Last news in Fakti

21 Юни, 2024 15:31 878 6

Митовете за красотата, на които жените най-често се поддават

  • митове-
  • красота-
  • разкрасяване-
  • грижа за кожата-
  • грижа за косата-
  • жени

Жените вярват най-силно на митовете за обезкосмяването и грижите за кожата и косата

Митовете за красотата, на които жените най-често се поддават - 1
Снимка: Shutterstock

Проучване сред 2000 жени показа, че 32% от тях вярват, че бръсненето на краката ще доведе до по-гъсто окосмяване - мит, който е развенчан, тъй като не оказва влияние върху цвета, дебелината или скоростта на растежа на косата. В същото време 22% са прибягнали до използването на паста за зъби, за да премахнат по-бързо пъпки, въпреки че това може да доведе до допълнително раздразнение на кожата.

Други митове за красотата, на които жените са се доверили с течение на времето, включват идеята, че кръстосването на краката води до разширени вени, скубането на бели косми води до израстването на още повече, а яденето на шоколад причинява петна.

Някои от тях са били подведени и от схващането, че подстригването на косата стимулира по-бързия растеж - твърдение, което има малка връзка с действителния темп на растеж, или че прекомерното скубане на веждите е безвредно, тъй като те ще пораснат отново.

Открито е също така, че повече от един на всеки 20 души (6 %) е претърпял вреди от изпробването на мит за красота, като някои са имали кожни реакции, синини и дори изгаряния.

Телевизионната водеща Франки Бридж, посланик на марката за хранителни добавки за красота Perfectil, която има за цел да разграничи фактите за красотата от измислиците, признава: "В миналото съм прекарвала много време в търсене на различни митове за красота в Google и след това съм ги изпробвала с надеждата, че те ще бъдат бързото решение, което търся. Както можете да си представите, почти винаги оставах разочарована. Сигурна съм, че всички ние имаме своите собствени неуспехи и истории, които да споделим."

"Имам чувството, че много жени на подобна на моята възраст вероятно са виновни за това, че са прекалявали с изскубването на веждите си навремето - това определено беше една от моите грешки.", разкрива още тя.

"Толкова е трудно да се знае кое точно е истинско и кое не, особено с интернет и социалните медии, които улесняват фалшивите съвети да станат бързо вирусни и затова всички сякаш се хващаме на тях. Когато обаче става въпрос за нашата кожа, коса и нокти, всички искаме да сме сигурни, че това, което правим, няма да ни навреди повече, отколкото да ни помогне."

Проучването установи също, че 58% от жените смятат, че има повече измислици, отколкото факти, когато става въпрос за съвети за красота. Големите отзиви от клиенти (39%) най-вероятно ще накарат някого да се довери на даден козметичен продукт, както и знанието, че той е преминал през научно изследване (39%), и обяснението на науката зад продукта (29%).

За поколението Z ключово значение имат и видеоклипът в социалните мрежи, показващ използването му (22%), и препоръките на влиятелни личности (12%). Но само 7% от всички жени са склонни да вярват на резултатите, показани в снимките преди и след употребата на продукта - като по-възрастните поколения жени са по-скептични от по-младите си наследници. Като цяло само 16% се доверяват на информацията за красота, която виждат в социалните медии - но този процент нараства до 41% при представителите на поколението Z.

Проучването разкрива също, че 25% от жените са закупили козметичен продукт, повлиян от социалните медии, като вероятността за това е два пъти по-голяма при представителите на поколението Z и милениалите, отколкото при представителите на поколението X и бумърите. Според данните на OnePoll обаче само 45% от тях са били доволни от резултатите.

Сюзан Бисиноти от Perfectil, която създаде наръчник за развенчаване на най-популярните вярвания за красота в Обединеното кралство с помощта на експерта по красота Кейти Ониейекве, заяви: "Може да бъде непосилно да се пресее огромното количество съвети за красота, които са на разположение днес. Perfectil има за цел да внесе яснота, като развенчае разпространените митове за красотата и да помогне на жените да направят най-добрия избор за своите процедури за красота, което да доведе до реални, положителни резултати за тяхната кожа, коса и нокти."


Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Най

    4 5 Отговор
    Големият мит в който вярват жените е, че всеки мъж който им каже " добър ден" иска да ги е-е!

    Коментиран от #3

  • 2 Мит или немит

    0 3 Отговор
    Краката трябва да са рунтави, като на хобитите.
  • 3 Бъфи

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Най":

    Аз затова излизам само след залез.

    Коментиран от #4

  • 4 Тогава

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "Бъфи":

    Бродят вампирите...

    Коментиран от #5

  • 5 Бъфи

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Тогава":

    Онези, дето през деня се крият в мрежата ли?

    Коментиран от #6

  • 6 Всички

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "Бъфи":

    През деня се крият някъде! Страх ги е някой да не им измъкне сърцето...