21 Февруари, 2014 07:15 2 761 0

Топ 10 на кинозвездите, започнали кариерата си в телевизията

  • актьори-
  • кино-
  • телевизия

Много често пътят към славата на големия екран тръгва от малкия

Всеки актьор мечтае за кариера в Холивуд и пробив в седмото изкуство. Американското кино обаче е трудна за завладяване територия, а повечето американски актьори намират препитание основно в телевизията. Някои от тях все пак успяват да направят достатъчно силно впечатление на аудиторията през малкия екран и чрез него да достигнат до големия. Предлагаме класация на десетте най-популярни киноактьори, започнали кариерата си от телевизията.

 

10. Кристина Апългейт


Съвсем невръстна, Апългейт започва кариерата си, като се снима в различни детски шоута и сериали благодарение на сериозната подкрепа на своята майка - актрисата Нанси Прайди. Славата идва след като получава ролята на Пеги Бънди в култовия сериал „Женени с деца“. Образът на русата празноглавка е един от най-култовите в историята на телевизията, а Апългейт се превръща в тийн идол за отрицателно време. След края на продукцията се снима и в ситкома „Джеси“. Популярността си от телевизията тя използва, за да пробие в голямото кино, където снима основно романтични комедии като „Най-сладкото нещо“,  „Гости от миналото“ и „Големият удар“.

9. Уил Смит


Смит се превръща в знаменитост още в тийнейджърските си години. През 80-те той е редовен участник в телевизионни шоута и комедийни сериали. Големият пробив идва със сериала „Свежият принц от Бел Еър“. Комедията за рапъра от гетото, който трябва да живее със семейството на богатия си чичо, превръща Уил в тийн идол. Комедийният образ му дава шанс да получи главна роля в екшън-комедията „Лоши момчета“. Филмът се превръща в един от хитовете на 1995 г., а Смит вече е всепризната холивудска звезда. Следват супер хитове като „Денят на независимостта“ и „Мъже в черно“. Получава и номинация за „Оскар“ за главната си роля във филма „Али“.

8. Робин Уилямс


Любимият комик на Америка стартира кариерата си в сериала „Морк и Минди“, започнал през 1978 г. Образът на забавен извънземен веднага го прави фаворит на аудиторията и му отваря вратите към комедията в киното. Големия пробив идва с главната роля в игралната версия на анимацията „Попай моряка“. Филмът има огромен успех и Уилямс се снима в блокбъстъри като „Добро утро, Виетнам“,  „Мисис Даутфайър“ и „Кралят на рибарите“. „Добрият Уил Хънтинг“ му носи „Оскар“ за най-добра поддържаща роля.

7. Дуейн Джонсън


Да, знаем, че кечът не е точно сериал, но в същината си е точно това. Група спортисти, повечето от които бивши борци, разказват различни истории, мотивиращи евентуална физическа саморазправа помежду им. Скалата бе един от най-добрите в тази индустрия, а успехите му на сцената, т.е. ринга, и огромната популярност, която придоби покрай тях, му отвориха пътя към киното. Първата му проява бе в малка роля в „Мумията се завръща“. Продуцентите обаче отчетоха, че самото му участие е вдигнало драстично интереса към продукцията. Впоследствие Дуейн Джонсън-Скалата получи главна роля във филма „Кралят на скорпионите“, превръщайки се в най-голямата екшън звезда през последните години. Филми като „Бързи и яростни“, „Добре дошли в джунглата“ и „Джи Ай Джо“ само потвърждават това.

6. Райън Рейнолдс


Макар в момента да е един от най-актуалните киноактьори, Рейнолдс прекарва цяло десетилетие, снимайки се във всякакви телевизионни продукции. През 90-те години той участва в тв филми като „Когато приятелството убива“ и „Вещицата Сабрина“. Появява се в отделни епизоди на „Досиетата X” и „Одисея“. Най-сетне получава главна роля в ситкома „Две момчета и едно момиче“. Сериалът му носи славата на секссимвол, което му помага да пробие в киното с роли във филми като „Ван Уилдър“, „Роднини под прикритие“, „Зеленият фенер“ и „РПУ: Оня свят“. Макар и не всички да са особено успешни, те правят Рейнолдс едно от най-разпознаваемите лица в Холивуд и един от най-добре платените актьори.

5. Дженифър Лоурънс


23-годишната сензация в Холивуд прави своя пробив едва на 16 години. След няколко успешни фотосесии като модел, тя получава роля в сериала "The Bill Engvall Show". В него тя се снима в продължение на две години, а критиците й предричат сериозна кариера в киното. Впоследствие тя е гостуваща актриса в сериали като „Монк“, „Забравени досиета“ и „Медиумът“. Ударът на големия екран идва с филма на Джоди Фостър „Бобъра“. За изпълнението си в него Лоурънс е обявена за най-обещаващата млада актриса в Холивуд. „Наръчник на оптимиста“ пък й донесе "Златен глобус" и „Оскар“ за най-добра главна женска роля, докато бе само на 22 години.

4. Леонардо Ди Каприо


Лео започва кариерата си още като тийнейджър, като невинното лице и русата коса му помагат да спечели роли в няколко сериала. След мелодрамата „Санта Барбара“ идват десетки малки роли в други тв продукции и реклами. Придобива известност, като се снима в един от сезоните на ситкома „Растяща болка“. Славата оттам му помага веднага след това да получи роля във филма „Защо тъгува Гилбърт Грейп“. Образът на умствено изостаналото момче от филма му носи признанието на киритиците и номинация за „Оскар“, бетонирайки го като водещ филмов актьор.

3. Дженифър Анистън


„Приятели“ е вероятно най-култовият комедиен сериал, завладял домовете на семействата по целия свят. Анистън е познато име в Холивуд, но ролята на Рейчъл я превръща в истинска звезда. Между 1994 и 2004 г. сериалът прави звезди от всеки един от актьорите, играещи в него, но именно Анистън е тази, която се възползва най-добре от славата си. С ролите си във филми като „Всемогъщия Брус“,  „Раздялата“ и „Марли и аз“ Джнифър се утвърждава като най-предпочитаната актриса за романтични комедии в Холивуд.

2. Брус Уилис


През 70-те и 80-те години на миналия век Уилис се лута в кариерата си, играейки малки роли в театрални постановки и неуспешни филми. Точно когато е на ръба да се откаже от актьорството, късметът му се усмихва и той получава роля в комедийния детективски сериал „Съдружници по неволя“. Заедно със Сибил Шепард превръщат поредицата в най-успешния телевизионен продукт в Америка през 80-те. Образът на симпатичен детектив го прави познато лице в Холивуд и му осигурява ролята на Джон Маклейн в нискобюджетния екшън „Умирай трудно“. Изненадващо за мнозина филмът се превръща в тотален хит, а Уилис става любимият екшън герой на Америка и света.

1. Джордж Клуни


Доктор Рос от сериала „Спешно отделение“ бе най-култовият телевизионен типаж на 90-те. Клуни вдъхна нов живот на иначе класическия образ на добрия доктор. Общо взето ролята му се състоеше в позиране и пускане на усмивки, но това бе достатъчно да го превърне в централния герой на продуцкията. „Спешно отделение“ стана един от най-успешните сериали в историята, а между 1994 и 1999 г. Клуни бе най-голямата телевизионна звезда в Америка. Това му осигури и еднопосочен билет за голямото кино. Той рискува, като напусна сериала, за да изиграе ролята на Батман в „Батман и Робин“. Филмът бе пълен провал, който за малко не съсипа кариерата на актьора. В крайна сметка Клуни набързо заличи петното, снимайки се във филми като „Трима крале“ и поредицата „Бандата на Оушън“. През 2006 г. пък взе „Оскар“ за най-добра поддържаща роля във филма „Сириана“. Въпреки че вече е напълно утвърдена филмова звезда, едва ли има човек, който първоначално да не асоциира красавеца с ролята му на доктор Рос.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА