Last news in Fakti

5 Юли, 2024 16:19 591 3

Ставаме ли агресивни, когато сме гладни?

  • глад-
  • агресия-
  • гладен гняв

Този феномен, често наричан „гладен гняв“, има научни обяснения и се основава на сложни физиологични и психологични механизми

Ставаме ли агресивни, когато сме гладни? - 1
Снимка: Shutterstock

Гладът е естествен физиологичен сигнал, че тялото ни се нуждае от хранителни вещества. Въпреки това, много хора забелязват, че когато не са яли продължително време, могат да станат раздразнителни или дори агресивни. Този феномен, често наричан „гладен гняв“ или „hangry“ (комбинация от „hungry“ – гладен, и „angry“ – ядосан), има научни обяснения и се основава на сложни физиологични и психологични механизми.

Физиологични механизми

Когато не сме яли известно време, нивото на глюкоза в кръвта спада. Глюкозата е основният източник на енергия за мозъка, и когато нивата ѝ са ниски, мозъкът не може да функционира оптимално. Това води до затруднения в концентрацията, объркване и раздразнителност.

Гладът активира производството на различни хормони, включително кортизол и адреналин, които са свързани със стреса и реакцията на „бой или бягство“. Повишаването на тези хормони може да увеличи чувството на тревожност и раздразнение. Освен това, хормонът грелин, който стимулира апетита, също може да повлияе на емоциите и да засили чувството на гняв.

Серотонинът е невротрансмитер, който играе ключова роля в регулирането на настроението и емоциите. Ниските нива на серотонин са свързани с депресия и агресивност. Когато не ядем, нивата на серотонин могат да спаднат, което да допринесе за чувството на гняв и раздразнителност.

Психологични механизми

Гладът може да се възприема като стресова ситуация, особено ако човек е в обстановка, където не може да се храни веднага. Този стрес може да засили чувството на гняв и фрустрация. Хората, които са подложени на хроничен стрес, са по-склонни да реагират агресивно на глад.

Когато сме гладни, мозъкът ни може да интерпретира дразнители и ситуации като по-стресови или заплашителни, отколкото са в действителност. Това може да доведе до по-остри реакции и агресия към околните. Например, малки неща, които обикновено не биха ни притеснили, могат да изглеждат по-сериозни и досадни.

Социални и поведенчески аспекти

Гладът може да повлияе на нашите социални взаимодействия. Когато сме гладни, сме по-малко търпеливи и по-склонни да реагираме негативно на другите. Това може да доведе до конфликти и разногласия, особено в стресови ситуации или когато има допълнителни дразнители.

Гладът може да намали способността ни да контролираме импулсите си. Когато нивото на кръвната захар е ниско, е по-трудно да поддържаме самообладание и да реагираме разумно на предизвикателства. Това увеличава риска от агресивни или неподходящи реакции.

За да избегнем негативните последици от „гладния гняв“, е важно да се грижим за редовното и балансирано хранене и да разбираме как тялото и умът ни реагират на липсата на храна. Това ще ни помогне да поддържаме по-добро настроение и по-здравословни социални взаимодействия.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сила

    3 1 Отговор
    Подполковник полковник Наполеон Марков - ВЕЛИКИ.... Да, става агресивен когато е гладен !!! Беше си наумил да папка 4 години, а се оказа пак гладен след 4 дни на ДВУЛИЧИЕ....!!!
  • 2 А не, бе

    3 2 Отговор
    Глей копейките как се спущат кат..хиени у контейнеро
  • 3 Очевидец

    0 1 Отговор
    Една жена вдовица, има две деца омъжени и е на хляб само, явно дава на внучета две българчета, но омъжени за туркромсмесица, за да ги уреди доган двете в банки, и е с психически отклонения, жива е, но децата й са добре, всеки си башка луд. На хляб и вода хаха. Но с претенции, като не си видял навън какво е, за тукалните, тук е райска градина хахахавсичко и дадох, дрехи, боатите са по стискат, на студа стоят, но тук да са роби на бойко доган пеевски цветановите мацки хихи милионврки, а въшлясали бяха от селио манарчево ямболско