Last news in Fakti

15 Юни, 2024 05:39 2 376 7

Яхта на руски сенатор "гълта" месечно 740 хиляди долара на американските данъкоплатци

  • сащ-
  • яхта-
  • сюлейман керимов-
  • русия

Американски съд отказа на властите правото да продадат конфискуваното луксозно бижу

Федерален съд в Южния окръг на Ню Йорк отказа на правителството на САЩ правото да продаде конфискуваната яхта Amadea, за която се твърди, че е собственост на санкционирания руски сенатор Сюлейман Керимов, съобщи в петък "Гласът на Америка".

Съдът постанови, че разходите за поддръжка на яхтата не са „прекомерни“. Както отбелязва радиостанцията, решението означава, че данъкоплатците в САЩ ще продължат да плащат разходите за поддържане на Amadea, което възлиза на приблизително 740 хиляди долара на месец.

По-рано агенция Ройтерс съобщи, че американските власти харчат около 7 милиона долара годишно за поддръжката на конфискуваната яхта Amadea.

Властите на Република Фиджи задържаха яхтата на 14 април 2022 г., след като навлезе в изключителната икономическа зона на щата без надлежно разрешение. По предварителни данни на местната полиция яхтата принадлежала на Керимов, а Министерството на правосъдието на САЩ изпрати заповед за изземването ѝ, след което корабът бе арестуван. По-късно арестът беше оспорен от Millemarin Investment, която заяви, че яхтата не принадлежи на Керимов, а на бившия председател и генерален директор на Роснефт Едуард Худайнатов. Американските власти обаче твърдят, че Худайнатов, който не е бил под санкции, просто е бил използван, за да скрие самоличността на истинския собственик на кораба.

От 6 май същата година в Република Фиджи бяха проведени 10 заседания в съдилища от различни инстанции, по време на които властите се опитаха да определят бъдещата съдба на яхтата, като ѝ позволиха да напусне територията водите на страната или повторното ѝ задържане. Краят на този случай беше поставен едва на 7 юни 2022 г., когато Върховният съд на Фиджи разреши на представители на Министерството на правосъдието на САЩ да вземат кораба. През октомври 2023 г. американските власти заведоха граждански иск за конфискация на яхтата, процес, който все още продължава.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    2 2 Отговор
    бРАВО
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Част от борбата с идеиния враг

    4 0 Отговор
    То така дразнят целия свят
    затова ги и понасметоха координирано
  • 4 Град Козлодуй

    2 0 Отговор
    ясно ще си го преместя във другия крачол
  • 5 Интересно

    2 1 Отговор
    И кое точно струва 700 хилки на месец за поддръжка

    Коментиран от #7

  • 6 Дреме му на бобъра за психо-отклоненията

    1 0 Отговор
    Aми те евтино плащат - на далавера са минимум с $1М. Яхтата по медийни публикации струва минимум $325M, което значи, че годишната и подръжка е минимум $8М. Сюлейман Керимов трябва много да се радва, ако това дело се проточи. А тръста, който я притежава няма никакъв интерес да я подари на хамериканците. Накрая ще му я върнат с кашон шампанско, комплимент от фиска на САЩ.
  • 7 Прочети некоя книжка за ентелегенция

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Интересно":

    Ами прави си сметка, че само поръчковото й обзавеждане е над 9 милиона долара (Зурети дизайн, Франция). Иначе ежегодно всичко се плаща когато имаш яхта (от застраховка, персонал, пристанище.....) - за това има лаф: Най-хубавата яхта е продадената!