11 Юли, 2024 16:31 2 623 7

Психолог изтъкна двете златни правила за щастлив брак

  • психолог-
  • връзка-
  • щастлив брак-
  • щастлива връзка-
  • правила-
  • съвети-
  • любов

Според специалиста всичко се свежда до умелата комуникация между партньорите

Психолог изтъкна двете златни правила за щастлив брак - 1
Снимка: Shutterstock

Правилното разбиране на две важни правила – "говори" и "мълчи" – може да запази топлите отношения между съпрузите в продължение на много години, съветва Екатерина Игонина, специалист от Московската служба за психологическа помощ, разказва пред Moscow 24.

Според експерта само няколко прости съвета ще помогнат да се направи един брак щастлив. В същото време тя подчерта, че много съюзи се разпадат доста бързо заради битови трудности, защото всеки има своите особености, навици и възгледи.

В периода на "медения месец" всичко това е маловажно и любимият човек сякаш е създаден само от позитиви. Но с времето очарованието си отива, много неща започват да дразнят.

Според психоложката е много важно за младоженците първоначално да уточнят реда на изпълнение на задълженията. В края на краищата съпрузите могат да приемат нещо за нормално и даденост, защото така е било в техните семейства.

"Например родителите на момичето винаги са вършили цялата работа заедно, без да разделят задълженията на мъжки и женски. В семейството на младежа бащата изкарваше парите, а всички домашни задължения бяха отговорност единствено на майката", обяснява Игонина.

В допълнение, в никакъв случай не можете да запазите всичко в себе си – необходимо е да се договаряте, в противен случай неудовлетвореността ще нарасне, накрая ще започне да прелива в кавги за всяка дреболия, което убива връзката, предупреди психологът.

Най-опасният момент настъпва, когато в кавгата се появи гняв, а понякога и думи, които нараняват егото, ударят по болезнени точки и се помнят дълго време. Дори ако след това съпрузите се помирят, горчивината от думите често остава и отравя щастливия брак за дълго време.

Затова съпругът и съпругата трябва да се опитат да се придържат към две златни правила – "да говорят" и "да мълчат".

"Това означава, че е важно да поддържате вербален контакт и да обсъждате всички оплаквания спокойно и с уважение един към друг. Изяснявайте всички неприятности веднага след възникването им. А когато кавгата прерасне в сериозен конфликт – внимавайте с думите си.", обясни психологът.

Психологът обясни: "Не се притеснявайте от това, че не сте се разбрали. Общо казано, най-важното нещо в щастливия семеен брак – е взаимната любов. Ако тя е налице, тогава всичко може да бъде договорено, всичко може да бъде научено и да се развие необходимото търпение"

"И е необходимо да бъдете колкото се може по-често заедно един с друг, да разговаряте за това, което ви радва, трогва, да споделяте всички скърби и радости заедно. В този случай хората ще изградят толкова силна емоционална връзка помежду си, че дори в моменти на кавги и сериозни обиди ще осъзнаят: това е моят човек, който е най-добрият за мен", заключи Игонина.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Писано

    9 7 Отговор
    Е в Св.Писание :
    - От днес тя е плът от твоята плът , и кръв от твоята кръв ! Обичай жена си както себе си , и се грижи за нея !
    Психолозите пасат краварите ! Само те са толкова тъпи , и техните последователи !
  • 2 ТаУмВзе

    1 10 Отговор
    Правило 1во и едниствено, Не се жени и тва е! ХАХАХХАХА

    Коментиран от #5

  • 3 коча да си затваря очите

    3 6 Отговор
    когато булицата хващаша око къса синджира да радва и други за щастлив брак
  • 4 Тити

    2 7 Отговор
    Има само едно правило за жената да си намери чичко паричко.
  • 5 ха ха

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Намирам го за тъпо и самонадеяно, когато сам знаеш, че нямаш акъл, да даваш на другите!
  • 6 Вай

    2 3 Отговор
    До къдя стигнахме?Рашките да ни УЧАТ,на Щастлив брак!!!
  • 7 Идън

    2 0 Отговор
    Полезно е да се прочете,,Изкуството на войната,,- много мъдрост- която може да се отнесе към много сфери от живота- вкл. и за щастливото семейство . Например-,, Великият воин НЕ воюва,,;)