Last news in Fakti

26 Февруари, 2014 07:00 12 722 1

9 изненадващи ползи да имаш куче, за които не сте и предполагали

  • куче-
  • съвети-
  • здраве-
  • стрес-
  • ползи

Кучето не е само компания, то е и верен приятел и ще подобри живота ви по много начини

Кучета предлагат много повече от компания и безрезервна любов. Ако вече имате космат приятел, най-вероятно ще се съгласите с мен, че има безброй причини и безброй неща, за които да сте благодарни за вашето куче. Разбира се има си и негативите, но с тях се свиква, човек се нагажда и те се размиват покрай хубавите моменти.

Ако обмисляте идеята да се сдобиете с четириног приятел, непременно вижте изброените по-долу ползи, които идват с едно куче.

1. Ще правите повече физически упражнения.

Притежаването на куче може да ви мотивира да тренирате всеки ден. В онези дни, когато сте на крачка да се откажете от тренировката, погледнете вашето куче, което чака да излезе на разходка. Тази гледка може да ви даде тласъка, от който се нуждаете, за да излезете и да потичате заедно.

Разхождайки четириногия си приятел всеки ден по около 30 минути със сигурност ще подобри значително както здравословното ви състояние така и начина по който се чувствате.

2. Ще се чувствате по-малко стресиран

Има много изследвания, които показват, че кучета намаляват нивата на стрес. Заниманията с вашия домашен любимец – тренировките, игрите, ласките и дори само да го наблюдавате могат да намалят нивата на стрес всеки ден. Изследванията показват, че притежаването на куче намалява хормоните на стреса и последиците от него.

3. Може да подобри социалните ви контакти

Разходките в парка с вашето куче не само ще ви помогнат да влезете във форма, но също може да помогне да подобрите социалния си живот, да завържете нови приятелства, че дори и да си уредите среща. Когато сте с куче хората са по-склонни да спрат и да разговарят с вас. Всякакви непознати ви спират и се възхищават на удивителното животинче, което върви до вас. Това е чудесен повод да завържете нови запознанства.

4. Може да открие симптомите на рак в ранен стадий

Невероятното обоняние на кучето може да се използва за различни цели, включително откриването на рак. Много собственици на кучета са съобщавали как тяхното куче душело, ближело или побутвало места по тялото им, които по-късно се оказвали ракови. Една от най-неочакваните ползи от притежаването на куче е, че той може дори да спаси живота ви, като помага за откриването на заболяването.

5. По-малко вероятно е вашите деца да имат алергии

Децата, които се отглеждат около куче е по-малко вероятно да имат алергии. В действителност, живеенето в дом с куче може да помогне на децата да повишат имунитета си докато растат по отношение на домашните алергии, които биха могли да се появят по-късно в живота.

6. Вашето сърце ще е по-здраво

Изследвания показват, че заниманията с куче спомагат за намаляване на сърдечната честота при човека. Поради това, собствениците на кучета са по-склонни да имат здраво сърце. В действителност, някои изследвания показват, че е много по-вероятно собствениците на кучета да оцелеят при инфаркт в сравнение с тези, които си нямат куче.

7. Вероятността да се чувствате депресирани е минимална

Ползите от това да си имате куче за домашен любимец стигат и до психическото ви здраве. По-малко вероятно е да изпадате в депресия ако си имате куче. Собствениците на кучета, които са били диагностицирани с клинична депресия, всъщност не се поддават на  това заболяване като останалите хора. Грижата за куче помага за облекчаване на симптомите на депресия и насърчава хората да бъдат по-позитивни.

8. Намалява рискът за общото ви здраве

Собствениците на кучета имат по-малко здравословни проблеми. Те са склонни към по-ниски нива на холестерол в сравнение с останалите хора. Кучета излагат своите собственици на много микроби, което може да спомогне за изграждането на имунитет към различни заболявания. В резултат на това собствениците на кучета се разболяват по-рядко и не толкова сериозно.

9. Ще се чувствате по-сигурни

Кучетата могат да бъдат ефективна система за домашна сигурност. Проучванията показват, че кучешкият лай възпра крадци. Само идеята, че зад вратата те чака куче, което може да се хвърли върху теб възпира повечето крадци. Освен това кучето може да предупреди ако наоколо има някого (моето куче усеща присъствието на нежелани субекти доста отдалече). Това може да увеличи чувството ви за сигурност, което е добре както за психическото, така и за физическото ви здраве. 


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Станимир Христов

    0 0 Отговор