4 Юни, 2024 16:19 2 861 11

Как да дезинфекцираме дъската за рязане?

  • дъска за рязане-
  • почистване

Дървените дъски задържат най-много замърсявания в процепите си

Как да дезинфекцираме дъската за рязане?  - 1
Снимка: Shutterstock

Дъските за рязане са пособие, което се използва всеки ден в кухнята за рязане на различни хранителни продукти, включително месо. Именно месото е продуктът, който крие най-много рискове от бактерии и заразяване с опасни инфекции, тъй като е прясно и в него могат да се съдържат опасни микроорганизми.

Дървените дъски задържат най-много замърсявания в процепите си. Но не само те могат да бъдат засегнати. Пластмасовите дъски също могат да бъдат потенциално засегнати, защото и по пластмасата остават прорези и резки от ножовете, с които режете продуктите си.

За да направите дъските си изцяло безопасни за здравето, използвайте един много лесен трик за дезинфекция, който допринася за качественото измиване на дъските и премахването на бактериите от тях.

Какво ви трябва?

  • 1 чаша сода за хляб;
  • 1 чаша ябълков оцет.

Посипете дъската за рязане обилно със сода за хляб, така че да покрие цялата повърхност. Залейте с оцет и изчакайте сместа да шупне. След това оставете така за още 5 минути, за да подейства напълно. Измийте обилно с препарат за съдове и изплакнете.

Ако по дъската ви са се задържали неприятни миризми, можете да ги премахнете, като след дезинфекцирането поръсите обилно с морска сол и оставите да престои така поне един час. Морската сол ще абсорбира неприятните миризми. След това изплакнете и измийте отново с препарат.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не знам

    20 2 Отговор
    как се дезинфекцира , но едно време една дъска изкарваше две генерации , не дезинфекцирана !
  • 2 анон

    12 1 Отговор
    и вие ли преписвате от други сайтове, щото туй го четох вчера у днеса, а префи това у дира :)))
  • 3 Пръц

    4 5 Отговор
    Като се изпикаеш върху дъската
  • 4 Црък црък

    5 2 Отговор
    Някой българки никога няма да пипнат хубав мъж в тоя живот
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 🍊🍋🇧🇬

    3 0 Отговор
    Са, оригиналната дъска за месо или по точно Месарски Пън се изтъргва с метално ренде в краят на всеки работен ден, така на следващият ден имате чиста повърхност.

    За в къщи Дървените Дъски трябва да са две, една за хляб, сирена и так далее… и една само и изключително за сурово месо, почиства се както е обяснено в статията.
  • 7 Механик

    9 2 Отговор
    Никога не съм дезинфекцирал дъска за рязане и до сега не е имало проблеми, а съм на почти 58.
    Никога не съм имал дъски специално и само за зеленчуци, за месо, за плодове. Макар това да го препоръчва всеки кулинарен "инфлуенсър" в тубата.
    Съпротивителните сили на организма трябва да се тренират. В противен случай те отслабват и след деизнфекцирането на дъските, миенето на ръцете през 3 мин. и др. такива неща, ще ви се наложи постоянно да ходите с маска и да спите заключени в банята под ваната.

    Коментиран от #8

  • 8 🍊🍋🇧🇬

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Механик":

    Нещо, което авторката на статията абсолютно не й известно, статистиката от проучване доказва, че, Дървените Дъски задържат за най малко, повтарям за най малко време бактерии и така нататък…, това спрямо прастмасови, и разни не нам кви си Шефски Дъски.
  • 9 🍊🍋🇧🇬

    1 1 Отговор
    Са, това за Месарският Пън рендосван в краят на всеки работен ден, съм го учел Германията, са, ако има нещо за което немеца знае как, това са късове меса, шницели, стейк тартар, сурови колбаси и так далее…, немеца знае, защото това е в кръвта му, по точно Баварският селянин и “мецгераи”.
  • 10 мама Мери

    2 0 Отговор
    Измивам дъската обилно с вряла вода и препарат за чинии от двете страна веднага след всяко позване. Суша я изправена. 40 годишна ми е дъската.
  • 11 123456

    2 2 Отговор
    може и чрез горене