира. Предполага се, че е съществувал до средата на 13 век.

Находката от стенописи е много интересна и богата. Разкрити са части от лицата на трима светци, надписи, които включват както имената на светци, така и части от молитви. Тези находки подлежат на реставрация, след която ще стане ясно кои са тези светци.

Археолози се натъкнаха на древен манастир в Созопол (ВИДЕО+СНИМКИ)

При разкопките учените попадат на надгробни камъни, на които на гръцки са изписани имената на покойниците. Дом на повечето находки става археологическият музей в Созопол, а друга част вече са изпратени за анализ в София.

След унищожаването на църквата, върху нея е изграден път. Според Димитър Недев е много странно обстоятелство, защото свещените пространства по принцип не са се неглижирали. Той ще предложи улицата да се запази и да се експонира в бъдещата автогара.

Предстои на мястото на археологическия обект да пристигне комисия от Министерството на културата. Разкопките ще продължат през есента.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Толупий I-ви Банкянски

    9 5 Отговор
    Веднага да се изрине и построи автогара с МОЛ. Що исторически обекти бяха унищожени заради водопроводи и пътища, редно е да има и такива, унищожени заради автогари и долнопробни търговски обекти!
  • 2 Град Козлодуй

    7 3 Отговор
    то и край Село Крива Бара Козлодуйско Археолози откриха Арти факти над 5000 Години Козлодуй Бг Инфо Онлайн
  • 3 Дюдю

    14 1 Отговор
    В Стария град трябва да се забрани строителството на нови обекти. Автогарата не и е там мястото и сега ми е интересно какво ще измислят, за да,, вградят " манастира в автогарата
  • 4 Винкело

    2 1 Отговор
    Образователните пропуски... 12-ти век вече е Късното Средновековие. Каква "древност", какви пет жълтици...
  • 5 Манастирът е опожарен

    0 0 Отговор
    От българите при превземането му от ИРИ от Теодор Светослав Тертер. Хронистите свидетелстват, че освен, че е избил повечето гърци е опожарил и разграбил всички манастири и църкви в околността. Та няма какво толкова да умуват и анализират нашите пишман археолози и историци