Last news in Fakti

20 Февруари, 2014 07:00 10 356 0

4 причини защо винаги трябва да бъдеш честен

  • лъжа-
  • истина-
  • съвети

Няма подобно нещо като малка невинна лъжа

Казват, че честността е най-добрата политика, но защо е така? След като сме постоянно бомбардирани с лъжи и заблуда от хората, от които би трябвало да взимаме пример, защо е толкова важно ние да не лъжем? Нека разгледаме няколко причини, поради които да бъдеш честен е за предпочитане пред това да лъжеш, всеки ден от седмицата.

По-лесно е да казваш истината

Лъгали ли сте някога, а после сте забравяли подробностите около лъжата? Разбира се, може да сте се измъкнали тогава, но не трябва да забравяте, че лъжите се движат като във спирала и трябва да се поддържат с още по-голяма мрежа от лъжи. Изключително уморително е да поддържате един куп лъжи, освен ако не искате да носите със себе си тетрадка, в която да си записвате подробностите, за да не изпуснете или забравите нещо.

Ако се придържате към истината обаче, няма значение колко често ви питат по темата – вие винаги ще реагирате по един и същи начин, защото сте честни за това, което наистина се е случило.

Ще ви хванат

Независимо от това колко изкусна мислите, че е лъжата ви, все някой, някога, някъде ще разбере за нея.

Ако хамстера на детето ви умре, а вие кажете, че е избягал, а години по-късно то разбере за лъжата ви, ще бъдат разстроени. Ако се обадите на работното си място, че сте болен и не можете да отидете на работа, неизбежно някой ще види снимка с вас в социалната мрежа или ще ви засече случайно на улицата, в бар или в парка и тогава ще трябва да се изправите пред последиците от вашата лъжа.

Вярвайте във факта, че истината винаги намира начин да се издигне до повърхността, така че просто се придържайте към нея.

Най-лошата истина е по-добра от най-добрата лъжа

Независимо колко зле мислите, че някой ще реагира когато му кажете нещо, можете да бъдете сигурни, че той/тя ще е хиляди пъти по-разстроен, ако разберат (сега или в бъдеще), че ги лъжете.

Не само това, но понякога лъжата може да доведе до много повече ужас, отколкото честността. Като например ако кажете на децата си, че баба им е "заспала", вместо да им съобщите, че е умряла. Ако са малки, те ще са ужасени от мисълта да си легнат, защото ще мислят, че никога няма да се събудят.

Някой двойки стоят заедно с години въпреки, че всички чувства отдавна са изчезнали, само защото не са откровени един с друг. Така се обричат да бъдат нещастни заедно вместо да са щастливи по отделно.

Веднъж когато доверието бъде разрушено, то никога не може да бъде напълно възстановено

Въпреки че думата "Съжалявам" може да облекчи някои грозни ситуации, тя не може да излекува пукнатините или да поправи счупените неща, както са си били преди всичко да отиде по дяволите. Ако някой разбере, че сте го излъгал, той никога няма да бъде в състояние отново да ви се довери напълно. Никога. Дори и да прекарате остатъка от живота си като перфектен образец на честност и почтеност, винаги ще има едно съмнение в околните дали  сте напълно честни. Околните никога няма да ви вярват напълно. Можете ли да живеете с това?

Няма подобно нещо като „малка невинна лъжа“ и лъжата, която изречеш неминуемо ще се върне, за да те ухапе по задника.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА