Редовното поръчване на храна може да окаже отрицателно въздействие върху физическото и психическото здраве.
Честото доставяне на храна е финансово непрактично спрямо домашно приготвената кухня и може бързо да натежи на семейния ни бюджет.
Според психологът Светличкина, всеки човек има свои собствени хранителни нужди и предпочитания, които се формират през целия ни живот. Ресторантите, особено по-бюджетните, предлагат уеднаквено средно меню, което може да не е подходящо за всеки.
Непрекъснатото ядене от ресторанти може да разруши микробиологията в стомаха и да доведе до проблемна кожа, коса и нокти и излишни килограми.
Диетологът подчерта в разговор с „Тайната на фирмата“, че производителите на ястия за доставка не винаги посочват пълния състав на етикета, включително всички консерванти.
Например, картофи и други зеленчуци могат да бъдат третирани със сулфити, които могат да предизвикат мигренозни пристъпи при хора с чувствителност към хистамин или сяра.
В допълнение храната за доставка може да бъде опасна поради нискокачествено масло, излишък от сол и захар и маргарин, който нарушава функцията на клетките поради изобилието от трансмазнини.
Дори най-простите ресторантски ястия са по-калорични от домашно приготвените, тъй като добавянето на допълнителни масла и захари прави храната по-вкусна. Така например една доставена салата може да бъде два пъти по-калорична от приготвената вкъщи заради дресинга.
Поддържането на тегло, холестерол и общо здраве може да бъде по-сложно, когато поръчвате храна през цялото време.
Диетологът също така посъветва да купувате продукти, подходящи за няколко ястия, за да разнообразите менюто и да спестите пари. Можете също така да сглобите обяд от съставки, които вече са били приготвени предварително, пише dariknews.bg.
Ако искате да разнообразите диетата си с помощта на доставки, тогава трябва да се научите как да избирате висококачествени ястия.
В заключение специалистът препоръча да следвате принципа от 80% към 20%: предимно да се храните здравословно, а в някои моменти да се поглезите с нещо допълнително, например поръчани ястия.
4 Юни, 2024 11:19 1 284 6
Поръчването на храна за вкъщи вреди на здравето и психиката ни
Честото доставяне на храна е финансово непрактично спрямо домашно приготвената кухня и може бързо да натежи на семейния ни бюджет
Снимка: Shutterstock
Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Сила
11:24 04.06.2024
2 Крумов
В къщи си знаеш какво слагаш точно, а в ресторантите е излишно - да кажем по-добре скара да си хапнеш някаква.
11:25 04.06.2024
3 Гларус
11:50 04.06.2024
4 Дааааааам
13:14 04.06.2024
5 Мода
Високи финансови възможности.
16:34 04.06.2024
6 Домашната храна
лукс.Хорота все по-вече ги мързи.за готвят в къщи и предпочитат за си купят храна отвън Още по-вече много ресторанти предлагат обедни менюта на прилични цени.Една порция добре сготвено ястие стена между 13 и 17 лева, колкото един бургер. Моето семейство взима храна , почти като домашно приготвено от съсловен ресторант на улица. Кракра ,без да посочвам в кой град , за до не ме изтрият.
23:38 04.06.2024