4 Юни, 2024 11:19 1 284 6

Поръчването на храна за вкъщи вреди на здравето и психиката ни

  • храна за вкъщи-
  • доставка на храна-
  • вреди-
  • здраве-
  • психика-
  • семеен бюджет

Честото доставяне на храна е финансово непрактично спрямо домашно приготвената кухня и може бързо да натежи на семейния ни бюджет

Поръчването на храна за вкъщи вреди на здравето и психиката ни - 1
Снимка: Shutterstock

Редовното поръчване на храна може да окаже отрицателно въздействие върху физическото и психическото здраве.

Честото доставяне на храна е финансово непрактично спрямо домашно приготвената кухня и може бързо да натежи на семейния ни бюджет.

Според психологът Светличкина, всеки човек има свои собствени хранителни нужди и предпочитания, които се формират през целия ни живот. Ресторантите, особено по-бюджетните, предлагат уеднаквено средно меню, което може да не е подходящо за всеки.

Непрекъснатото ядене от ресторанти може да разруши микробиологията в стомаха и да доведе до проблемна кожа, коса и нокти и излишни килограми.

Диетологът подчерта в разговор с „Тайната на фирмата“, че производителите на ястия за доставка не винаги посочват пълния състав на етикета, включително всички консерванти.

Например, картофи и други зеленчуци могат да бъдат третирани със сулфити, които могат да предизвикат мигренозни пристъпи при хора с чувствителност към хистамин или сяра.

В допълнение храната за доставка може да бъде опасна поради нискокачествено масло, излишък от сол и захар и маргарин, който нарушава функцията на клетките поради изобилието от трансмазнини.

Дори най-простите ресторантски ястия са по-калорични от домашно приготвените, тъй като добавянето на допълнителни масла и захари прави храната по-вкусна. Така например една доставена салата може да бъде два пъти по-калорична от приготвената вкъщи заради дресинга.

Поддържането на тегло, холестерол и общо здраве може да бъде по-сложно, когато поръчвате храна през цялото време.

Диетологът също така посъветва да купувате продукти, подходящи за няколко ястия, за да разнообразите менюто и да спестите пари. Можете също така да сглобите обяд от съставки, които вече са били приготвени предварително, пише dariknews.bg.

Ако искате да разнообразите диетата си с помощта на доставки, тогава трябва да се научите как да избирате висококачествени ястия.

В заключение специалистът препоръча да следвате принципа от 80% към 20%: предимно да се храните здравословно, а в някои моменти да се поглезите с нещо допълнително, например поръчани ястия.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сила

    10 4 Отговор
    Със жена ми много обичаме да запретнеме ръкави и да почнеме да готвиме в 22 часа вечерта като се прибереме в къщи..... След като сме излезнали в 7 часа сутринта..... СТРАШЕН КЕФ
  • 2 Крумов

    10 2 Отговор
    Е - все пак има и хубави ресторанти, но наистина е безумие да се храниш навън.

    В къщи си знаеш какво слагаш точно, а в ресторантите е излишно - да кажем по-добре скара да си хапнеш някаква.
  • 3 Гларус

    6 1 Отговор
    Така е. Вече всичко може да бъде доставено до вкъщи, стига да имаш достатъчно пари. Ку.ви , Бело и Дон Периньон.
  • 4 Дааааааам

    2 2 Отговор
    Гловото изкупуват всички боклуци на кауфланд, лидъл, била и т. н. т. Имат договори за това. Всеки сам да си прави сметката.
  • 5 Мода

    1 0 Отговор
    преди всичко. "Кифлите" вече не готвят, дори и да имат време. Не е куул. Друго си е да демонстрираш
    Високи финансови възможности.
  • 6 Домашната храна

    2 0 Отговор
    е най-добра, но за съжаление става
    лукс.Хорота все по-вече ги мързи.за готвят в къщи и предпочитат за си купят храна отвън Още по-вече много ресторанти предлагат обедни менюта на прилични цени.Една порция добре сготвено ястие стена между 13 и 17 лева, колкото един бургер. Моето семейство взима храна , почти като домашно приготвено от съсловен ресторант на улица. Кракра ,без да посочвам в кой град , за до не ме изтрият.