Last news in Fakti

4 Юли, 2024 21:10 1 643 12

Човекът унищожил най-големите бозайници през последните 50 хиляди години

  • бозайници-
  • човешка дейност-
  • климат

57 вида мегатревопасни, съществували през този период, днес са останали само 11

Учени от Центъра за екологична динамика в новата биосфера (ECONOVO) на Датската национална изследователска фондация към университета в Орхус стигнаха до заключението, че изчезването на големи бозайници през последните 50 хиляди години се дължи главно на човешката дейност, пише списание Cambridge Prisms: Extinction.

Научната работа изследва причините за изчезването на мегафауната, която включва животни с тегло най-малко 45 килограма. Само през последните 50 000 години най-малко 161 вида бозайници са изчезнали, включително сухоземни тревопасни животни с тегло над един тон, които са класифицирани като мегатревопасни. От 57 вида мегатревопасни, съществували през този период, днес са останали само 11.

Резките климатични промени, като междуледникови периоди и ледникови периоди между 130 и 11 хиляди години, са засегнали животинските популации, но не са причинили масово изчезване на мегафауната. Авторите отбелязват, че предишните студове не са довели до селективни загуби на големи животни, което показва малко влияние на климата в сравнение с човешката дейност.

Археологическите доказателства показват, че ранните хора са били ефективни ловци на големи животни като мамути и мастодонти. Тези животни са особено уязвими поради дългия си период на бременност, малък брой потомство и дълго време за достигане на полова зрялост. Анализът показва, че човешкият лов е довел до значителни загуби на мегафауна на всеки континент с изключение на Антарктика и във всички видове екосистеми, от тропическите гори до полярните региони.

Изследователите подчертават значението на опазването и възстановяването на екосистемите с повторното въвеждане на големи бозайници. Това може да помогне за възстановяване на екологичния баланс и подкрепа на биоразнообразието, което зависи от наличието на мегафауна.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    16 6 Отговор
    Човека виновен...защо човека не е изтребил крокодилите например...не са се приспособили в новото време...това е истината...

    Коментиран от #9

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Милен

    5 2 Отговор
    Е па туй е клевета, най-големите бозайници преквалифицирали се като паразити се натискат да управляват клетата ни родина, и човеци ги подкрепят.
  • 4 Ммм да

    5 6 Отговор
    Който и да е той , който ни е създал като инвазивен вид така ще ни и погуби :-) , крайно време е земята да се освободи от тази плесен наричаща се човеци.

    Коментиран от #5

  • 5 Айде бе

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "Ммм да":

    Някой трябва да е първи, готов ли си?
  • 6 Анджо

    4 2 Отговор
    Това са пълни глупости. Имам усещането, че учените откачат и се чудят как да лъжат и да изкарат някой лев от нещо побликувано, като тази боза. Планетата се движи неравномерно около слънцето, искам да кажа, че периода е голям и си има неговите промени. Значи слона не е изчезнал а мамута е изчезнал. Защо тогава пишат, че са намерили мамути с храна в техните стомаси и не доказват че са убити.
  • 7 патриотична копейка

    2 1 Отговор
    Това на рисунката са предците на пъпъ "Възпаление" преди 50к.
  • 8 Аман

    7 3 Отговор
    Нали знаете, че човекът е едва второто животно, което убива за удоволствие. Първото е шимпанзето, с което делим 99% ДНК.
    Но трябва да признаем, че мащабите на човешкото унищожение е несравнимо с животните. Май сме по-гадни от хлебарките.
  • 9 Живанши

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Точно така! Може би най-добрия пример не е крокодил, а слона да кажем. Как така са останали слонове, пък мамути - не. Как така са изчезнали 20 тонните слонове, преди 20 хиляди години? Защо носорози няма в Европа, а в Африка - има. Защо 600 кг братовчеди на комодски варани, които никога не са виждали хора, също са изчезнали преди около 20 хил. години. В Европа е имало много Бизоди, до преди човек наистина, почти да заличи този вид, но това изтребление се е случило около 2-3 хиляди години. Не 20, 30, 40 хиляди. Може и мамутите да са ни се осладили, но това не са 45 вида... Видове изченали и в Латинска америка, малко преди да се появят хората - птицата Терор.
  • 10 Боко Праните Гащи

    0 0 Отговор
    Хората сте паразити, унищожавате всичко
  • 11 Гост

    0 0 Отговор
    Само дето древните представители на х0м0 сапиенс са населили Европа преди около 40 хил год, сибирските степи преди 25 хил год, и северна америка преди 15 хил год.
  • 12 Гост

    0 0 Отговор
    Знам за едни инвазивни европейци, които са заличили цял един народ - араваките - мирни и гостоприемни индианци, които не са познавали дори хладните оръжия, нито желязото.