Last news in Fakti

11 Юни, 2024 15:29 854 5

Как да мием ягодите, за да останат пресни по-дълго

  • ягоди-
  • миене-
  • хигиена-
  • ягода-
  • съхранение

Ето какво да направим с ягодите, за да ги запазим свежи по-дълго

Как да мием ягодите, за да останат пресни по-дълго - 1
Снимка: Shutterstock

Колкото и да са сладки, ягодите са едни от най-деликатните плодове и заради това трудно се запазват свежи за по-дълго. Често само ден-два след като сме ги донесли от магазина изглеждат сякаш вече са на разваляне. Има начин обаче да удължим живота им и да не се налага да ги изхвърляме преди да сме успели да им се насладим.

Както обикновено, тайната се крие в нещо съвсем просто, а именно - в най-достъпния метод за измиването и съхраняването на ягодите. Макар че той не изисква използването на сода за хляб, оцет или каквито и да било допълнителни средства, и при него има някои тънкости.

Като за начало, е добре предварително да сме си подготвили кърпа за подсушаване и дишащ съд за съхранение. Преди да измием ягодите, трябва да сме измили и ръцете си, за да не прехвърлим върху тях нежелани бактерии. Не е излишно също така предварително да сме отстранили вече негодните за консумация плодове.

Ягодите, годни за консумация, мием приблизително 30 секунди под топла вода. Тя не бива да е студена или вряла, а с температура около 40 градуса. Тази температура е идеалната за ягодите, тъй като не е агресивна, така че да се размекнат, но достатъчно ефективна, за да премахне нежеланата мръсотия от тях. В същото време обаче и предотвратява образуването на плесен за няколко дни напред.

Следващата стъпка е да подсушим ягодите с кърпата и чак след това да ги поставим в дишащ контейнер за съхранение. С този метод можем да запазим ягодите свежи за около седмица, преди да започнат да показват признаци, че се развалят, пише Tasting Table.

Трябва да имаме предвид обаче, че е от значение и в какво състояние ги купуваме от магазина. Колкото по-омекнали и наранени са те, е нормално и да се развалят по-бързо. Затова винаги можем да предотвратим бързото им разваляне и като ги избираме максимално свежи.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Митьо без пищова

    4 1 Отговор
    Цвете и мида не се мият - оти си губят миризмата!

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Механик

    2 1 Отговор
    Ягода и ромка не се мият, защото си губят аромата.
  • 4 Гарланд

    2 2 Отговор
    Ягода и П......ка не се мият,,воднят после
  • 5 ха ха Хо

    2 0 Отговор
    Колежката ви Божидара Найденова пусна това материалче още на 05.06.2024 госпожо Ели Стоянова...спите.