Last news in Fakti

27 Юни, 2024 18:00 831 8

Създадоха чип, работещ с човешка кръв

  • чип-
  • кръв-
  • медицина

Той позволява събирането на точни данни

Специалисти от университета в Питсбърг (САЩ) създадоха чип, който може да получава енергия от човешка кръв и да събира медицински данни, пише Advanced Materials.

Според лекарите електрическата проводимост на кръвта се използва за оценка на много здравословни параметри. Не винаги обаче е възможно бързо да се получат тези данни.

Устройството е с размери около 30 на 60 милиметра. То използва кръв като проводящо вещество в интегриран трибоелектричен наногенератор. Системата може да преобразува механичната енергия в електричество чрез трибоелектрификация.

Успоредно с този процес екипът анализира напрежението, генерирано от устройството при предварително определени условия на натоварване, за да определи електрическата проводимост на кръвта. Експертите сравниха получените резултати с традиционен тест и потвърдиха, че чипът позволява събирането на точни данни.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отец Дионисий

    9 2 Отговор
    Сатанистките секти отвъд океана!
  • 2 Интернет на нещата човеци

    9 1 Отговор
    Готови сме за Пандемията Х, значи!
  • 3 Еее...

    10 0 Отговор
    Значи ще ви чипират, загрижени за вас! Представяте ли си колко време и средства са отделили, само за да сте добре!
  • 4 дарк фючър

    6 1 Отговор
    Колко вампирско, фантастичните филми не са фантастични!
  • 5 Антиглобалист

    6 0 Отговор
    Оооо, не! Ама всъщност ще бъда дигитализиран. Кое не е ясно? Цифрови пари -цифрова работа. Ще отглеждаме зеленчуци във фейса и ще ги продаваме с електронен подпис на криптоборсата. Интересно как ще ги консумираме? Или пък ще ни отпускат по шепа скакалци за бисквити онлайн на промоция.
  • 6 За размисъл

    5 2 Отговор
    Къде е гаранцията, че тези чипове са създадени сега, а не преди 4 - 5 години? Може да са били във "ваксата" и набодените бройлери вече да си ги носят, без да знаят

    Коментиран от #7

  • 7 Дедо

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "За размисъл":

    Чети преди да пишеш. Виж посочените размери на чиповете в статията. Но , като гледам , ти и без чип си сдал багажа.
  • 8 Име

    0 0 Отговор
    Всички тестови пластини работят на подобен принцип!