Last news in Fakti

4 Юли, 2024 05:31 1 041 3

В Индонезия откриха най-древната скална рисунка

  • индонезия-
  • скална рисунка

Тя е на 51 хиляди години

На тавана на варовикова пещера на индонезийския остров Сулавеси учени откриха рисунка, изобразяваща три фигури, наподобяващи хора, и диво прасе. Тя е определена като най-древната известна и датирана пещерна рисунка, създадена преди поне 51 200 години, съобщи "Ройтерс", цитирана от БТА.

Учените са използвали нов научен метод, за да определят минималната възраст на новооткритата рисунка в пещерата Леанг Карампуанг в района Марос-Панкъп в провинция Южно Сулавеси и да датират с помощта на лазер кристалите калциев карбонат, оформили се по естествен път върху рисунката.

"Методът е значително подобрение на съществуващите досега и ще предизвика революция в датирането на скалните рисунки по света", каза Максим Обер, археолог в университета Грифит в Австралия и един от ръководителите на изследването, публикувано в сп. "Нейчър".

В сцената доминира животното с размери 92 сантиметра на 38 сантиметра, което стои изправено до три по-дребни, наподобяващи човешки фигури. Рисунката е оцветена в един нюанс на тъмночервен пигмент. В пещерата има и други изображения на прасета.

Изследователите интерпретират рисунката като повествователна сцена, която според тях е най-древното известно доказателство за разказване на истории чрез изобразително изкуство.

Трите човекоподобни фигури и фигурата на дивото прасе ясно са изобразени не в изолация, в отделни части на скалното изобразително платно, обясни археологът от университета Грифит Адам Брум, който също е сред ръководителите на изследването. Разположението на фигурите една спрямо друга и начинът, по който те взаимодействат, е явно преднамерено и създава непогрешимо усещане за действие. Нещо се случва между тези фигури. Разказва се история. Очевидно е, че ние не знаем каква е тази история, добави той.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандокан

    3 2 Отговор
    Рисунката изобразява подготовка за банкет, по случай участие на Лили Иванова.
  • 2 Яяяяя

    3 1 Отговор
    Тия още тогава са знаели за Шиши. Брейййй браво!
  • 3 Струва ми се

    0 0 Отговор
    Тогава хората са били по-умни от сега, просто не са разполагали със съвременните технологии.